Μπορεί να λέγεται συχνά «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις», όμως για τους οικολογικά ευαίσθητους πολίτες της χώρας μας η 10η του Αυγούστου, που πέρασε, μας έδωσε μια πολύ καλή είδηση, για την οποία πιέζαμε χρόνια: την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον περιορισμό της χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας.
Έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στις βαριές επιπτώσεις, που προκαλεί το συγκεκριμένο (δεν είναι το μόνο, δυστυχώς) είδος πλαστικής συσκευασίας καθημερινής χρήσης τόσο στην άγρια ζωή, ιδίως τη θαλάσσια, όσο και την υγεία μας, μια και οι ίνες πλαστικού που προκύπτουν από την διάσπαση των σακουλών, υπό την επίδραση του θαλάσσιου νερού και του ήλιου, καταλήγουν στο πιάτο μας μέσω των ψαριών που τρώμε. Χαρακτηριστικά προσθέτουμε ότι στις σχετικές μελέτες είναι πλέον σπάνιο να βρεθούν ψάρια χωρίς έστω και μικρή παρουσία ινών πλαστικού στο σώμα τους.
Η απόφαση, λοιπόν, με τίτλο «Καθορισμός μέτρων και κανόνων για τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών σακουλών μεταφοράς, σε συμμόρφωση με την οδηγία 2015/720/ΕΕ “για την τροποποίηση της οδηγίας 1994/62/ΕΚ, με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 29ης Απριλίου 2015», την οποία εισηγήθηκε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκρ. Φάμελλος, εισάγει και τη δική μας χώρα στον αυξανόμενο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών, που εφαρμόζουν τη σχετική οδηγία με πολύ καλά αποτελέσματα ως τώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η τιμολόγηση των πλαστικών σακουλών στη Μεγάλη Βρετανία με ποσό ισοδύναμο με λίγα ευρωλεπτά, έχει ήδη οδηγήσει σε μείωση της χρήσης τους, σε σχέση με την πρότερη περίοδο, κατά 84%.
Ανάλογη είναι η ρύθμιση και για τη χώρα μας: από 1 Ιανουαρίου του 18 θα πληρώνουμε 3 λεπτά ανά σακούλα, που μάλιστα θα φέρει ειδική σήμανση, στο ταμείο των σουπερμάρκετ και άλλων καταστημάτων, ποσό που θα αυξηθεί σε 7 ένα χρόνο μετά. Επίσης μια κατηγορία διασπώμενων, που κρίνονται επιβλαβείς, οι οξοδιασπώμενες απαγορεύεται να πωλούνται εντελώς. Μέτρα λαμβάνονται, για να μην καταστρατηγείται η πολιτική τιμολόγησης των σακουλών με ενέργειες προώθησης και οι έμποροι υποχρεούνται σε τακτική καταβολή των εσόδων από τις σακούλες, που χαρακτηρίζονται «περιβαλλοντικό τέλος» στο κράτος. Τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν υπέρ του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. Σακούλες με σήμανση, αλλά χωρίς τιμολόγηση, θα πρέπει να χρησιμοποιούν και τα περίπτερα, καθώς και το υπαίθριο εμπόριο.
Αν κρίνουμε από την περίπτωση αλυσίδας σουπερμάρκετ που, εδώ και χρόνια, τιμολογεί τις σακούλες μεταφοράς, είναι βάσιμη η ελπίδα ότι η ΚΥΑ θα πετύχει σε σημαντικό βαθμό τους στόχους της.
Είναι όμως απόλυτα αναγκαία, και θα το υπογραμμίσουμε ιδιαιτέρως, μια έξυπνη και προπαντός συνεχής και μόνιμη καμπάνια για την υποστήριξη της νέας πολιτικής έναντι της πλαστικής σακούλας, των άλλων πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης (όπως π.χ. της πληγής, που λέγεται πλαστικά κύπελα με καπάκι για καφέ). Οι πολίτες θα ανταποκριθούν τόσο περισσότερο όσο περισσότερο ακούνε καθημερινά για την ευθύνη και τους πρακτικούς τρόπους να συμβάλουν στους μεγάλους στόχους της απαλλαγής των θαλασσών και των εδαφών μας αλλά και του πιάτου μας από τη ρύπανση πλαστικού.
Γιώργος Κανέλλης