ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ

laxanikaΣκληρή διαμάχη έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες μεταξύ της GREENPEACE και του αρμόδιου υπουργείου ( Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) για το μείζον πρόβλημα της χρήσης φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά. 

 

Το ελληνικό τμήμα της διεθνούς οργάνωσης με ανακοίνωση του κατήγγειλε ότι  έπειτα από σχετική έρευνα που διεξήγαγε σε εποχιακά φρούτα και λαχανικά,  βρέθηκαν συνολικά  27 διαφορετικές χημικές δραστικές ουσίες, των οποίων οι επίσημες εγκρίσεις αναγράφουν πως είναι ύποπτες καρκινογενέσεων, έχουν εξαιρετική τοξικότητα και πολλά άλλα.

Ενώ διαπιστώνεται η απουσία ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης, παράλληλα αξιοποιούνται «παραθυράκια» της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπου μια άκρως επικίνδυνη, εξ ου και απαγορευμένη, ουσία μπορεί να παίρνει προσωρινές άδειες χρήσης για 120 μέρες κάθε φορά, δηλαδή μία παράνομη ουσία «νομιμοποιείται» προσωρινά.

Η ανακοίνωση καταλήγει με την καταγγελία ότι το Υπουργείο «με την αδράνειά του εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αγροχημικών εταιρειών, ενώ αδιαφορεί παντελώς για την υγεία αγροτών και καταναλωτών όπως και για την καταστροφή του περιβάλλοντος, του υδροφόρου ορίζοντα και της ελληνικής γης».

 

Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο  επισημαίνει ότι με βάση τα στοιχεία της επίμαχης έρευνας, στη συντριπτική πλειονότητα των δειγμάτων η συγκέντρωση φυτοφαρμάκων ήταν αισθητά μικρότερη από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο, ενώ  ουδεμία υπέρβαση ανιχνεύτηκε σε ουσίες με  άδειες χρήσης των 120 ημερών.

Τονίζει επίσης ότι σε αντίθεση με τους άδικους χαρακτηρισμούς που δέχεται, διενεργεί εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων υπολειμμάτων  με αποτέλεσμα να έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα πολλές διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα είτε για περιπτώσεις παράνομων ουσιών είτε για υπερβάσεις από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια.

 

Η ΟΙΚΙΠΑ πολλές φορές στο παρελθόν έχει αναδείξει αυτό το θέμα, τόσο με επιστημονικές ημερίδες όσο και με έρευνες που έγιναν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της πόλης μας (ανίχνευση LIDAIN στις πατάτες της περιοχής μας). 

Κατά την άποψη μας ο ποιοτικός έλεγχος των αγροτικών προϊόντων δεν μπορεί να στηρίζεται στις δράσεις κάποιων ΜΚΟ ούτε να εξαντλείται σε κάποιους τυπικούς ελέγχους και ανακοινώσεις  για υπερβάσεις κάποιων ορίων.

 Απαιτείται μια άλλη πολιτική της Πολιτείας όπου πέρα από ενδελεχείς και συστηματικούς ελέγχους και λεπτομερείς ενημερώσεις, θα στοχεύει σε μια  βιώσιμη γεωργία με ελαχιστοποίηση της χρήσης των χημικών σκευασμάτων προς όφελος της υγείας των καταναλωτών αλλά και του περιβάλλοντος.

 

Μπορούμε και εμείς ως καταναλωτές να αυτοπροσταστευτούμε:

– καταναλώνοντας εποχιακά προϊόντα που στατιστικά έχουν μικρότερες ανάγκες για φυτοπροστασία

– Επιλέγοντας με βάση την εμφάνιση ή το μέγεθος που συνήθως υποστηρίζονται επιτυγχάνονται «τεχνητά»

–  Προτιμώντας -στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων μας- πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα που εξασφαλίζουν  σε μεγάλο βαθμό ποιοτική επάρκεια.