Η κοπή πίττας της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας
Μαζική ήταν η συμμετοχή των μελών και φίλων της ΟΙΚΙΠΑ στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της στην Αγορά Αργύρη, το βράδυ της Τετάρτης 27 Ιανουαρίου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια αναφορά στα παγκόσμια οικολογικά προβλήματα, ιδιαίτερα στις θετικές εξελίξεις για το κλίμα, και εστιάστηκε στη συνέχεια στον ελλαδικό χώρο και στην περιοχή μας. Ακολούθησε ο απολογισμός δράσης της Κίνησης τη χρονιά που πέρασε με πλήθος παρεμβάσεων στα τοπικά περιβαλλοντικά ζητήματα.
Μετά το διάλειμμα, κατά το οποίο συμπολίτες και φίλοι γεύτηκαν σπιτικές λιχουδιές, ακολούθησε το δεύτερο μέρος με ένα εξαιρετικό βίντεο της περσινής καλοκαιρινής εκδρομής της ΟΙΚΟΠΑΡΕΑΣ στην Πολωνία. Στο τέλος ανακοινώθηκε και η φετινή εκδρομή της «οικοπαρέας» μας, που θα γίνει τον Ιούλιο στην Καλαβρία και τη Σικελία.
Στη εκδήλωση παρευρέθηκαν και έδωσαν το δικό τους χαιρετισμό ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Κ.Υ. Χαλανδρίτσας Βασίλης Κοτσώνης, ο εκπρόσωπος της κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ» Βασίλης Πασσάς, ο εκπρόσωπος της Εταιρίας Περιβάλλοντος Ρίου Δήμος Χαραλαμπόπουλος, ο συνήγορος του Πολίτη στην Περιφέρεια Γιώργος Φαλτσέτος, ο πρόεδρος του Ποδηλατικού Ομίλου Πάτρας Σπύρος Πολίτης, και ο πρόεδρος του συλλόγου ΦΑΕΘΩΝ Κίμωνας Αποστολόπουλος.
Ήταν μια όμορφη βραδιά με τον εκπρόσωπο της ΟΙΚΙΠΑ να διαβεβαιώνει ότι και αυτή τη χρονιά, η παρουσία μας στα τοπικά δρώμενα θα είναι έντονη και δημιουργική. Ακολουθεί ο απολογισμός της χρονιάς, όπως παρουσιάστηκε από τα μέλη της ΟΙΚΙΠΑ Γιώργο Κανέλλη και Μέλπω Κορδιστού.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Αγαπητές φίλες και φίλοι
1 Είναι μεγάλη η χαρά μας, γιατί είμαστε και πάλι εδώ, μαζί με φίλους και υποστηρικτές, ανθρώπους που στηρίζουν το έργο μας, υπερασπίζουν τις θέσεις μας, πολλαπλασιάζουν την επιρροή των οικολογικών ιδεών, που αποδείχτηκαν πλέον όχι απλά καλές αλλά ιστορική ανάγκη.
2 Ασφαλώς κορυφαίο γεγονός της χρονιάς που πέρασε, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ, COP 21 στο Παρίσι. Θα θυμάστε ότι για τις ανάλογες του παρελθόντος (Κοπεγχάγη κλπ) οι εκτιμήσεις μας συνοψίζονταν πάντα στην κριτική «λίγα, ασαφή και μη δεσμευτικά». Αυτή τη φορά, η εκτίμηση, όχι μόνο η δική μας αλλά και του συνόλου των σοβαρών διεθνών οικολογικών οργανώσεων, είναι ότι, παρά τις ελλείψεις της στον τομέα των συγκεκριμένων δεσμεύσεων, η Σύνοδος αποτέλεσε ορόσημο, σε ό,τι αφορά στο κυριότερο διακύβευμα που έχει μπροστά της η ανθρωπότητα: την συγκράτηση σε ελέγξιμα επίπεδα της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι απλώς ένα μερικού χαρακτήρα παγκόσμιο πρόβλημα, όπως η τρύπα του όζοντος, για την οποία έχουν ληφθεί πράγματι, από το 1987, οι σωστές αποφάσεις, και πάει καλά, αλλά, θα λέγαμε, η επίσημη αναγνώριση ότι υπάρχουν όρια στη χρήση των φυσικών πόρων, ένας παγκόσμιος οδικός χάρτης για μια βιώσιμη σχέση με τον πλανήτη.
