Οι αναγνώστες μας γνωρίζουν τον αγώνα και τις συνεχείς προσπάθειες της ΟΙΚΙΠΑ και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής μας κατά της χρήσης ζώων, ιδιαιτέρως άγριων, στα τσίρκο που κατά καιρούς επισκέπτονταν την Πάτρα. Είτε με παραστάσεις στις αρχές, είτε με ενημέρωση των πολιτών στην Ακτή Δυμαίων, όπου συνήθως εγκαθίσταντο, είτε με πρωτότυπες ενέργειες όπως όταν ντυθήκαμε …αρκούδες και λιοντάρια γύρω από το πανώ μας «Ναι στο τσίρκο αλλά χωρίς τα ζώα» συμβάλαμε στον πανελλήνιο (και πανευρωπαϊκό) αγώνα για την κατάργηση της χρήσης άγριων αλλά και ήμερων ζώων στα τσίρκο, τονίζοντας την πεποίθησή μας ότι ο παλαιά αυτή μορφή αναψυχής μπορεί να στηριχθεί στους ακροβάτες και τους άλλους καλλιτέχνες που εργάζονται εκεί. Υπάρχουν εξάλλου εξαιρετικά τσίρκο μόνο με ακροβάτες, ένα από τα οποία είχε εμφανιστεί στην Πάτρα, στην πλατεία Γεωργίου στα πλαίσια της Πολιτιστικής πρωτεύουσας το 2006.
Ήδη το πάγιο αίτημα του αγώνα των περιβαλλοντικών οργανώσεων για νομοθετική απαγόρευση της χρήσης ζώων ικανοποιείται με νόμο που ψηφίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου και μάλιστα η χώρα μας είναι από τις πρώτες στον κόσμο που υιοθετούν μια τέτοια τολμηρή νομοθεσία.
Η παρουσία ζώων στα τσίρκο δεν είναι αθώα, συνδέεται με προβλήματα όπως:
- παράνομο κυνήγι απειλούμενων ειδών,
- παράνομο εμπόριο «άγριων» ζώων και προϊόντων (που είναι το τρίτο σε παγκόσμια κλίμακα μετά το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών),
- αφύσικες συνθήκες μεταφοράς και διαβίωσης των ζώων,
- βασανιστικές μεθόδους εκπαίδευσης,
- την έλλειψη (συχνά) κτηνιατρικής φροντίδας.
Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 31 Ιανουαρίου «για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» αναφέρει «την απαγόρευση διατήρησης κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται σε παραστάσεις, παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον του κοινού, καθώς και την απαγόρευση σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιγνιδιών, πίστας αυτοκινήτων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων».
Επίσης, αναφέρει ρητά «την απαγόρευση κάθε είδους παραστάσεων με τη συμμετοχή ζώων σε ζωολογικούς κήπους, ενυδρεία, καταστήματα πώλησης ζώων, κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας και εκτροφεία θηραμάτων». Θετικό μέτρο αποτελεί και η απαγόρευση των παραστάσεων με ζώα όσον αφορά το δελφινάριο που λειτουργεί παράνομα στο «αττικό ζωολογικό πάρκο».
Ώρα είναι να μάθουμε να χαιρόμαστε τα άγρια ζώα μόνο στο φυσικό τους βιότοπο και από τέτοια απόσταση που να μην τους προκαλεί καμιά ενόχληση.
Γ. Κ