Και μιλώντας για διάφορες αμφιλεγόμενες ουσίες, με τις οποίες «τροφοδοτούμε» με αμείωτη ένταση το περιβάλλον μας, μπορούμε άνετα να αναφερθούμε στο φελιζόλ (ή αλλιώς πολυστυρένιο), με το οποίο κατασκευάζονται από μονώσεις μέχρι …ποτήρια και πιάτα (από στυροαφρό)! Είναι μη βιοδιασπώμενο, μη ανακυκλώσιμο, αργεί πάρα πολύ να αποδομηθεί και θεωρείται πιο προβληματικό για το περιβάλλον σε σχέση με άλλα είδη πλαστικού, όπως το πολυαιθυλένιο. Ενδεικτικά, επίσης, σας ενημερώνουμε ότι μόνο στις ΗΠΑ, κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ποτήρια στυροαφρού!
Αυτό λοιπόν το απαίσιο κατασκεύασμα φαίνεται ότι οι προνύμφες του σκαθαριού Tenebrio molitor το βρίσκουν πολύ του γούστου τους και όλα δείχνουν ότι μπορούν να ζουν τρώγοντας αποκλειστικά και μόνο πολυστυρένιο! Συγκεκριμένα, κάθε προνύμφη, μήκους περίπου 2,5 εκατοστών, καταναλώνει κάθε μέρα μέχρι 40 milligram πολυστυρένιου, όσο ένα μικρό χάπι. Το μισό μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα, όπως θα συνέβαινε σε οποιαδήποτε άλλη τροφή, ενώ το υπόλοιπο μισό αποβάλλεται στα κόπρανα, τα οποία «δείχνουν αρκετά ασφαλή» για να χρησιμοποιηθούν ως υπόστρωμα φύτευσης.
Και αν ανησυχείτε για το γενετικό …μέλλον των σκαθαριών, οι ερευνητές Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που έκαναν τα σχετικά πειράματα, μας διαβεβαιώνουν ότι οι προνύμφες που ανατράφηκαν αποκλειστικά με φελιζόλ, έδειχναν εξίσου υγιείς και καλοανεπτυγμένες με τις προνύμφες της ομάδας ελέγχου, οι οποίες ακολουθούσαν μια πιο συμβατική δίαιτα! Το πλαστικό πάντως δεν αποδομείται από τα ίδια τα σκαθάρια, αλλά από βακτήρια που ζουν στο έντερό τους και έχουν την ασυνήθιστη μεταβολική ικανότητα να διασπούν οργανικά πολυμερή όπως το πολυστυρόλιο.
Ενημερωτικά σας λέμε, επίσης, ότι η ίδια η ερευνητική ομάδα του Στάνφορντ είχε ανακαλύψει παλαιότερα ότι ένα είδος νυχτοπεταλούδας, η Plodia interpunctella, φέρει στο έντερό της μικροοργανισμούς που διασπούν το πολυαιθυλένιο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σε πλαστικές σακούλες. Σήμερα, τόσο το σκαθάρι Tenebrio molitor όσο και η νυχτοπεταλούδα Plodia interpunctella εκτρέφονται σε βιομηχανική κλίμακα, και οι προνύμφες τους πωλούνται ως τροφή για κατοικίδια ψάρια, ερπετά και πτηνά. Εφόσον λοιπόν η αποκλειστική δίαιτα με πλαστικά αποδειχθεί ότι δεν επιβαρύνει τις προνύμφες με τοξίνες, τα πλαστικά σκουπίδια θα μπορούσαν να αποδειχθούν μια μέρα καλή πηγή τροφής για …κατοικίδια!