Πάτρα 9 Μαρτίου 2023
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ
Με αφορμή καταγγελίες περιοίκων του Πλατανόδασους στις εκβολές του Χαράδρου, η ΟΙΚΙΠΑ απέστειλε στο Δήμαρχο Πατρέων κ. Πελετίδη και τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κ. Ασπράγγαθο καθώς και στο Δασάρχη Πατρών, την ακόλουθη επιστολή:
«Από πολίτη πληροφορηθήκαμε προ λίγων ημερών ότι «ήχος από αλυσοπρίονα ακούγεται από το πλατανοδάσος». Μέλος μας με ειδικές γνώσεις, διαπίστωσε επί τόπου ότι ο Δήμος Πατρέων έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο αφαίρεσης του υπορόφου του φυσικού άλσους που έχει απομείνει στο πλατανοδάσος εκβολών Χαράδρου, μετά τις άστοχες ενέργειες αποψίλωσης του προς την παραλία τμήματος προηγουμένων ετών.
Σας γνωρίζουμε ότι κάθε ενέργεια αλλοίωσης της φυσικής διαμόρφωσης του άλσους αυτού, σημαντικού ΟΧΙ ΜΟΝΟ ως χώρου πρασίνου αλλά και ως μικρού πλην πολύ σημαντικού χώρου διαβίωσης και αναπαραγωγής προστατευόμενης πανίδας (πτηνά, ερπετά, αμφίβια) είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ διότι προσκρούει σε γενικές και ειδικές διατάξεις νόμων που αφορούν την περιοχή αυτή. Εν ολίγοις, το ΦΥΣΙΚΟ ΑΛΣΟΣ επιβάλλεται από τις ισχύουσες διατάξεις να μείνει τέτοιο και όχι να μεταβληθεί σε ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΗΠΟ!
Ειδικότερα κάθε καταστροφική της φυσικής βλάστησης επέμβαση αντίκειται στις προβλέψεις του Γ.Π.Σ. Πατρών που περιλαμβάνει ειδικές (ονομαστικά) διατάξεις για την περιοχή αυτή η οποία στον χάρτη χρήσεών του χαρακτηρίζεται «Περιοχή ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ εκβολών Χαράδρου»
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι για την περιοχή και τις άλλες ανάλογες ονομαστικά οριζόμενες στο ΓΠΣ απαγορεύεται ρητά «η καταστροφή της φυσικής βλάστησης». Συνεπώς, από την στιγμή που το ΓΠΣ χαρακτηρίζει την περιοχή περιαστικό πράσινο, αυτή εντάσσεται καταρχήν στην δασική νομοθεσία.
Αν και μόνο τα παραπάνω είναι αρκετά για να μη ΑΓΓΙΧΤΕΙ η φυσική βλάστηση, που εξάλλου είναι αυτή που δίνει και την ιδιαίτερη αξία του χώρου αυτού παραθέτουμε, επιπλέον, παρακάτω ισχύουσες γενικότερες διατάξεις που αφορούν και την άλλη μεγάλη περιβαλλοντική αξία της περιοχής αυτής, της πανίδας, ιδίως αυτής των αμφιβίων:
Τα είδη αμφιβίων, ΑΠΟΛΥΤΩΣ εξαρτημένα για την επιβίωση και αναπαραγωγή τους από τα υγρά στοιχεία και την ΦΥΣΙΚΗ βλάστηση, ιδίως τον ΥΠΟΡΟΦΟ, που μέλη μας έχουν αναγνωρίσει και τεκμηριώσει ακόμη και φωτογραφικά και η νομοθεσία που τα προστατεύει είναι τα παρακάτω:
Πρασινόφρυνος (Bufotesviridis), Βαλτοβάτραχος (Pelophylaxkurtmuelleri), Ελληνικός τρίτωνας (Lissotritongreacus).
Κατόπιν των παραπάνω σας καλούμε όπως τηρήσετε τις ειδικές διατάξεις (ΓΠΣ Πατρών) και τις Γενικές παραπάνω αναφερόμενες και ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ οποιαδήποτε περαιτέρω επέμβαση εις βάρος της φυσικής χλωρίδας της περιοχής προστασίας εκβολών Χαράδρου, διότι θα είναι όχι μόνο ΠΑΡΑΝΟΜΗ αλλά και θα προκαλέσει κίνδυνο ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ του χώρου μια και η αφαίρεση του φυσικού υπορόφου θα δώσει χώρο επέκτασης στο καλάμι ή το βάτο εις βάρος της φυσικής και αισθητικής ποικιλότητας».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Σε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΟΙΚΙΠΑ με τον Αντιδήμαρχο κ. περιβάλλοντος κ. Ν. Ασπράγκαθο, παρουσία ειδικού συνεργάτη του, που έγινε την Τετάρτη 8/3/2023 στο Δημαρχείο Πατρών για το παραπάνω θέμα, μας δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι οι επεμβάσεις θα αφορούν βελτίωση της περίφραξης, μείωση του πλάτους των δρομίσκων στο απομένον φυσικό τμήμα του άλσους και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επέμβαση σε αυτό με βαριά μηχανήματα κοπής (αλυσοπρίονα).
Επίσης ότι δεν υπάρχει πρόθεση καταστροφής του υπορόφου. Σημειώσαμε ότι φυτεύσεις κατάλληλων θάμνων στο τμήμα του άλσους προς την πλευρά της παραλίας, όπου έγιναν σε προηγούμενα έτη φυτεύσεις πλατάνων, είναι αποδεκτές.
Κρίναμε καταρχήν ως θετική τη συνάντηση, όμως θεωρούμε αναγκαία και χρήσιμο να ενημερώσουμε το κοινό διότι οι χειρισμοί γύρω από τις προστατευόμενες εντός του σχεδίου πόλεως περιοχές αφορούν σημαντικά δημόσια αγαθά.
Επιπλέον, απευθύνουμε δημόσια έκκληση προς τη Δημοτική Αρχή να γνωστοποιήσει στους πολίτες το σύνολο του σχεδιασμού της για το πλατανοδάσος καθώς και να δεσμευθεί δημόσια ότι δεν θα γίνει καμία καταστροφή βλάστησης στο απομένον φυσικό τμήμα της «περιοχής Προστασίας Εκβολών Χαράδρου», περιλαμβανομένου του υπορόφου των δέντρων από θάμνους, αναρριχώμενα και πόες.
Τονίζουμε τέλος ότι οι βελτιώσεις (όπως επιτυχώς έχει γίνει στο παρελθόν) της εκεί κολυμβητικής παραλίας και του τμήματος όπου έχουν γίνει φυτεύσεις πλατάνων όχι μόνο συμβαδίζουν με την τήρηση του ΓΠΣ αλλά και είναι αρκετές και θα κερδίσουν την εκτίμηση του κοινού. Αντιθέτως επιβάλλεται οπωσδήποτε να αποφευχθεί κάθε επέμβαση στη φυσική αυτοφυή βλάστηση και για λόγους σεβασμού στην πανίδα αλλά και γιατί είναι από πλευράς αισθητικής και αναψυχής η καλύτερη επιλογή.