ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ Κατά την επίσκεψη του Rainbow Warrior στην Πάτρα

Πάτρα 20/6/2019

Μαζική ήταν η συμμετοχή συλλογικοτήτων και πολιτών στη συνάντηση που έγινε στο πλοίο Rainbow Warrior της GREENPEACE με πρωτοβουλία της ΟΙΚΙΠΑ, σχετικά με την εξόρυξη υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό κόλπο.
Στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση της Greenpeace για τις εξορύξεις και τη σύνδεσή τους με την κλιματική κρίση και στη χώρα μας.
Στη συνέχεια ακολούθησε ενημέρωση από την Πρωτοβουλία Πολιτών «Σώστε την Ήπειρο», για τις δράσεις τους ενάντια στις εξορύξεις στην περιοχή τους.
Οι παριστάμενοι συμφώνησαν ομόφωνα στη συγκρότηση Πρωτοβουλίας Συλλογικοτήτων και Πολιτών κατά των Εξορύξεων και της Κλιματικής Κρίσης στην Πάτρα, με στόχο την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της.
(Πληροφορίες για συμμετοχή στην Πρωτοβουλία στο τηλ. 2610-321010, email: oikipa@otenet.gr)

Ακολουθεί η διακήρυξη που ενέκριναν οι συμμετέχοντες:

Οι συμμετέχοντες φορείς και πολίτες της περιοχής στη συνάντηση στο Rainbow Warrior στις 19/6/2019, αισθανόμαστε χρέος να σηκώσουμε το πέπλο σιωπής που καλύπτει την κοινή γνώμη, σχετικά με τις επιπτώσεις από τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό και στην Ελληνική επικράτεια γενικότερα. Μια σιωπή που θεωρείται περίπου φυσιολογική αφού διάφοροι «ειδήμονες» μιλούν για επενδύσεις που θα έχουν μηδενικό περιβαλλοντικό ρίσκο θα φέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά και τεράστια οικονομικά οφέλη, τόσο στην εθνική οικονομία όσο και στις τοπικές κοινωνίες.

Τα πράγματα όμως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΤΣΙ!

ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ότι οι σχεδιαζόμενες εξορύξεις αντιβαίνουν στο στόχο που έχει θέσει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή για μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2050, στα πλαίσια της συγκράτησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους +1,5 °C σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο. Για να επιτευχθεί αυτό, όχι μόνο δεν πρέπει να προστεθούν νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων αλλά να μειωθεί η εξόρυξη και στα υφιστάμενα. ..

ΘΕΩΡΟΥΜΕ υποκριτικές τις κεντρικές διακηρύξεις στη χώρα μας, που από τη μια δηλώνουν ότι η Ενεργειακή μας πολιτική συμβαδίζει με τους διεθνείς στόχους και από την άλλη το πρόσφατα διατυπωμένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι τουλάχιστον ανεπαρκές αφού συνάδει με σενάρια υπερθέρμανσης 3,5°C για το 2050, γεγονός που θα είναι καταστρεπτικό για την Ελλάδα. Να αναφέρουμε απλώς ότι ακόμα και με το αισιόδοξο σενάριο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 °C, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση των πυρκαγιών για την Μεσόγειο κατά 40%!

ΑΠΟΔΟΜΟΥΜΕ την πεποίθηση ότι το πετρέλαιο είναι ένα αναγκαίο κακό αφού δήθεν οι ΑΠΕ είναι ανεπαρκείς ή ενεργειακά ασταθείς.
Πέρα από το γεγονός ότι μπορούμε κατ’ αρχήν να μειώσουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες με αλλαγή του καταναλωτικού μοντέλου (μετακινήσεις, ανακύκλωση κλπ), η τεχνολογία γύρω από τις ΑΠΕ εξελίσσεται και πολλές χώρες σχεδιάζουν την επόμενη μέρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα χρονοδιαγράμματα που έχουν θέσει για τον τερματισμό πώλησης κινητήρων εσωτερικής καύσης μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, οδεύοντας προς την ηλεκτροκίνηση.