3 Στην πραγματικότητα είναι το πλαίσιο για μια νέα, «ηλιακή» και «κυκλική» οικονομία, στην οποία, επιτέλους, θα είναι δυνατή η αποσύνδεση της οικονομικής ευημερίας από την ανατροπή της ισορροπίας του κλίματος, που αποτελεί πρωτοφανή απειλή για νερά, εδάφη και την βιοποικιλότητα. Ήδη τα γεγονότα δείχνουν ότι αυτό που φαινόταν πριν μια δυο – τρεις δεκαετίες, δηλαδή η ενεργειακή στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας, είναι όχι μόνο αναγκαίο, αλλά και απολύτως εφικτό, όπως και πολλαπλά ευεργετικό.
Συνέβησαν λοιπόν (μια επιλογή) μέσα στο 2015:
4 Η παγκόσμια Συμφωνία στο Παρίσι
5 Η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας ξεπέρασε τον 1o C σε σχέση με το 1750
6 Η Shell εγκατέλειψε τα σχέδιά της για εξορύξεις στην Αρκτική
7 Ο Ομπάμα ακύρωσε την κατασκευή του αγωγού Keystone XL (και παράλληλα πέρασε σημαντικά μέτρα για τη μείωση εκπομπών στην ηλεκτροπαραγωγή)
8 Οι Συντηρητικοί στη Βρετανία ακύρωσαν μέτρα στήριξης των ΑΠΕ
9 Η Ουρουγουάη κάλυψε κατά 95% με ΑΠΕ την εθνική κατανάλωση ηλεκτρισμού
10 Η εγκύκλιος του Πάπα για την κλιματική αλλαγή
11 Οι 2 ίσως χειρότεροι πρωθυπουργοί για το κλίμα έχασαν την εξουσία: Ο T. Abbot στην Αυστραλία και ο S. Harper στον Καναδά
12 Ο καύσωνας στην Ινδία κόστισε τη ζωή σε 2500 άτομα
13 Η οικονομική κρίση στην Κίνα συνέβαλε σε σημαντική μείωση των εκπομπών της
14 Να προσθέσουμε και τη νέα πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας, μια εξέλιξη που ενισχύει ακόμη περισσότερο την επιλογή των ΑΠΕ, μια και η «ειρηνική» χρήση της πυρηνικής ενέργειας συνδέεται με την κατασκευή των πυρηνικών όπλων (τα απόβλητα είναι πρώτη ύλη για όπλα).
Αλλά καιρός να κοντύνουμε την εστίαση, να αναφερθούμε στη χώρα μας.
15 Αν εξαιρέσουμε την εκπόνηση ενός νέου εθνικού σχεδιασμού για τα απορρίμματα, με καλά ποιοτικά στοιχεία, αλλά με ελαττώματα στους στόχους και τον χειρισμό της αναγκαίας μεταβατικής περιόδου, στα πεδία του περιβάλλοντος και του κλίματος τα αρνητικά είναι σοβαρά.
16 Σοβαρό θετικό είναι και η διόρθωση του λάθους του Ιανουαρίου ’15, της κατάργησης δηλαδή της αυτοτέλειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος από τον Σεπτέμβριο και μετά. Ακόμη, έστω και στο παρά πέντε, δόθηκε λύση στο θέμα της συνέχειας λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων περιοχών, των οποίων η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση τέλειωνε στο τέλος του ’15.
17 Κυριότερο αρνητικό απ’ όλα η πρόσδεση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας στο λιγνιτικό μοντέλο μέσω της οικολογικά, αλλά και οικονομικά (λόγω προστίμων του Κυότο και όχι μόνο), εμμονή και της νέας κυβέρνησης στην κατασκευή της 5ης Μονάδας λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα και πιθανόν μιας ακόμη στη Μελίτη. Είχαμε αδικαιολόγητη στασιμότητα στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και απαξίωση των πολιτικών για την ενεργειακή εξοικονόμηση.
