Μετά τις παράνομες χωματερές η χώρα μας «πρωτοπορεί» και στον τομέα διαχείρισης των λυμάτων. Ανεπαρκή αποχετευτικά δίκτυα και υπολειτουργούντες ή ανύπαρκτοι βιολογικοί καθαρισμοί σε πολλές περιοχές της χώρας ρυπαίνουν το έδαφος ή υδάτινους αποδέκτες (ποτάμια, λίμνες θάλασσα) με αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και εμμέσως στους πολίτες.
Οι οδηγίες της ΕΕ είναι σαφείς για τα κράτη-μέλη που οφείλουν να μεριμνούν, ώστε όλοι οι οικισμοί με πληθυσμό άνω των 15.000 να διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης αστικών λυμάτων και να επεξεργάζονται τα λύματά τους πριν από την απόρριψη.
Δυστυχώς όμως και σε αυτό τον τομέα, τόσο η κεντρική διακυβέρνηση όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση σφυρίζει αδιάφορα, με αποτέλεσμα πέρα από την οικολογική καταστροφή να έρχονται και τα «ευρωπρόστιμα», ως κερασάκι στην τούρτα της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε… Αυτό και αν είναι μαζοχισμός του υψίστου είδους!
Πιο συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση των Επιτρόπων Περιφερειακής Πολιτικής και Περιβάλλοντος, που έγινε στις Βρυξέλες στις αρχές του Νοέμβρη, επιβεβαιώθηκε η συνέχιση των προστίμων που πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα για τα Μεσόγεια, αφού δεν φαίνεται να ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο τα έργα υποδομής (αποχετευτικό δίκτυο, βιολογικός καθαρισμός) που εξελίσσονται σε δήμους αυτής της περιοχής.
Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση, οι επίτροποι «χτύπησαν» το καμπανάκι και για το Θριάσιο πεδίο, όπου οι συνδέσεις με το αποχετευτικό δίκτυο καθυστερούν, με κίνδυνο την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και για το θέμα αυτό.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι ήδη τον περασμένο Οκτώβρη, επιβλήθηκε πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα εξ αιτίας της γενικότερης καθυστέρησης στα ζητήματα βιώσιμης διαχείρισης των αστικών λυμάτων και επί πλέον χρηματική ποινή 3,64 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης ολοκλήρωσης των απαραίτητων υποδομών, προοδευτικώς μειούμενη λαμβανομένου κάθε φορά υπόψη του αριθμού των δήμων που θα συμμορφώνονται με την απόφαση του δικαστηρίου.
Το εκπληκτικό σε αυτή την ιστορία είναι ότι τα έργα αναγκαίας υποδομής, όπως αυτά της διαχείρισης λυμάτων, στερεών απορριμμάτων κλπ, χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, εφ’ όσον ο σχετικός φάκελος είναι πλήρης και κατατίθεται εγκαίρως.
Η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλή απορροφητικότητα σε αυτά τα προγράμματα, γιατί απλά οι αρμόδιοι φορείς (κεντρική διοίκηση, περιφέρειες, δήμοι) είτε υποκύπτουν σε τοπικίστικες λογικές είτε περί άλλα τυρβάζουν…
Έτσι χάνονται πολύτιμοι πόροι, το περιβάλλον υποβαθμίζεται και αποδεικνύουμε, για μια ακόμα φορά, προς τα έξω, πόσο πίσω είμαστε από τα διεθνή πρότυπα και πρακτικές…