Πάτρα 31/1/2019
Πλούσιος ο απολογισμός δράσεων της οργάνωσης
Πολυπληθής ήταν και η φετινή εκδήλωση της ΟΙΚΙΠΑ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Στο πρώτο μέρος έγινε παρουσίαση των μεγάλων περιβαλλοντικών ζητημάτων που σημάδεψαν τον πλανήτη τη χρονιά που πέρασε, με κύρια την εντεινόμενη κλιματική αλλαγή και τη συνεχιζόμενη εξαφάνιση ειδών από την άγρια ζωή.
Σε ότι αφορά την ελληνική περιβαλλοντική πολιτική καταγράφηκε ως αρνητική η εμμονή στην εξόρυξη υδρογονανθράκων με τους προφανείς κινδύνους που συνεπάγεται και η καθυστέρηση στην έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων για τις προστατευόμενες περιοχές.
Στα τοπικά ζητήματα επισημάνθηκαν η συνεχιζόμενη λειτουργία των λατομείων του Αράξου, η ανεπάρκεια μιας βιώσιμης πολιτικής στη διαχείριση των απορριμμάτων και η στασιμότητα της ανακύκλωσης.
Ακολούθησε ο απολογισμός δράσης της ΟΙΚΙΠΑ με πολλές και ποικίλες παρεμβάσεις σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος, ποιότητας ζωής στην πόλη, της διάβρωσης των ακτών, της ηχορύπανσης και της εκστρατείας κατά του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους από τις 6 συνεργαζόμενες κινήσεις με τα γνωστά θετικά αποτελέσματα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Χρήστος Κορδάς, ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ Γιώργος Αγγελόπουλος, εκπρόσωποι της Πρότασης, του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Περιοχής Κ.Υ. Χαλανδρίτσας και της ΚΟΙΝΟ-ΤΟΠΙΑΣ.
Παρέστησαν επίσης ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Δημαράς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ηλίας Γρηγόρης, Θεόδωρος Ντρίνιας και Σπύρος Πολίτης και η εκπρόσωπος της παράταξης Τζανάκου, Μαρία Αλεξάκου.
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης είχε … άρωμα Ανδαλουσίας αφού παρουσιάστηκε υλικό από την εκδρομή της ΟΙΚΟ-ΠΑΡΕΑΣ στη Μαδρίτη και Ανδαλουσία που έγινε το προηγούμενο καλοκαίρι, μαζί βεβαίως με τα απαραίτητα παραλειπόμενα!
Μέσα σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα με σπιτικά γλυκίσματα και αναψυκτικά, οι φίλοι της ΟΙΚΙΠΑ δήλωναν την υποστήριξη τους στον αγώνα της κίνησης και αντάλλαξαν ευχές για μια καλύτερη χρονιά σε ένα βιώσιμο περιβάλλον.
Παραθέτουμε τον απολογισμό δράσης της οργάνωσης όπως παρουσιάστηκε από τα μέλη της ΟΙΚΙΠΑ Γιώργο Κανέλλη και Γεωργία Θανοπούλου.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Μόλις που προλάβαμε τον Ιανουάριο πριν φύγει, για να κόψουμε την πίττα μας. Είμαστε χαρούμενοι γιατί είμαστε και πάλι όλοι εδώ, στην αίθουσα της Αγοράς Αργύρη, μαζί εμείς του στενότερου πυρήνα της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας και σεις του ευρύτερου αλλά όχι λιγότερο πολύτιμου κύκλου συμπαθούντων και υποστηρικτών.
