Αίτηση ακύρωσης κατά έργου που προβλέπει εκτροπή νερού από τον ποταμό Αώο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατέθεσαν η WWF Ελλάς, ο δήμος της Κόνιτσας, ο Φορέας διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου και άλλοι φορείς.
Σύμφωνα με την προσφυγή «οι αρμόδιοι υπουργοί παραβιάζουν τις προβλέψεις της κοινοτικής νομοθεσίας για την προστασία των νερών (οδηγία 2000/60/ΕΕ) και ανοίγουν τον δρόμο για την καταστροφή ενός μοναδικού οικολογικού θησαυρού που δίνει ζωή στην ευρύτερη περιοχή».
Πιο συγκεκριμένα αυτό το έργο απειλεί συνολικά την περιοχή της Βάλια Κάλντα, αφού:
Πραγματοποιείται εντός της Ζώνης ΙΙ του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και θα επηρεάσει αρνητικά τη λεκάνη απορροής του Αώου ποταμού.
Θα πλήξει προστατευόμενες περιοχές και οικοτόπους που αποτελούν καταφύγιο για πολλά απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας.
Θα επηρεάσει αρνητικά τον χαρακτήρα του τοπίου της περιοχής και θα υποβαθμίσει τα στοιχεία αυτά που σήμερα το καθιστούν κύριο πόλο έλξης οικοτουρισμού.
Είναι γνωστό ότι η υδροηλεκτρική ενέργεια αποτελεί μια ήπια πηγή ενέργειας που είναι επιθυμητή στο βαθμό που δεν δημιουργεί σημαντικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα που βρίσκονται κατάντη του έργου εκτροπής.
Γι’ αυτό το λόγο η ευρωπαϊκή οδηγία για τα νερά 2000/60/ΕΚ θέτει συγκεκριμένους περιορισμούς στη χρήση των υδάτινων πόρων, ακριβώς για να προστατεύσει το περιβάλλον από αυτή τη χρήση. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την απόφαση του ΣτΕ με την παραρατήρηση ότι στη Βάλια Κάλντα υπάρχουν ορισμένα από τα πιο σπουδαία οικοσυστήματα της χώρας μας και η τυχόν υποβάθμισή τους θα αποτελεί έγκλημα…