Σώστε ΤΩΡΑ τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου!

Πάτρα,     01/02/2022

 

 

 

 

 

2-2-2022: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ

 

 

Αξιότιμοι κ.κ.

  • Νεκτάριε Φαρμάκη Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
  • Ιωάννη Λέντζα  Δήμαρχε Ανδραβίδας-Κυλλήνης

 

Αναγκαζόμαστε να επικοινωνήσουμε δημόσια μαζί σας, μιας και οι μέχρι σήμερα έγγραφες ενέργειες-επιστολές, τόσο δικές μας  όσο και του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου δεν απέδωσαν το παραμικρό για την προστασία της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου η οποία κινδυνεύει με ολοκληρωτικό αφανισμό.

Αιτία η διάβρωση και εκτεταμένη καταστροφή της λουρονησίδας (ήδη από το 2011) που διαχωρίζει τη λιμνοθάλασσα από την ανοιχτή θάλασσα, αποτέλεσμα φυσικών αλλά και ανθρωπογενών διεργασιών και παρεμβάσεων.

Για την αποκατάστασή της απαιτούνται τρία πράγματα: Επιστημονική μελέτη, χρηματοδότηση και εκτέλεση του έργου.

Πόσα χρόνια χρειάζονται για τα παραπάνω; Μία δεκαετία δεν φτάνει!

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Από το  Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, για την οριστική και με επιστημονικό τρόπο, αντιμετώπιση του θέματος της αποκατάστασης της λουρονησίδας, έγιναν οι παρακάτω ενέργειες:

  1. Ανάθεση στο ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) εκπόνησης «ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΤΟΠΟΥ 2120 ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ Λ/Θ ΚΟΤΥΧΙΟΥ» Η εν λόγω εμπειρογνωμοσύνη αποσκοπούσε στην εκτίμηση και καταγραφή της κατάστασης και στην πρόταση μέτρων για την αποκατάσταση και σταθεροποίηση του διαβρωμένου τμήματος των θινών. Η μελέτη παραδίδεται το 2015 και παρουσιάζεται στο κοινό σε ειδική εκδήλωση στα Λεχαινά.

 

  1. Η δεύτερη ενέργεια του Φορέα ήταν η οριοθέτησης του αιγιαλού. Η οριοθέτηση του αιγιαλού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση διαχειριστικών δράσεων στην εν λόγω περιοχή.Η οριοθέτηση άρχισε το 2012 και ολοκληρώθηκε το 2017.

 

  1. Η Τρίτη ενέργεια του Φορέα ήταν η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου. Έτσι ο Φ.Δ. ενέταξε τη διαχειριστική δράση Π.4.2 με τίτλο: «Υλοποίηση διαχειριστικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της διάβρωσης της αμμολωρίδας Λ/Θ Κοτυχίου-αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας τύπου οικοτόπου 2110*2120», η υλοποίηση της οποίας στηρίζεται στην προαναφερόμενη εμπειρογνωμοσύνη που εκπόνησε το ΕΛΚΕΘΕ.

Άρα από το 2017 έχουν εξασφαλιστεί, η μελέτη, η οριοθέτηση του αιγιαλού και η απαιτούμενη χρηματοδότηση. Τι απομένει: Η εκτέλεση του έργου.

Για να μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο απαιτείται πρωτίστως η εκπόνηση MΠE (Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και επειδή  ο Φορέας δεν μπορεί να την εκπονήσει, καθώς δεν διαθέτει Τεχνική Υπηρεσίαθα πρέπει να συνάψει προγραμματική σύμβαση με υπηρεσία που να διαθέτει την απαιτούμενη στελέχωση της Τεχνικής της υπηρεσίας.

Από το 2020 με επανειλημμένες επιστολές τόσο προς τον τοπικό ΔΗΜΟ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ όσο και προς την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ δεν κατέστη  δυνατή η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για να προχωρήσει η εκπόνηση της ΜΠΕ και η εκτέλεση του έργου αποκατάστασης της λουρονησίδας.

Η διά ζώσης επαφή που είχε αντιπροσωπεία μελών μας, τόσο με τον Αντιπεριφερειάρχη Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Λάμπρο Δημητρογιάννη στις 18 Νοεμβρίου 2021, όσο και με το σύμβουλό κ. Χρήστο Μητρογιώργο, στον οποίο μας παρέπεμψε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης δεν είχε ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ παρά τις διαβεβαιώσεις που πήραμε για την εξέταση και προώθηση του θέματος. Για το θέμα έχουν ενημερωθεί τόσο ο  Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης όσο και ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κοτυχίου για να το αναλάβει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Χωρίς αποτέλεσμα ήταν και η παρέμβαση της Βουλευτού του Ν. Ηλείας της Ν.Δ. και Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσίας–Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στο Κοτύχι στις 7-12-2021. Στόχος της αυτοψίας και των συντονιστικών συναντήσεων που ακολούθησαν ήταν η λήψη άμεσων μέτρων για την αποκατάσταση των υποδομών που είχαν υποστεί βλάβες, λόγω των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσαν οι θεομηνίες του Δεκεμβρίου.

  • Επειδή η κατάσταση στο Κοτύχι είναι οριακή και η καταστροφή της λουρονησίδας απειλεί την υπόστασή του ως λιμνοθάλασσας και προστατευόμενου βιοτόπου,

 

  • Επειδή ο αλιευτικός συνεταιρισμός που χάνει μεγάλο μέρος της αλιευτικής παραγωγής χελιών και άλλων ψαριών, ζητεί επίμονα τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της λιμνοθάλασσας,

 

  • Επειδή ο σημερινός «γιορτασμός» της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων (2-2-2022) δεν πρέπει να είναι μόνο ευχολόγια,

ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ με το Φορέα Διαχείρισης της περιοχής, προκειμένου να εκτελεστεί το έργο αποκατάστασης της κατεστραμμένηςλουρονησίδας όπως ορίζει η επιστημονική  μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ και όχι με παράνομα και καταστροφικά μπαζώματα όπως έγινε στο παρελθόν.