Στοπ από το ΣτΕ στο προεδρικό διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Επιστρέφεται για νέα επεξεργασία

TF4Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανακήρυξη του Κυπαρισσιακού Κόλπου σε περιφερειακό πάρκο, ένα σχέδιο με πολλές απαράδεκτες διευθετήσεις υπέρ της οικιστικής «ανάπτυξης» σε καίριας σημασίας σημεία του ευαίσθητου οικοσυστήματος, η προστασία του οποίου είναι το αντικείμενο του διατάγματος. 

Στην εισήγηση του ανωτάτου δικαστηρίου γίνεται λόγος «για παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας» που σημαίνει ότι το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος πρέπει να υποστεί νέα επεξεργασία, ώστε να υποβληθεί εκ νέου προς οριστική έγκριση νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). 

Το προτεινόμενο Προεδρικό Διάταγμα ήταν  ανεπαρκές όσον αφορά στη διαφύλαξη της προστατευόμενης περιοχής των αμμοθινών και της ωοτοκίας της Caretta Caretta  και επέτρεπε την ανάπτυξη τουριστικών κατοικιών ακριβώς στην καρδιά του πυρήνα ωοτοκίας.

Ισχυρή κριτική από περιβαλλοντική σκοπιά έχει γίνει σε ρυθμίσεις στην περιοχή της Ελαίας, όπου οριοθετείται  ζώνη οικιστικής ανάπτυξης ανάμεσα σε δύο περιοχές προστασίας της φύσης με ιδιαίτερα ευαίσθητα χαρακτηριστικά.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν καταθέσει εκτεταμένες προτάσεις σχετικά με την διαχείριση της περιοχής και αυτές, μαζί με το συνολικότερο παραγωγικό σχέδιο για την περιοχή (πρωτογενής παραγωγή και τουριστική ανάπτυξη) θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την κατάθεση ενός ισορροπημένου και αποτελεσματικού  σχεδίου.

Η Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, επείγεται να καταθέσει ένα πειστικό σχέδιο προστασίας της περιοχής του Κυπαρισσιακού κόλπου, διότι εκκρεμεί διαδικασία εις βάρος της στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράβλεψη «τετελεσμένων γεγονότων» σε βάρος του παραλιακού τμήματος, ιδίως, του οικοσυστήματος.

Η επιστροφή του Π.Δ. εκ μέρους του Συμβουλίου της Επικρατείας οφείλει να αποτελέσει ευκαιρία όχι μόνο για την κάλυψη των διαδικαστικών παρατυπιών αλλά και για την αναθεώρηση των σημείων εκείνων που συνιστούν μη αποδεκτή επέκταση οικοδομικών δραστηριοτήτων σε βάρος των περιοχών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας. 

Η ήπια τουριστική αξιοποίηση των παραλιών του Κυπαρισσιακού, διαφυλάσσοντας την ομορφιά της περιοχής από τα «τείχη» εξοχικών, είναι η μόνη λύση για την μακροχρονίως βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και την αρμονική συνύπαρξη άγριας ζωής και ανθρώπινων δραστηριοτήτων.