18 Είχαμε ακόμη, αντίθετα με ό,τι περιμέναμε, σταμάτημα κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στο παρά πέντε, ενώ η σωστή απόφαση του Μαρτίου για την κατάργηση της αλιείας με βιντζότρατες ανακλήθηκε πριν από μερικές βδομάδες …«χάριν της επιστήμης»! Είχαμε ψήφιση νέων διατάξεων που επιτρέπουν ανάπτυξη οικισμών μέσα σε ευαίσθητες δασικές περιοχές, ενώ προκλητική διάταξη που άφηνε περιθώρια για μη αναδάσωση καμένων περιοχών αποτράπηκε μετά από έντονες αντιδράσεις.
Όσον αφορά στην περιφέρειά μας, τη Δυτική Ελλάδα, σημειώνουμε:
19 Τη συνέχιση της εκκρεμότητας με τα απορρίμματα, με τις διαδικασίες για τις Μονάδες Επεξεργασίας στη μεν Αχαΐα σε πλήρη τελμάτωση στη δε Ηλεία σε αργή, αλλά αβέβαιη εξέλιξη. Εν τω μεταξύ Πύργος και Ολυμπία συνεχίζουν με τα σκουπίδια στους δρόμους και η Πάτρα βασίζεται στην ταφή στην κορεσμένη Ξερόλακκα.
20 Τη στασιμότητα των εξελίξεων όσον αφορά στην προώθηση του Περιφερειακού πάρκου του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
21 Τη συνέχιση της κατάστασης όσον αφορά στις πληγές του Εθνικού Πάρκου Στροφυλιάς Κοτυχίου όπως ήταν: τα Σαμαρέικα δεν αναδασώνονται, τα Λατομεία πήραν εξαετή παράταση από το 2014 και οι προτάσεις μας για εναλλακτικές λύσεις δεν εισακούονται, ενώ Σχέδια ιδιωτών να εμφανίσουν, με απόλυτα άκυρους τίτλους, εκατοντάδες στρεμμάτων, φιλέτων, στα Μαύρα Βουνά (Α΄ ζώνη προστασίας) ως ατομική ιδιοκτησία τους, (παράνομη κατάτμηση δασικής ιδιοκτησίας, άρθ. 60 Δασικού Κώδικα), ενώ η περιοχή αποτελεί συνολικά κοινή ιδιοκτησία των κατοίκων του χωριού Άραξος, με δασικό χαρακτήρα, εξελίσσονται, με μόνη την Οικολογική Κίνηση Πάτρας να προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει δικαστικά.
Για την Πάτρα, την πόλη μας,
22 ας αρχίσουμε επισημαίνοντας τα θετικά που γίνονται ή εξελίσσονται. Έχουμε, λοιπόν, με συνεργασία του Δήμου και του ΟΛΠΑ, την επέκταση του παραλιακού πάρκου της Ακτής Δυμαίων με τη δημιουργία, με ελάχιστα έξοδα, ενός νέου μεγάλου χώρου πρασίνου και περιπάτου στην Ακτή.
23 Έχουμε την ορατή πρόοδο στο έργο της ανάπλασης της περιοχής Γούβας – Βλατερού, την πρόοδο των εργασιών στην οδό Κανακάρη, την ελπίδα, έστω, να τελειώσει η Μικρή Περιμετρική στο ’16.
24 Επίσης, μετά από περισσότερο από ένα έτος αδικαιολόγητης αχρησίας δρομολογείται και πάλι η λειτουργία του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης.
25 Στο καυτό μέτωπο των απορριμμάτων, οι διακηρύξεις για διαλογή στην πηγή συμβαδίζουν με έλλειψη, έστω και μερικού χαρακτήρα, θετικών πρωτοβουλιών, όπως μόνιμη καμπάνια για την ανακύκλωση, ημέρες συγκέντρωσης ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών και θρυμματισμός – κομποστοποίηση των κλαδεμάτων. Η προώθηση κάποιων έργων παράτασης της ζωής της Ξερόλακκας ήταν επιβεβλημένη, όμως ο χρόνος που κερδίζεται δεν φαίνεται να αξιοποιείται για να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την πιο μακροχρόνια επίλυση του προβλήματος. Ο Πύργος δεν είναι και πολύ μακριά.
