Σαμαραίικα: «Παιχνίδια» με τα όρια Αχαΐας-Ηλείας

Επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου απέστειλε η ΟΙΚΙΠΑ, σχετική με το θέμα της υλοποίησης των ορίων των τέως κοινοτήτων Μανολάδας Ηλείας και Μετοχίου Αχαΐας.

 

D5Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

 

 

Κύριε Γενικέ Γραμματέα

 

Πληροφορηθήκαμε ότι με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών θα συγκροτήσετε Επιτροπή, έργο της οποίας θα είναι η υλοποίηση (πασσάλωση) των ορίων των τέως Κοινοτήτων Μανολάδος Ηλείας και Μετοχίου Αχαΐας στη θέση Σαμαραίικα του δάσους της Στροφυλιάς. Τα όρια αυτά, που καθορίστηκαν από την Επιτροπή Ορίων με το από 19-06-1926 πρακτικό της, ορίζουν ότι τα όρια των δασών Ιεράς Μονής Ταξιαρχών και Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, είναι και όρια των δύο Κοινοτήτων, όπου αυτά εφάπτονται. Το δάσος της Ι.Μ. Μ. Σπηλαίου θα ανήκει στην περιοχή της Κοινότητος Μετοχίου, το δε δάσος Ι.Μ. Ταξιαρχών θα ανήκει στην περιοχή της Κοινότητος Μανολάδος.

 

Η θέση Σαμαραίικα, βρίσκεται εντός του δάσους της Στροφυλιάς, Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου, δηλαδή στην περιοχή της Κοινότητος Μετοχίου. Με το χωρισμό του Νομού Αχαΐας – Ήλιδος σε νομούς Αχαΐας και Ηλείας, η Κοινότητα Μετοχίου τοποθετήθηκε στο Νομό Αχαΐας, η δε Κοινότητα Μανολάδος στο Νομό Ηλείας. Μετά από αυτά, οι Δημόσιες Υπηρεσίες των νέων αυτών Νομών ασκούσαν και ασκούν τις αρμοδιότητές τους σύμφωνα με τα όρια αυτά. Το Δασαρχείο Πατρών στο δάσος Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου και το Δασαρχείο Αμαλιάδος στο δάσος Ι.Μ. Ταξιαρχών.

 

   Τα όρια αυτά έχουν αποτυπωθεί τόσο από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (Γ.Υ.Σ.), όσο και από την Τοπογραφική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας, στα Τοπογραφικά Διαγράμματα που συντάχθηκαν για τις ανάγκες διανομής των απαλλοτριωθέντων κτημάτων του “Κτήματος Μανολάδος”. Σημειώνουμε ότι όλο το δάσος έχει εξαιρεθεί της απαλλοτριώσεως.

 

   Τα όρια που, για πρώτη φορά, καθορίστηκαν το έτος 1926 από την αρμόδια Επιτροπή Ορίων, αμφισβητήθηκαν από την Κοινότητα Μανολάδος το έτος 1982. Αντικείμενο της διενέξεως ήταν η θέση Σαμαραίικα όπου μερικοί κάτοικοι Μανολάδος άρχισαν να κατασκευάζουν εκεί, αυθαίρετα κτίσματα. Η νέα Επιτροπή Ορίων, που εξέτασε την ένσταση κατά της αποφάσεως του 1926, προσδιόρισε νέα όρια και περιέλαβε τη θέση Σαμαραίικα, εντός των ορίων της Κοινότητας Μανολάδος με την αριθ. 2/1982 απόφασή της. Κατά της αποφάσεως αυτής, η Κοινότητα Μετοχίου, προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο Ορίων, το οποίο, με την αριθ. 1/1984 απόφασή του, ακύρωσε την 2/1982 ως άνω απόφαση και επανέφερε τα όρια που είχε καθορίσει η Επιτροπή Ορίων του έτους 1926.