Είναι πράγματι αλήθεια ότι χάρη και σε σας τους παρόντες, αλλά και πολλούς ακόμη που με προσοχή παρακολουθούν και λαμβάνουν υπ’ όψη τους τις δημόσιες τοποθετήσεις μας, τοποθετήσεις που προσπαθούμε πάντα να είναι ριζοσπαστικές αλλά και με μετριοπάθεια και χαμηλούς τόνους διατυπωμένες, η απήχηση και το κύρος της Κίνησης και των ιδεών που προωθεί έχουν αυξηθεί. Αυτό ισχύει μερικές φορές και από την ανάποδη, όταν η ενόχληση που προκαλούμε φαίνεται απροσδόκητα δυσανάλογη.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα τοπικά μας περιβαλλοντικά προβλήματα συνδέονται άρρηκτα με την θεμελιωδώς νέα εποχή στην οποία έχουμε εισέλθει τους τελευταίους δύο αιώνες και η οποία πετυχημένα αποκλήθηκε από γεωλόγους «ανθρωπόκαινος» γιατί αυτή, για πρώτη φορά, ένα και μόνο ζωντανό είδος, ο άνθρωπος, έχει καταστεί γεωφυσικός παράγων, δυστυχώς ανατρεπτικός των φυσικών ισορροπιών, τόσο σε ότι αφορά το κλίμα, όσο και σε ότι αφορά τη βιοποικιλότητα. Για το κλίμα είναι αρκετό να αναφέρουμε, ότι κάθε δεκαετία που περνάει έχει υψηλότερη μέση θερμοκρασία από κάθε προηγούμενη και είναι σύνηθες για κάθε έτος που περνάει να διαπιστώνουμε ότι ήταν το θερμότερο ή το δεύτερο θερμότερο από τότε (περίπου 170 χρόνια) που έχουμε τέτοιες μετρήσεις. Είναι επίσης τραγική η πτώση του αριθμού των άγριων ειδών αλλά και των πληθυσμών όσων απομένουν, σε σημείο οι ειδικοί επιστήμονες να κάνουν λόγο για εποχή “μεγάλης εξαφάνισης ειδών”. Τα αποτελέσματα δηλαδή, της ανθρώπινης απληστίας στη χρήση εδαφών, νερών και πόρων συγκρίνονται, χωρίς ίχνος υπερβολής, με τα αποτελέσματα της πτώσης του αστεροειδούς που οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων.
Χρειάζεται διεθνής και ολική δέσμευση για να αντιστρέψουμε την πορεία και στα δύο αυτά μέτωπα, με στόχο την περίφημη “αποσύνδεση” της ευημερίας και της ανάπτυξής μας από την μη αντιστρεπτή ανάλωση φυσικών πόρων και την εξαφάνιση ειδών ζωής.
¨Όπως έχουμε επανειλημμένα πει, η κυριότερη αρνητική εξέλιξη στο πεδίο αυτό είναι πολιτική άρνησης της κλιματικής αλλαγής εκ μέρους της κυβέρνησης Τράμπ. Είναι θετικό όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εμμένει στο να θέτει πιο φιλόδοξους στόχους για το πέρασμα στην καθαρή ενέργεια, αλλά η Κίνα κάνει αλματώδεις προόδους στις Ανανεώσιμες Πηγές, που εξάλλου, ωφελούν και την οικονομία της. 4.Πιο συγκεκριμένα η συμμετοχή της καθαρής ενέργειας στην όλη ενεργειακή κατανάλωση, σύμφωνα με την International Energy Agency, ξεπέρασε το 10% και στην ηλεκτροπαραγωγή το 25%. Παράλληλα σε ότι αφορά τα τεχνικά προβλήματά της (αστάθεια παροχής) αλλά και την κατασκευή καινοτόμων μπαταριών έχουμε όλο και καλύτερες εξελίξεις.
Και στον τομέα της αντιμετώπισης της απώλειας ειδών υπάρχουν και καλά νέα. Το διεθνές κίνημα φύτευσης δέντρων αναπτύσσεται σε Αφρική, Κίνα, Ινδία. 50 χαρακτηρισμένα ως κινδυνεύοντα είδη, αφαιρέθηκαν από τον σχετικό κατάλογο.
