Οι «αλκυονίδες μέρες» κράτησαν μάλλον …περισσότερο φέτος και ο Γενάρης, που μόλις ολοκληρώθηκε, ήταν πιο ηλιόλουστος από όσο συνηθίζεται τέτοια εποχή! Στην εξοχή, κάποιες λιγοστές ίριδες ξεμύτισαν ήδη προσεκτικά από το κρύο χώμα, ξεγελασμένες από τον ήλιο, και μερικές θαρρετές ανεμώνες στόλισαν με ροζ-μωβ ανθάκια το φρέσκο χορτάρι.
Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ραγδαίες και φαίνονται όλο και συχνότερα στην καθημερινότητά μας! Συνεπώς, συμφωνούμε με τους επιστήμονες, που υποστηρίζουν πως «…οι πράξεις μας από εδώ και πέρα θα κρίνουν μέχρι πότε και αν, θα γραφτεί το τέλος του ανθρώπου»!
Φαίνεται, όμως, ότι κάποιοι συνάνθρωποι έχουν αφουγκραστεί τα καμπανάκια, που χτυπούν επί δεκαετίες ολόκληρες και προσπάθησαν να κάνουν μία πραγματική αλλαγή. Φωτεινό παράδειγμα αποτελεί ο Ολλανδός Roel Posthoorn περιβαλλοντολόγος της Natuurmonumenten – τοπικής ΜΚΟ για τη διατήρηση της φύσης – ο οποίος κατάφερε να μετατρέψει τη ρηχή «νεκρή» λίμνη Markermeer σε υγρότοπο-«αρχιπέλαγος» Marker Wadden, φτιάχνοντας μια συστάδα πέντε τεχνητών νησιών, που σήμερα σφύζουν από άγρια ζωή!
Συγκεκριμένα, πριν από 4 περίπου δεκαετίες, η ολλανδική κυβέρνηση ξεκίνησε έργα αποξήρανσης της 700 τετραγωνικών χιλιομέτρων λίμνης Markermeer στην ανατολική πλευρά του Άμστερνταμ, ώστε να αυξηθεί η κατοικήσιμη γη και να αποδοθεί στις κοντινές πυκνοκατοικημένες πόλεις, αλλά το σχέδιο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Όμως, με τέτοιες ενέργειες, ο πληθυσμός των μυδιών του γλυκού νερού, που ήταν ζωτικής σημασίας για το φιλτράρισμα της ιλύος, κατέρρευσε και μαζί τους οι πληθυσμοί των τοπικών ψαριών, με τα οποία τρέφονταν τα άγρια πουλιά της περιοχής και έτσι ο τόπος ερήμωσε.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις οδηγίες του Posthoorn, τον Απρίλιο του 2016 μια βυθοκόρος 85 μέτρων χρησιμοποιώντας άμμο και άργιλο από το λασπώδη πυθμένα της λίμνης κατασκεύασε σε ένα μήνα(!) το πρώτο νησί μέσα στη λίμνη και μετά η φύση …αφέθηκε στην ησυχία της, για να κάνει τη δουλειά της!
Μέχρι το Σεπτέμβρη του 2019 είχαν ολοκληρωθεί εκεί με τον ίδιο τρόπο άλλα τέσσερα νησάκια, όπου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ήδη φωλιάζουν περίπου 120 είδη πουλιών, χήνες, πάπιες, κορμοράνοι και περισσότεροι από 2.200 γλάροι. Παράλληλα, βρίσκει κανείς ολόγυρα τέσσερις διαφορετικούς τύπους νυχτερίδων, έντομα και 170 διαφορετικά είδη φυτών. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα πρωτοφανές επίτευγμα σε ένα παραμελημένο τοπίο, που μέχρι τώρα έχει …διαγραφεί από τον χάρτη!