Έφθασε και στην Πάτρα ο εξολοθρευτής των φοινικοειδών: το Κόκκινο Σκαθάρι (Rhynchophorus ferrugineus). Πρωτοεμφανίστηκε στο Μιντιλόγλι και ραγδαία έχει εξαπλωθεί σε όλη σχεδόν την πόλη. Στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ήδη πέντε άτομα έχουν καταρρεύσει ενώ τα υπόλοιπα δέκα δείχνουν να έχουν προσβληθεί και επίκειται η καταστροφή τους.
Ενδημούσε στην νοτιοανατολική Ασία. Το έτος 1985 βρέθηκε στην αραβική χερσόνησο και το 1992 στην Αίγυπτο. Στην Ισπανία επισημάνθηκε το 1993 μετά την εισαγωγή μεγάλου αριθμού φοινικοειδών από την Αίγυπτο. Οι ισπανικές αρχές είχαν ζητήσει από την Ε.Ε., το έντομο αυτό να κηρυχθεί ως έντομο καραντίνας αμέσως. Η Ε.Ε. δεν αντέδρασε αμέσως , παρά μόνο μετά από 14 έτη εξέδωσε τη σχετική οδηγία. Ήταν όμως πολύ αργά και το έντομο επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη.
Η καταπολέμηση του εντόμου είναι αδύνατη και η προοπτική για τους φοίνικες που υπάρχουν στην χώρα μας, είναι ο αφανισμός τους. Το έντομο εγκαθίσταται στον επικόρυφο βλαστό του δέντρου, όπου γεννά τα (200) αυγά από τα οποία οι παραγόμενες προνύμφες (λάρβες) τρέφονται τρώγοντας τους ιστούς στον κορμό του δέντρου, και σε κάποια στιγμή καταρρέει ο κορμός στο σημείο αυτό και οι κλώνοι καταρρίπτονται και δημιουργείται η ομβρελοειδής μορφή.
Η υλοτομία και η απομάκρυνση των προσβεβλημένων δένδρων έγκαιρα, η καύση αυτών ή ο ενταφιασμός τους σε βάθος, είναι δαπανηρή και δύσκολη διαδικασία. Ο Δήμος της Πάτρας δεν φαίνεται να μπορεί να κάνει κάτι. Αυτή είναι η τύχη των ξενικών ειδών όταν εισάγονται χωρίς υγειονομικό έλεγχο.
Περισσότερες πληροφορίες στο Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Ηρακλείου, τηλ. 2310302304, email: roditakis@her.forthnet.gr
Ηλίας Ντρες
Δασολόγος