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Σε ότι αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα της χώρας μας καταγράφουμε στα θετικά:
– την ψήφιση, αν και δυστυχώς όχι την ουσιαστική ενεργοποίηση, του νόμου 4519/2018, για τους νέους Φορείς Διαχείρισης (ανάμεσα στους οποίους ο Φορέας Κορινθιακού) και την διεύρυνση των υπαρχόντων (ο ΦΔ Χελμού Βουραϊκού έχει πλέον 14 περιοχές Νατούρα, μεταξύ των οποίων αυτές του όρους Ερυμάνθου, ο ΦΔ Κοτυχίου Στροφυλιάς 11, με την προσθήκη του Κυπαρισσιακού Κόλπου).
– την εφαρμογή της νομοθεσίας για την πλαστική σακούλα που στέφθηκε από επιτυχία (πτώση 80% στη χρήση στα σούπερ μάρκετ) αλλά πρέπει να γενικευθεί σταδιακά με τρόπους συμπερίληψης και των λαϊκών αγορών. Ακόμη περισσότερο, οφείλουμε να πάμε σε ριζική κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης (σακούλες, ποτήρια, καλαμάκια κλ) σύμφωνα με την σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία που ψηφίστηκε το 2018.
Στα αρνητικά
– την εμμονή στην παραχώρηση και νέων περιοχών για εξορύξεις υδρογονανθράκων ώστε πλέον ολόκληρη η δυτική και νοτιοδυτική γεωγραφική περιοχή τη χώρας να έχουν ονομασθεί “οικόπεδα” ερευνών και εξορύξεων. Από την πλευρά μας, εμμένουμε και εμείς στην απόρριψή τους για λόγους προστασίας εδαφών, θαλασσών, προστατευόμενων περιοχών, ιδίως υγροτοπικών, τουριστικών ευκαιριών, πρόσδεσης των επενδυτικών κεφαλαίων σε επενδύσεις του χτες και όχι του αύριο, κρυμμένων κινδύνων και κόστους που μετακυλίεται στο σύνολο.
– την συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων για τις προστατευόμενες περιοχές που απαιτούνται για την λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης
– την για μια ακόμη φορά και μάλιστα τραγικότερη από ποτέ σε επίπεδο ανθρώπινων ζωών που χάθηκαν, απώλεια δασών, ιδίως περιαστικών όπως στην Αττική, από πυρκαγιές
ΑΧΑΪΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑ
Στο στενότερο κύκλο της Αχαΐας και του ευρύτερου Δήμου της Πάτρας σημειώνουμε
– την απώλεια της ευκαιρίας, με ευθύνη της κυβέρνησης να δοθεί, στο πλαίσιο της νέας λατομικής νομοθεσίας λύση στο πρόβλημα της εύρεσης νέων λατομικών ζωνών στην Αχαΐα, ώστε να μπορεί στο τέλος του 2020 να υλοποιηθεί η νομοθετικά αναβαλλόμενη από το 2011 παύση λειτουργίας των Λατομείων Αράξου, παρά τις προτάσεις της Περιφέρειας αλλά και της ΟΙΚΙΠΑ.