26 Η τραγωδία της απώλειας χαρακτηρισμένων κοινοχρήστων χώρων συνεχίζεται, έχουμε γίνει μονότονοι να το τονίζουμε πικρά κάθε χρόνο. Επίσης μονότονα θα επαναλάβουμε ότι επιβάλλεται όχι μόνο η διάσωση κάποιων από αυτούς με εξαγορά αλλά και αναζήτηση λύσεων σε πιο ριζική κατεύθυνση – τα έχουμε πει και γράψει επανειλημμένα.
27 Μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε είναι ο συνδυασμός νέου σύγχρονου σιδηροδρόμου, θαλάσσιου μετώπου της πόλης και ποδηλατοδρόμων. Είναι εφικτός ένας συνδυασμός και των τριών και θα αποτελέσει μεγάλη αναβάθμιση για την πόλη μας, όμως απαιτούνται έγκαιρες ρεαλιστικές αποφάσεις. Φυσικά και συνέχιση του διεκδικητικού αγώνα όσον αφορά επιτέλους σε μια σαφή παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου.
28 Χαιρετίζουμε τη δημιουργία του Οικομουσείου στην Ελεκίστρα, που προστίθεται στο Σπίτι του νερού στη Δεξαμενή και τα περιβαλλοντικά Κέντρα σε Παυλόκαστρο και Μονοδέντρι. Όμως το πρόγραμμα του τηγανόλαδου πρέπει να συνεχιστεί.
Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ
Συνεχίζουμε, όπως πάντα, με την αναφορά στις δράσεις μας, μέσα από την οποία εξάλλου θα προσθέσουμε πράγματα και σε ό,τι αφορά στα προηγούμενα (περιφέρεια και πόλη).
29 Συνεχίσαμε και αυτή τη χρονιά τον αγώνα για την αποκατάσταση της ακεραιότητας του Εθνικού Πάρκου Στροφυλιάς Κοτυχίου, μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες. Σε δικαστήρια και Επιτροπές δεν χάνουμε, η εφαρμογή παραμένει πρόβλημα. Ξεχωρίζουμε τις αποφάσεις, που με δική μας δραστηριοποίηση ελήφθησαν, για την κήρυξη των κτισμάτων στα Σαμαρέικα της Στροφυλιάς ως αυθαίρετων.
Συνεχίσαμε την έκδοση της «εν αιθρία», στην ίδια και καλύτερη ποιότητα, πιστεύουμε, αν και με το αναγκαίο συμμάζεμα στα έξοδα.
30 Ξεκινήσαμε τη χρονιά με μια δημόσια τοποθέτηση στο θέμα των απορριμμάτων, ζητώντας να συνδυαστεί η τόλμη των σύγχρονων λύσεων με τον ρεαλισμό, πιο εξελιγμένη ανακύκλωση (με 4 ρεύματα), έμπρακτη απόδειξη της στροφής σε φιλικές στον πολίτη λύσεις.
31 Συμμετείχαμε στο δημόσιο διάλογο για το νέο δασικό νόμο, στέλνοντας και επιστολή σε όλους τους βουλευτές.
32 Διαμαρτυρηθήκαμε, μαζί με άλλες οργανώσεις και κατοίκους της Δυτ. Αχαΐας κατά της κακής λειτουργίας και των οσμών από τα πυρηνελαιουργεία, με δημοσιεύματα, ανακοινώσεις, αλλά και επιτόπου κινητοποίηση στην ΒΙΠΕ.
33 Καταγγείλαμε ρίψη μπαζών στο ανατολικά της Κανελλοπούλου τμήμα του Έλους της Αγυιάς, για να μάθουμε, τελικά, μετά από δύο μήνες από το Δήμο, ότι πρόκειται για επίστρωση νόμιμου δρόμου. Κάπως ανορθόδοξη θα λέγαμε!
34 Συμμετείχαμε στην κοινή δράση κατά της ηχορρύπανσης το Σάββατο 9 Μαΐου (ημέρα κατά του θορύβου).
35 Συμβάλαμε στον καθαρισμό και τη βελτίωση του Κήπου του Σκαγιοπουλείου, πιέζοντας δημόσια, αλλά και με συμμετοχή φίλων μας.
36 Αποτρέψαμε την ολική κοπή των λευκών στο προαύλιο του ναού του Αγ. Ανδρέα, συμφωνώντας σε μια λύση κλαδέματος και περιορισμού του όγκου τους.