 

   Στις απογραφές που πραγματοποιήθηκαν τα έτη 1960 και 1970, δεν βρέθηκαν κτίρια. Παρόλα αυτά το έτος 1960, απογράφεται η θέση Σαμαραίικα ως οικισμός. Για να τοποθετηθεί όμως ο “οικισμός” Σαμαραίικα εντός των ορίων της Μανολάδος, παραποιήθηκαν τα όρια στο χάρτη της Γ.Υ.Σ. έτσι, ώστε η θέση Σαμαραίικα να βρεθεί εντός των ορίων της Μανολάδος.

 

Τα Δασαρχεία Αμαλιάδος και Πατρών ασκούν τις αρμοδιότητές τους σύμφωνα με τα όρια του 1926, χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι σήμερα. Πλήθος εγγράφων, που αποδεικνύουν ότι η θέση Σαμαραίικα βρίσκεται στην περιοχή Μετοχίου Αχαΐας και σήμερα Δήμου Δυτικής Αχαΐας, έχουμε καταθέσει στις Επιτροπές, που συγκρότησαν προηγούμενοι Γενικοί Γραμματείς, με τις οποίες αποφάσεις, έγινε προσπάθεια τροποποίησης των ορίων και εξαιτίας των  οποίων κατηγορούνται σήμερα από την Εισαγγελέα Πατρών.

 

   Σημειώνουμε ακόμα ότι υλοποίηση των ορίων με πασσάλους εντός του εδάφους και με χρώμα κόκκινο επί των κορμών των δέντρων, έχει γίνει από την Τοπογραφική Υπηρεσία Αχαΐας πρόσφατα, σύμφωνα με τα Τοπογραφικά Διαγράμματα 1985 Αχαΐας και 1983 Ηλείας που είναι ταυτόσημα (συμπίπτουν). Επισημαίνουμε ότι στο Τοπογραφικό Διάγραμμα έτους 1983 Ηλείας έχουν πρόχειρα αποτυπωθεί και τα όρια της αριθ. 2/1982 αποφάσεως της νέας Επιτροπής Ορίων, η οποία όμως έχει ακυρωθεί με την αριθ. 1/1984 απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου Ορίων. 

 

   Έπειτα από αυτά, νομίζουμε ότι θα ήταν χρήσιμο να είχατε, για το θέμα αυτό και τη γνώμη του πλέον αρμοδίου για την υπόθεση αυτή Δικαστικού Γραφείου Πατρών, δεδομένου ότι οι ιδιώτες νομικοί σύμβουλοί σας, εισηγούνται ενέργειες, για τις οποίες ενδεχομένως βρεθείτε εκτεθειμένοι, όπως συνέβη με προηγούμενους Γενικούς Γραμματείς, για το ίδιο θέμα. 

 

   Τα εκχερσωμένα και καταπατημένα οκτακόσια στρέμματα του πολύτιμου δάσους της Στροφυλιάς, που δημιουργήθηκαν παράνομα, πρέπει να αποκατασταθούν, για το Δημόσιο Συμφέρον και το Περιβάλλον. 

 

   Με τυχόν αλλαγή των θεσπισμένων ορίων, εκτός του ότι η αλλαγή θα είναι παράνομη, η εκχερσωμένη έκταση θα οικοπεδοποιηθεί πάραυτα, αφού ήδη έχουν ετοιμάσει νομικό πλαίσιο αποχαρακτηρισμού των εκτάσεων και αναγνώριση των καταπατητών, ως νομίμων ιδιοκτητών.

 

   Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και περισσότερη πληροφόρηση.

 

                                                                                                                Μετά τιμής 

                                                                                                  Για την Εν αιθρία ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.

                                                                                    

                                                                  

                                                                                                             Ηλίας  Ντρες                     

                                                                                                              Δασολόγος 

                                                                           Πρώην Επιθεωρητής Δασών Πελ/νήσου και Δ.Σ. Ελλάδος