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες που έρχονται να επενδύσουν σήμερα στην Ελλάδα, είναι αποκλεισμένες από τις δικές τους θάλασσες αφού όλες οι χώρες της Μεσογείου (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία ) έχουν απαγορεύσει τη διενέργεια νέων εξορύξεων και λόγω της μεγάλης αντίδρασης των τοπικών τους κοινωνιών.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ότι τα τεράστια οικονομικά οφέλη που διατυμπανίζονται, είναι ένας μεγάλος μύθος.
Με βάση τις υφιστάμενες συμβάσεις πχ στην περίπτωση του Πατραϊκού, το σύνολο των άμεσων εσόδων, εκτιμάται περίπου σε $50 εκατομ. /έτος ($3 εκατομ. στην Περιφέρεια).
Από την άλλη μεριά οι οικονομικές επιπτώσεις από ένα πιθανό ατύχημα είναι πολύ μεγαλύτερες.
Έχει υπολογισθεί ότι μια πετρελαιοκηλίδα μεγάλου μεγέθους στο Ιόνιο, μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες εισοδήματος από τον τουρισμό και την αλιεία της τάξης των 1,7 δις ευρώ σε βάθος 25ετιας και απώλεια θέσεων εργασίας γύρω στις 26000!

ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΜΕ τις απόψεις περί μηδενικού περιβαλλοντικού ρίσκου, επειδή τάχα τα συστήματα ασφαλείας εξελίσσονται και τα όποια μεγάλα ατυχήματα έγιναν πριν πολλά χρόνια.
Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Εκτός από τις μεγάλες γνωστές περιπτώσεις θαλάσσιας ρύπανσης από πετρέλαια (με κορυφαία και πιο πρόσφατη την έκρηξη το 2010 στις εγκαταστάσεις της BP στον Κόλπο του Μεξικού που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 11 ανθρώπων και τη διαρροή 5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου) καταγράφονται εκατοντάδες περιπτώσεις μικρότερων συμβάντων κάθε χρόνο τόσο κατά τη μεταφορά όσο και την άντληση πετρελαίου.
Ενδεικτική είναι πρόσφατη επιστημονική μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρει πως η πιθανότητα πρόκλησης πετρελαιοκηλίδων σε Ευρωπαϊκά ύδατα κατά τα στάδια γεωτρήσεων (blowout), είναι της τάξης του 65% τον χρόνο.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα και την ασφαλή λειτουργία του Πρίνου εδώ και πολλά χρόνια, αποσιωπάται το γεγονός ότι η γεώτρηση γίνεται σε βάθος μόνο 30 μέτρων (στην Καβάλα 50 μέτρα) ενώ στο Ιόνιο οι γεωτρήσεις θα γίνουν  σε βάθος πολλών εκατοντάδων ή και χιλιάδων μέτρων, γεγονός που αυξάνει σημαντικά το «περιβαλλοντικό ρίσκο».

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ τους συμπολίτες για τις ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ που μπορεί να έχει ένα «ατύχημα» στο Ιόνιο, μία θάλασσα που επηρεάζει δεκάδες προστατευόμενες περιοχές με κορυφαίες το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου- Στροφιλιάς, το Δέλτα του Αχελώου, τον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο, τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου κλπ.
Απειλείται έτσι σοβαρά, ένα σύνολο βιοτόπων που φιλοξενεί πολύ σημαντικά θαλάσσια είδη όπως τη χελώνα Καρέτα- Καρέτα, φώκιες δελφίνια και άλλα κητώδη.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, αρνούμενοι να εφησυχάσουμε ή να αποδεχθούμε την υποθήκευση του μέλλοντος για τα παιδιά μας,
ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΜΕ ΤΟΠΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
* Απαιτούμε από την ελληνική πολιτεία να σταματήσει τις εξορύξεις των υδρογονανθράκων στη χώρα και την περιοχή μας, να μειώσει δραστικά την εξάρτηση από τα βρώμικα ορυκτά καύσιμα και να στραφεί με μεγαλύτερους ρυθμούς σε καθαρές μορφές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που ειδικά στην Ελλάδα αφθονούν
* Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας και τους τοπικούς επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς να τοποθετηθούν με υπευθυνότητα απέναντι στο ζήτημα των εξορύξεων στον Πατραϊκό κόλπο.
* Καλούμε όλους τους πολίτες και συλλογικότητες να συστρατευτούν μαζί μας σε αυτό το δύσκολο αγώνα που συμπορεύεται με τον αγώνα των κινημάτων για την κλιματική κρίση, με την εμβληματική μορφή της 16χρονής Γκρέτα Τούνμπεργκ, να δίνει το μήνυμα της αισιοδοξίας και της ελπίδας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA