Σε κρίσιμες εποχές όπως αυτή που διανύουμε, όπου ο πολιτισμός αποτελεί μία από τις ασφαλιστικές δικλείδες για το κοινωνικό σύνολο, κάθε απώλεια μπορεί να είναι πλήγμα για την πνευματική ζωή και την παράδοση του τόπου.
Ο πρόσφατος θάνατος ενός μεγάλου λαϊκού καλλιτέχνη, του καραγκιοζοπαίχτη Γιάνναρου, κατά κόσμον Γιάννη Μουρελάτου, αποτελεί μεγάλη απώλεια για τον πολιτισμό όχι μόνον της πόλης μας, αλλά και όλης της Ελλάδας, καθώς μαζί του χάνεται και ένα σημαντικό και αναντικατάστατο κομμάτι της μεγάλης λαϊκής τέχνης του ελληνικού θεάτρου σκιών.
Ο Γιάνναρος ήταν ένας γνήσιος εκφραστής μίας βαθιάς παράδοσης, με μοναδικούς κώδικες και στοιχεία τα οποία μπορούσε να κατέχει και να χειρίζεται μέσα από τα βιώματα και τη γνήσια λαϊκή ψυχή του.
Ο Γιάνναρος παρέδωσε μία τέχνη την οποία οι επίγονοί του, οι διάδοχοί του, θα πρέπει με σεβασμό και καλλιτεχνικό ήθος να εντάξουν στις σύγχρονες της ζωής, προχωρώντας χωρίς ρηχούς και ανούσιους μιμητισμούς, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί παράδοση και να μην εκπέσει σε φολκλόρ.
Θα πρέπει επίσης η κοινωνία μαζί με τους τοπικούς παράγοντες να φροντίσουν αυτή η μεγάλη λαϊκή παράδοση, της οποία ο τελευταίος γνήσιος εκπρόσωπος ήταν ο Γιάνναρος, να δημιουργήσει τις συνθήκες διάσωσης και ανάδειξής, ώστε να μην αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης από κάθε είδος μεταπράτη.
Η τοπική αυτοδιοίκηση δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, καθώς οι δύο πρόσφατες δημοτικές αρχές, με την στάση και τις επιλογές των πολιτικών παραγόντων τους, αιρετών και διορισμένων, φρόντισαν να απαξιωθεί κάθε προσπάθεια των τελευταίων δέκα – δώδεκα ετών, για τη δημιουργία ενός θεσμού μα κύρος, όπως το Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών και η δημιουργία χώρου στέγασης των τεκμηρίων και της της τέχνης στις αποθήκες Κόλλα.
Πιστεύουμε και ελπίζουμε έστω και αργά ότι θα αρχίσει πάλι μία συντονισμένη προσπάθεια όσων πραγματικά ενδιαφέρονται γι αυτή τη παράδοση και δεν προσβλέπουν σε προσωπική εκμετάλλευση με ταπεινά ερείσματα, ώστε να αποτελέσει ένα από τα σημαντικά δομικά στοιχεία της πολιτιστικής μας παράδοσης, σεβόμενοι όλους αυτούς τους λαϊκούς δημιουργούς που την υπηρέτησαν.
Στην πολιτιστική ζωή της πόλης κάθε εβδομάδα υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα που γίνονται και εξελίσσονται από ομάδες και χώρους με κέφι και φαντασία.
Στην Δημοτική Πινακοθήκη και στα πλαίσια των Πρωτοκλητίων, φιλοξενείται μία σημαντική έκθεση με ιστορικό αφιερωματικό χαρακτήρα με τίτλο “Η ΣΜΥΡΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ” με αρχειακό υλικό (έγγραφα, φωτογραφίες, βιβλία, έργα τέχνης) που προέρχεται από την Ένωση Σμυρναίων. Η έκθεση αρχικά παρουσιάστηκε στη Βουλή των Ελλήνων και ταξιδεύει στην υπόλοιπη Ελλάδα με την αφορμή της συμπλήρωσης 90 χρόνων από την μικρασιατική καταστροφή.
Στο χώρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων συνεχίζεται η πολύ ενδιαφέρουσα Θεατρική κίνηση τόσο από το ΔΗΠΕΘΕ όσο και από τις ελεύθερες θεατρικές ομάδες που παρουσιάζουν στους χώρους τους πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις, στο Θέατρο Αγορά, στο ACT και το ΛΙΘΟΓΡΑΦΕΙΟ, όπου φιλοξενούνται και παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες, κ.α..
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η παράσταση “Πλούτος” του Αριστοφάνη, από το ΔΗΠΕΘΕ, σε σκηνοθεσία του Τσεζάρις Γκραουζίνις. Μία πρωτότυπη πρόταση, από έναν σημαντικό σκηνοθέτη, που αφορά τόσο στην παρουσίαση του έργου σε κλειστό χώρο, όσο και στην αξιοποίηση μίας ομάδας νέων ηθοποιών που ερμηνεύουν, τραγουδούν και παίζουν διάφορα όργανα επί σκηνής συνεισφέροντας στη μουσική της παράστασης.
Το έργο θα ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου “Απόλλων” μέχρι τις 14/2 του 2013 αποτελώντας μία καλή πρόταση για το θεατρόφιλο κοινό.
Η στήλη στις ευχές για προσωπική υγεία, αγάπη και δημιουργικότητα, προσθέτει και την ευχή το νέο έτος να βρει τον τόπο μας με λιγότερες απώλειες και καταστροφές στον πολιτισμό, ο οποίος να λειτουργήσει ως καταλύτης προόδου και δημιουργικότητας για το κοινωνικό σύνολο.