Πάτρα 11/3/2021
Επιτυχής τηλε-ημερίδα της ΟΙΚΙΠΑ
Υψηλού επιπέδου ήταν οι τοποθετήσεις των ειδικών επιστημόνων στην εκδήλωση της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας που πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου την προηγούμενη Τετάρτη, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών. Θέμα της «Τα πλαστικά στο φυσικό Περιβάλλον ΚΑΙ …στην εποχή του COVID-19».
Ο Δρ. Γιώργος Παπαθεοδώρου καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών σημείωσε ότι το 92% των απορριμμάτων στις ελληνικές ακτές είναι πλαστικά με τα υλικά μιας χρήσης να αντιστοιχούν στο ¼ του συνόλου, οπότε είναι δεδομένη η διάχυση τους στο θαλάσσιο περιβάλλον. Σε ότι αφορά τα βενθικά απορρίμματα (βυθός) το 48% είναι σακούλες, πλαστικά μπουκάλια και κουτάκια αλουμινίου
Η Δρ. Ελένη Καμπέρη, Διευθύντρια Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ ανέφερε ότι σύμφωνα με διεθνείς μελέτες υπάρχει πρόβλεψη διπλασιασμού των παραγόμενων πλαστικών μέσα στην επόμενη εικοσαετία. Επεσήμανε επίσης την απροθυμία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην πλειονότητά της, να στηρίξει ερευνητικά προγράμματα για την κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος στους τομείς ευθύνης της, ίσως γιατί δεν υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να πιστωθούν πολιτικά.
Η Δρ. Χρυσή Καραπαναγιώτη αν. καθηγήτρια του τμ. Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρθηκε στη δυσκολία διαχείρισης των μικροπλαστικών που καταλήγουν στους υδάτινους αποδέκτες, περνώντας στην τροφική αλυσίδα. Επεσήμανε επίσης ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από νέα υλικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως μάσκες υγρά μαντηλάκια, πρόσθετες πλαστικές συσκευασίες κλπ.
Η Αναστασία Μήλιου Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», περιέγραψε ως ανατριχιαστική την εικόνα του διασκορπισμού απορριμμάτων στις ελληνικές θάλασσες με το πλαστικό να κυριαρχεί. Αποκάλυψε ότι στα πλαίσια διεθνούς έρευνας με δύο βρετανικά πανεπιστήμια για την πλαστική ρύπανση και σε έρευνες πεδίου που πραγματοποιήθηκαν, ευρέθησαν 66 θαλάσσια είδη (8 εμπορικά) με σχεδόν 100% περιεκτικότητα σε μικροπλαστικά στο πεπτικό τους σύστημα
Ο Γιώργος Κανέλλης εκπρόσωπος της ΟΙΚΙΠΑ παρουσίασε την ισχύουσα ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης από πλαστικά. Οι οδηγίες για την κυκλική οικονομία και η ειδική οδηγία για τα πλαστικά 904 του 2019 αποτελούν το νομικό οπλοστάσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη είναι υπό επεξεργασία νέα οδηγία για τα μικροπλαστικά και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πιέζουν να έχει αυστηρό και πλήρη χαρακτήρα, χωρίς «παραθυράκια». Πρέπει να αποτελεί υποχρέωση των βιομηχανιών να χρησιμοποιούν συσκευασίες με ανακυκλώσιμα υλικά και γενικότερα οι αρχές και οι πολίτες να σεβαστούμε και να στηρίξουμε τους στόχους – προθεσμίες που θέτει ο ελληνικός εφαρμοστικός νόμος του 2020.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Δημόπουλος ο οποίος επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας του Πανεπιστημίου με την ΟΙΚΙΠΑ σε περιβαλλοντικά ζητήματα και την αξία διάχυσης μιας έγκυρης πληροφόρησης σχετικά με το μείζον αυτό ζήτημα της επίδρασης των πλαστικών στο περιβάλλον.
Τέλος, τη συζήτηση συντόνισε με επιτυχία ο δημοσιογράφος κ. Κωνσταντίνος Μάγνης, Διευθυντής της εφημερίδας «Πελοπόννησος».
Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση έγινε με αφορμή τον επετειακό γιορτασμό των 35 χρόνων λειτουργίας της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. και των 30 χρόνων από την έκδοση της οικολογικής εφημερίας «εν αιθρία»
-
Ολόκληρη η εκδήλωση έχει αναρτηθεί στο you tube και στην ομάδα fb της ΟΙΚΙΠΑ