Πάτρα 8/11/2018
Μέτρια ποσοστά ανάκτησης υλικών από την ανακύκλωση καταγράφει ο Δήμος της Πάτρας, σύμφωνα με έκθεση του ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) για τις «επιδόσεις» των Δήμων το έτος 2016.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, η ποσότητα ανάκτησης αποβλήτων συσκευασίας από τους μπλε κάδους στη πόλη μας ήταν 16,7 kg/κάτοικο/έτος. Με βάση αυτό η Πάτρα καταλαμβάνει την 95η θέση στους 271 δήμους, που συμμετέχουν στην ανακύκλωση και την 29η θέση στους 59 μεγάλους Δήμους της χώρας (άνω των 50000 κατοίκων).
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ποσοστό ανάκτησης διαμορφώθηκε για το 2016 σε 3,4% επί του συνόλου των απορριμμάτων (ως βάση χρησιμοποιείται η μέση ετήσια παραγωγή αποβλήτων, που για την Ελλάδα είναι 498 kg/κάτοικο/έτος).
Μια καθόλου ικανοποιητική κατάταξη για την Πάτρα, μια από τις πρώτες πόλεις που ξεκίνησαν την ανακύκλωση, και κατασκεύασαν το 1999 το πρώτο ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλούμενων Υλικών ) στη Δυτική Ελλάδα.
Βασική αιτία είναι, ασφαλώς, η ελλιπής ενημέρωση, που έχει επιπτώσεις και στην ποιοτική σύνθεση των υλικών στους μπλε κάδους, αφού, όπως υπολογίζεται, το 43% είναι σκουπίδια μη ανακυκλώσιμα. Αντίστοιχο ποσοστό βεβαίως υπάρχει για τα ανακυκλώσιμα υλικά, που ρίχνονται στους κάδους απορριμμάτων…
Ζητούμενο επίσης παραμένει η κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων, αφού πέρα από τις διακηρύξεις και μελέτες, δεν έχει υλοποιηθεί κάτι, έστω και πιλοτικά.
Νεότερα στοιχεία από το ΚΔΑΥ για το 2017, αναφέρουν την ανάκτηση 3373 τόνων αποβλήτων συσκευασίας, διαμορφώνοντας για την Πάτρα ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό 3,2%, που ανεβαίνει στο 4,5% όταν συμπεριλάβουμε την ανάκτηση και άλλων υλικών (εφημερίδες, μέταλλα κ.λπ.), εκτός εκείνων της συσκευασίας.
Να επαναλάβουμε ότι κομβικό στοιχείο είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών, που θα έπρεπε να γίνεται σε καθημερινή βάση, με αφίσες, σποτάκια, στοχευμένες δράσεις και επίκεντρο φυσικά τις νέες ηλικίες και τα σχολεία.
Ο Δήμος της Πάτρας τα τελευταία χρόνια ελάχιστα έχει πράξει σε αυτόν τον τομέα, με αποτέλεσμα ο θεσμός της ανακύκλωσης να στηρίζεται στην πράξη από κάποιους φορείς ή ευαίσθητους εκπαιδευτικούς, και να παραμένει απογοητευτικά στάσιμος στην ανάπτυξή του.
Προτείναμε στη Δημοτική Αρχή τη συνέχιση λειτουργίας του Γραφείου Ανακύκλωσης που συγκροτήθηκε στο παρελθόν με τη συμμετοχή και τοπικών φορέων, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Ελπίζουμε ότι έστω και τώρα θα ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του θέματος.
Και επειδή μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο, τονίζουμε ότι το θέμα ενίσχυσης της ανακύκλωσης δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις ή σκοπιμότητες.
Απαιτείται συστράτευση φορέων και πολιτών γιατί ο στόχος της ΒΙΩΣΙΜΗΣ κοινωνίας είναι ένα στοίχημα που μας αφορά όλους…