– την εμμονή της Δημοτικής Αρχής στην χωρίς τον νομικά προβλεπόμενο σχεδιασμό επέμβαση για διαμόρφωση πάρκου στο πλατανοδάσος δίπλα στην εκβολή του Μειλίχου
– τη στασιμότητα στο θέμα της απώλειας κοινόχρηστων χώρων στην Πάτρα
-την ανεπάρκεια και καθυστέρηση της πολιτικής απορριμμάτων, που φαίνεται ικανή να αντιμετωπίσει μόνο τα δύο τρίτα των παραγομένων ποσοτήτων
-τη στασιμότητα της ανακύκλωσης στην Πάτρα για την οποία μιλήσαμε αναλυτικά με ανακοίνωσή μας
Η Δράση μας
Οι δράσεις και παρεμβάσεις της ΟΙΚΙΠΑ τη χρονιά που πέρασε ήταν πολλές και ποικίλες:
√ Ξεκινήσαμε με τη δική μας συμβολική συμμετοχή στη μάχη κατά της πλαστικής σακούλας: τη δημιουργία της δικής μας τσάντας πολλαπλών χρήσεων
√ Στις 6 Φεβρουαρίου στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό συνέδριο , που διοργανώθηκε στο χώρο του ΟΛΠΑ δώσαμε με οργάνωση, συμμετοχή και θάρρος τη μάχη για την αλλαγή του άρθρου 18 του νόμου για τους Φορείς Διαχείρισης που εμμέσως εξαιρούσε από την προστασία γεωργικά χρησιμοποιούμενες εκτάσεις εντός περιοχών με ειδικό καθεστώς. Μέσω αυτού δινόταν ευκαιρία για νομιμοποίηση των εντός του εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφυλιάς καταπατημένων εκτάσεων 803 στρεμμάτων, όλων κηρυγμένων αναδασωτέων. Παρεμβαίνοντας στο Συνέδριο αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη και του αναπληρωτή κ. Φάμελλου αναδείξαμε το θέμα και η πίεσή μας καθώς και η στήριξη που δόθηκε από τα γραφεία των βουλευτών κ. Δημαρά (ΣΥΡΙΖΑ – Οικολόγοι Πράσινοι) και Αμυρά (Ποτάμι), απέφερε “νομοτεχνική τροποποίηση” με την οποία η οριστική επίλυση του θέματος παραπέμπεται στην έκδοση οριστικού νομικού καθεστώτος για την περιοχή (προεδρικού διατάγματος). Επαγρυπνούμε και θα παρέμβουμε και πάλι όταν η διαδικασία για την έκδοση προεδρικού διατάγματος προχωρήσει.
√ Σημαντικό πεδίο παρέμβασής μας την άνοιξη ήταν η επέμβαση του Δήμου στο πλατανοδάσος 59 στρεμμάτων στην Παραλία Προαστείου, δίπλα στις όχθες του Μείλιχου. Η επέμβαση με χωματουργικά μηχανήματα ήταν αντίθετη όσα είχαμε γραπτώς προτείνει αλλά και εκτός των προβλέψεων του Γεν. Πολεοδομικού Σχεδίου για την περιοχή. Κύριο σημείο της αντιπαράθεσής μας με τη Δημοτική αρχή ήταν η εμμονή της να μην καταθέτει τον προβλεπόμενο στο Γεν. Πολ. Σχέδιο ειδικό σχεδιασμό για τις ενέργειές της. Καταθέσαμε υπόμνημα στο Δήμο Πατρέων και Αναφορές στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας. Αυτό υπογραμμίζουμε και σήμερα δεδομένου ότι η ολοκλήρωση των ενεργειών του Δήμου εκκρεμεί ακόμη: είμαστε σύμφωνοι μέρος της όλης έκτασης να διατεθεί για υποδομές αναψυχής και περιπάτου αλλά με σχεδιασμό που θα ορίσει με κριτήρια σύμφωνα με τα φυσικά χαρακτηριστικά του χώρου τα όρια και τους όρους του.
√ Σημαντικά θέματα ποιότητας ζωής φέραμε στο προσκήνιο με τις ετήσιες επετειακές εκδηλώσεις μας στα τέλη Απριλίου. Ατμοσφαρική ρύπανση και το σύστημα παρακολούθησης “Αιθέρας”, Διάνοιξη Κανακάρη, Μικρή Περιμετρική και η σημασία τους, Αστικές Αναπλάσεις, θέματα σημαντικά για την ποιότητα ζωής στην Πάτρα.