37 Προβάλαμε δημόσια, κατά την Ημέρα περιβάλλοντος, την ανάγκη για περιορισμό της χρήσης και απόρριψης πλαστικών κάθε είδους στο περιβάλλον, στεριά και θάλασσα.
38 Παρεμβήκαμε στη διαβούλευση του Νοεμβρίου για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης απορριμμάτων, επισημαίνοντας την ανάγκη για την επανεκκίνηση των διαδικασιών για τη Μονάδα Επεξεργασίας, έστω και μικρότερου μεγέθους, και καταθέτοντας βελτιωτικές προτάσεις για πράσινα σημεία, ανασυγκρότηση της Ομάδας Ανακύκλωσης και μέρες συλλογής ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών αποβλήτων.
39 Παρεμβήκαμε σε σχέση με το θέμα των αδέσποτων ζώων, μετά την επιβολή ενός παράλογου προστίμου στον Σταθμό Αδέσποτων ζώων του Πανεπιστημίου Πατρών.
40 Φιλοξενήσαμε ξένες φοιτήτριες για πρακτική άσκηση και δεχτήκαμε τις συμβουλές που προέκυψαν από τις εργασίες τους.
41 Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εκδηλώσεών μας κάναμε αξιόλογες προβολές, όπως τα ντοκυμαντέρ «Το γιοφύρι της Άρτας» του Γκανιάτσα και η «Νυκτερινή εκπομπή» του Γ. Παλαμάρη, ταινίες όπως οι «Γορίλλες στην Ομίχλη», το «Αλάτι της Γης», «Creation», διοργανώσαμε επισκέψεις στα περιβαλλοντικά κέντρα του Δήμου Πατρέων, χριστουγεννιάτικο εργαστήρι για παιδιά και άλλα.
42 Οι δημόσιες εκδηλώσεις μας είτε στο χώρο μας είτε στον Δικηγορικό Σύλλογο, είχαν αντικείμενα όπως τα «Μανιτάρια», τα «Ερπετά: λαϊκές δεισιδαιμονίες και προστατευόμενα είδη», τις μέλισσες με θέμα «Η πολύτιμη μέλισσα. Η σημασία της για τον άνθρωπο και το περιβάλλον», σε συνεργασία με το Κέντρο Γκαίτε και το Ελβετικό προξενείο στην Πάτρα, και «Κορινθιακός, θάλασσα ζωντανή».
43 Για μια ακόμη φορά η καθιερωμένη πλέον, φωτογραφική μας έκθεση της Πρωτομαγιάς σημείωσε μεγάλη επιτυχία, το 2015 με θέμα «Τα δάση μας, τα κάλλη μας».
44 Επίσης πολύ πετυχημένη και σε συμμετοχή και σε αποτέλεσμα ήταν η εθελοντική μας δράση καθαρισμού του παραδοσιακού γεφυριού του Μειλίχου και των γύρω χώρων του, στα πλαίσια του προγράμματος «Let’s do it, Greece!».
45 Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τους φορείς της πόλης για τη διεκδίκηση του Θαλασσίου Μετώπου και υψώσαμε τη φωνή μας για μια βιώσιμη συμφωνία στη διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα.
Να σημειώσουμε ακόμη την ενεργό και ανελλιπή παρουσία των εκπροσώπων μας στα Δ.Σ. των Φορέων διαχείρισης Στροφυλιάς και Χελμού.
46 Τέλος θα αναφερθούμε συνοπτικά (περισσότερα με εικόνες στη συνέχεια) και στις εκδρομές της ΟΙκο-παρέας μας, που, όπως πάντα, συνδύασαν, την περιβαλλοντική παιδεία με την αναψυχή. Πήγαμε λοιπόν, το καλοκαίρι στην Πολωνία, πήγαμε στο Πλανητέρο, στην Αθήνα (πολιτιστική), στη Στροφυλιά και το τείχος Δυμαίων, στην ‘Άνω Χώρα Ναυπακτίας, στα Γιάννενα – Ζαγόρι, στα Μετέωρα.
47 Ευχόμαστε πρώτα απ’ όλα σε όλους καλή υγεία και δημιουργική διάθεση, να είστε κοντά μας και δραστήριοι, να μη διστάζετε να μιλάτε και να γράφετε δημόσια για όσα βλέπετε ως κακώς κείμενα, γιατί η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από μας.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!