ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΝΤΛΗΣΙΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ
Μεγάλη μονάδα αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ σχεδιάζεται στις όχθες της Λίμνης Τριχωνίδας στο γειτονικό νομό της Αιτωλοακαρνανίας και το θέμα έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις τόσο στις τοπικές κοινωνίες (Αγρινίου, Θέρμου, Μακρυνείας κλπ.) όσο και στην επιστημονική κοινότητα και τις οικολογικές οργανώσεις.
Η ΟΙΚΙΠΑ με αίσθημα ευθύνης και στα πλαίσια των πάγιων θέσεών της για την ενίσχυση των ΑΠΕ τάσσεται ΥΠΕΡ των έργων αντλησιοταμίευσης, αλλά ΚΑΤΑ του συγκεκριμένου έργου στη ΦΥΣΙΚΗ λίμνη της Τριχωνίδας.
Ο σχεδιασμός ενός τέτοιου έργου σε μια φυσική λίμνη, όπως η Τριχωνίδα, θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στο λιμναίο οικοσύστημα μιας περιοχής, που είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, φιλοξενεί πλήθος φυτικών και ζωικών οργανισμών, ενώ παράλληλα υδρεύει όλα τα χωριά της Μακρυνείας.
Κάθε επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον έχει σίγουρα μικρές ή μεγαλύτερες επιπτώσεις. Πρέπει όμως πάντα να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης για μείωση των ορυκτών καυσίμων και ενίσχυση των ΑΠΕ, σε συνδυασμό όμως με την προστασία της βιοποικιλότητας.
Η περίπτωση της Τριχωνίδας, αλλά και της Αμβρακίας (σχεδιάζεται και εκεί ανάλογο έργο) αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ανορθολογικής παρέμβασης, όπου οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι σαφέστατα περισσότερες από τις θετικές.
Δεν πρέπει να δαιμονοποιηθεί άλλη μια μέθοδος ανάπτυξης των ΑΠΕ (όπως έγινε σε πολλές περιπτώσεις με τις ανεμογεννήτριες) εξ αιτίας λανθασμένων επιλογών στη χωροθέτηση των έργων. Δεν μπορεί η επιλογή του τόπου ανάπτυξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων να επαφίεται μόνο στις διαθέσεις των επενδυτών. (Ακόμα περιμένουμε το νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ.)
Γιατί λέμε ΝΑΙ στα έργα αντλησιοταμίευσης
Η αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ στη χώρα μας είναι κρίσιμο στοιχείο για την διείσδυση μεγαλύτερων ποσοτήτων στο δίκτυο, με τη συνακόλουθη μείωση του (εισαγόμενου) φυσικού αερίου ως κύριας πηγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Το μοναδικό σύστημα μαζικής αποθήκευσης διεθνώς είναι η αντλησιοταμίευση (ο άλλος τρόπος με τις μπαταρίες έχει περιορισμένες δυνατότητες και υψηλό κόστος).
Για τη λειτουργία του συστήματος απαιτούνται δύο τουλάχιστον υδάτινοι ταμιευτήρες με υψομετρική διαφορά που μπορούν να είναι είτε φυσικοί είτε τεχνητοί (το μεγαλύτερο σύστημα αντλιοταμίευσης στην Ελλάδα, που κατασκευάζεται στην Αμφιλοχία, έχει δύο τεχνητούς άνω ταμιευτήρες και ως κάτω χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου).
Πρόκειται ουσιαστικά για μια «πράσινη», φυσικά επαναφορτιζόμενη μπαταρία, όπου τις ώρες υψηλής ζήτησης παράγεται υδροηλεκτρική ενέργεια με την ροή του νερού από τον πάνω στον κάτω ταμιευτήρα (εκφόρτιση) ενισχύοντας το δίκτυο, ενώ τις ώρες χαμηλής ζήτησης το νερό μεταφέρεται με ενέργεια από ΑΠΕ από τον κάτω ταμιευτήρα στον πάνω (φόρτιση).
Τα συστήματα αντλησιοταμίευσης είναι επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία (εγχώρια κατασκευή στο μεγαλύτερο ποσοστό) και αυξάνουν τη διείσυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, μειώνοντας ουσιαστικά την εξάρτηση της χώρας μας από τα ορυκτά καύσιμα.
Γιατί λέμε ΟΧΙ στο έργο της Τριχωνίδας
Στην περίπτωση της Τριχωνίδας, η φυσική λίμνη θα παίξει το ρόλο του κάτω ταμιευτήρα, κάτι που μπορεί να είναι και πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι στιγμής οι αντλησιοταμιεύσεις στην Ελλάδα, που ήδη υλοποιούνται (π.χ. στη Λίμνη Καστρακίου κλπ.), χρησιμοποιούν μόνο το νερό τεχνητών λιμνών, με επίσης σημαντικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα βέβαια. Αυτό πλέον αλλάζει, καθώς η Τριχωνίδα, η Αμβρακία και άλλες φυσικές λίμνες προορίζονται κι αυτές για μπαταρίες της πράσινης ανάπτυξης.
Το οικοσύστημα της λίμνης Τριχωνίδας είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Γύρω της εντοπίζονται πολλά είδη πτηνών, θηλαστικών, ερπετών και αμφίβιων. Η ορνιθοπανίδα της λίμνης είναι πλούσια, περιλαμβάνοντας κορμοράνους, ερωδιούς, διάφορα είδη πάπιας, βουβόκυκνους, γερακίνες, καρακάξες, τσικνιάδες, νερόκοτες, όρνια, γλαρόνια, με τον συνολικό αριθμό να ξεπερνάει τα 200 είδη.
Στα θηλαστικά της περιοχής αξίζει να σημειωθεί η παρουσία βίδρας, αγριόγατου, αγριόχοιρου, σκίουρου, σκαντζόχοιρου, ασβού, αλλά και αλεπούς, τσακαλιού και σπανίως λύκου. Αναφορικά με την ιχθυοπανίδα της Τριχωνίδας, είναι ιδιαίτερα πλούσια με περίπου 20 διαφορετικά είδη ψαριών.
Η χλωρίδα περιμετρικά της λίμνης περιλαμβάνει πλατάνια, ελιές, λεύκες, κυπαρίσσια, ευκαλύπτους, βελανιδιές, εσπεριδοειδή και πλήθος άλλων δέντρων και θάμνων. Καλάμια, νούφαρα και υδρόβια χλωρίδα συμπληρώνουν το εντυπωσιακό μωσαϊκό βιοποικιλότητας, που συμπεριλαμβάνει και πολλά ενδημικά είδη.
ΘΚ