√ Παρεμβήκαμε με αναφορά μας προς τη Ναυτική Διοίκηση Ιονίου στο θέμα της επιχωμάτωσης μικρού υγροτόπου πίσω από το Φάρο Ψαθοπύργου, με περιορισμένο όμως αποτέλεσμα.
√ Πραγματοποιήσαμε δύο δράσεις συλλογής παλιών ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών συσκευών, Ιούνιο και Νοέμβριο μαζί με την ΚΟΙΝΣΕΠ “Ανακυκλώνω στην πηγή” με αξιοσημείωτη επιτυχία.
√ Οργανώσαμε και πάλι Repair Cafe με στόχο τη διάδοση της ιδέας της επισκευής αντί της εύκολης προσφυγής στην αγορά νέων.
√ Συνεχίσαμε να μετέχουμε μαζί με άλλες κοινωνικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις στις μάχες κατά της Ηχορρύπανσης και του καπνίσματος.
√ Καταγγείλαμε την απίστευτη περίπτωση αυθαιρέτου μέσα στον καλαμιώνα του Έλους της Αγυιάς και η επιμονή μας (επανειλημμένες αναφορές στο Δήμο) οδήγησε σε αυτοψία και επίσημη καταγραφή του αυθαιρέτου. Αναμένουμε την κατεδάφισή του.
√ Πήραμε μέρος στην ολοκληρωμένη φροντίδα του Κήπου του Σκαγιοπουλείου από τις υπηρεσίες του Δήμου για την οποία και εκφράσαμε δημόσια την ικανοποίησή μας.
√ Καθαρίσαμε και ομορφύναμε τον μόλο της Αγίου Νικολάου στα πλαίσια της Πανελλήνιας εκστρατείας Let’s do it Greece, επισημαίνοντας έτσι την ανάγκη των πολιτών για προσεγμένους κοινόχρηστους χώρους.
√ Με βήμα τη ραδιοφωνική εκπομπή ΟΙΚΟ-ΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΑ προβάλαμε οικολογικές ειδήσεις και περιβαλλοντικά θέματα. Με παρουσιαστές τους δικούς μας Γιώργο Βασιλακόπουλο και Νίκη Τσάμη ενημερώσαμε και ευαισθητοποιήσαμε την τοπική κοινωνία συζητώντας με αξιόλογους εκπροσώπους δημοτικών και κοινωνικών φορέων της Αχαΐας. Η εκπομπή ολοκλήρωσε τον κύκλο της την χρονιά που πέρασε.
√ Σταθήκαμε αλληλέγγυοι σε δασικούς υπαλλήλους του Δασαρχείου Αιγιαλείας έναντι απειλών και μηνύσεων που δέχονται από επίδοξο καταπατητή (με δικηγορική ιδιότητα) παραθαλάσσιας περιοχής.
26.-Υπενθυμίσαμε μετά τις τραγικές απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Ανατολική αττική πάγιες θέσεις του οκολογικού κινήματος όπως η ουσιαστική πρόληψη, η αντιμετώπιση της πολεοδομικής αυθαιρεσίας και προπαντός της απόφραξης της πρόσβασης στις ακτές, της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας για την έγκαιρη ειδοποίηση.
√ Αναδείξαμε με επίσκεψή μας στο ΚΔΑΥ της Ξερόλακκας αλλά κυρίως με ειδική αναλυτική ανακοίνωσή μας, που είχε σημαντική απήχηση τα ελλείμματα της όλης λειτουργίας της ανακύκλωσης στο Δήμο μας.
√ Παρεμβήκαμε με ανακοίνωσή μας στο θέμα της διάβρωσης των ακτών, επισημαίνοντας την ανάγκη να στραφούμε σε ήπιες επεμβάσεις στην ακτογραμμή, αποφεύγοντας τη δογματική εμμονή σε “έξαλες” (πάνω από την επιφάνεια) κατασκευές αλλά και τη συμπερίληψη στις μελέτες της Βόρειας Πελοποννήσου του μεγαλύτερου μέρους της ακτογραμμής του Δήμου Πατρέων που δεν περιλαμβάνεται.
