Σε έργα για τη διάβρωση ακτών στην Αχαΐα προχωρεί η Περιφέρεια

Η κολυμβητική περίοδος έχει ξεκινήσει και τα προβλήματα διάβρωσης των ακτών είναι όλο και πιο ορατά σε όλους.

Σε ημερίδα για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών, που έγινε την 29η Μαΐου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Φωκίωνας Ζαΐμης γνωστοποίησε ότι έργα, που, όπως γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν τις σχετικές εξελίξεις, μελετώνται επί πάνω από δεκαετία, έχουν μπει στο πρόγραμμα για υλοποίηση. Τα έργα αφορούν περιοχές, που ανήκουν στον Δήμο Πατρέων και συγκεκριμένα στις παραλιακές περιοχές Μονοδένδρι – Βραχνέικα – Τσουκαλέικα και Ροΐτικα, καθώς επίσης και στην παράκτια ζώνη Ρίου – Αγίου Βασιλείου. Ακόμα,  έργα στην περιοχή του Καλαμακίου, του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, θα αφορούν στην προστασία της ακτής και την τεχνητή αναπλήρωσή της με φυσικά υλικά, ώστε να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη διάβρωση.

Στόχος και θέμα της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στην Κάτω Αχαΐα, ήταν: «Οι παρεμβάσεις που έχουμε χρέος να κάνουμε σήμερα, προλαμβάνοντας το κακό του αύριο».

Από την πλευρά μας σημειώνουμε ότι, σε αντίθεση με την περίπτωση των αντιδιαβρωτικών έργων στην περιοχή της Δ. Αχαΐας, τα οποία έχουν μελετηθεί και συζητηθεί επί χρόνια, τα έργα στην παράκτια ζώνη Ρίου – Αγ. Βασιλείου έχουν εγκριθεί εσπευσμένα ως «διορθωτικές επεμβάσεις», πράγμα που σημαίνει, ουσιαστικά, την αποδοχή τετελεσμένων και την δημιουργία ενός «τείχους» από τσιμέντο πάνω στον αιγιαλό με την ελπίδα (μάλλον φρούδα, εκτιμούμε) ότι θα αντέξει την ισχύ των κυμάτων.

Σημειώνουμε ακόμη ότι στην ημερίδα παρέστησαν η Βουλευτής Ν. Ηλείας και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, αντιδήμαρχοι, επιστήμονες εκπρόσωποι του Δικτύου Διάσωσης Ακτής “Save Coast” και άλλων συλλόγων από την Δ. Αχαΐα και την Αιγιάλεια.

Γ. Κ.