√ Μέσα από την συνεργασία μας με τις άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις του ευρύτερου Δήμου Πατρέων (ΣΠΟΕΠΠ) αναδείξαμε από κοινού θέματα όπως η ανάγκη σύγκλισης απόψεων ώστε να υπάρξει διαδημοτικό σχήμα διοίκησης του Έργου του Φράγματος Πείρου, το αποχετευτικό δίκτυο των βόρειων περιοχών του Δήμου, η βιώσιμη κινητικότητα, η πρόταξη της ανάγκης ισορροπίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος για το θέμα των τσουχτρών. Με τις οργανώσεις αυτές (και μερικές ακόμη όπως το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ και τον Αντικαπνιστικό Σύλλογο) κάναμε σημαντική δημόσια παρέμβαση για την πραγματική απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους, που απέδωσε αξιοσημείωτους καρπούς.
√ Συνιδρύσαμε με άλλες 7 οργανώσεις από την Αχαΐα και την Κορινθία την “Ένωση Προστασίας Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού Πατραϊκού Ο ΝΗΡΕΑΣ” και παρεμβαίνουμε με δημόσιες εκδηλώσεις, όπως στα Γραφεία μας με θέμα τις έρευνες του βυθού του Κορινθιακού και αυτή στο πλαίσιο του FORUM Aνάπτυξης με τίτλο “Καταρρέουσα ή βιώσιμη αλιεία σε Κορινθιακό και Πατραϊκό”. Πιέζουμε συστηματικά για καταστολή της παράνομης αλιείας με πλήθος αναφορών και παραστάσεων.
√ Θέλουμε με συγκίνηση να εξάρουμε την σημαντική ανταπόκριση ευαίσθητων φίλων στην έκκλησή μας για οικονομική υποστήριξη του δικαστικού αγώνα, για τα αυθαίρετα στα Σαμαρέϊκα, που κορυφώνεται τους προσεχείς μήνες. Ακόμη θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι στον αγώνα αυτόν είμαστε μαζί με τις αδελφές οργανώσεις ενεργών πολιτών ΚΟΙΝΟ-ΤΟΠΙΑ και Πολίτες εν δράσει. Επίσης στήριξη έχουμε από την ΠΡΟΤΑΣΗ και τον Σύλλογο Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Περιοχής Κ.Υ.Χαλανδρίτσας. Σηκώνουμε μαζί το βάρος και το κάθε είδους κόστος.
√ Οι εκδηλώσεις στα Γραφεία μας (προβολές, συζητήσεις) είναι τακτικές με αξιοσημείωτη ανταπόκριση φίλων ενώ οι εκδρομές της “ΟΙΚΟΠΑΡΕΑΣ” μας έχουν τη γνωστή επιτυχία. Το 18 πήγαμε Μαδρίτη – Ανδαλουσία, Αίγινα, Σουσάκι – Ελευσίνα, Ευρυτανία, Ευρωστίνη.
√ Η ετήσια, καθιερωμένη πλέον Έκθεση φωτογραφίας μας στα Ψηλαλώνια είχε την Πρωτομαγιά του 18 θέμα “Χωριό και Φύση” και τη γνωστή υψηλή επισκεψιμότητα.
Ευχαριστούμε και πάλι για την παρουσία σας εδώ σήμερα, τη συμμετοχή σας στις εκδηλώσεις μας, τη στήριξη της εφημερίδας μας “εν αιθρία”. ¨Όλα αυτά είναι σημαντικά γιατί οι καινοτόμες αλλά γερά στηριγμένες στην επιστήμη και τα γεγονότα προτάσεις του οικολογικού κινήματος είναι ο μόνος δρόμος για αξιοβίωτη ζωή σε ένα βιώσιμο πλανήτη!
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!