ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΠΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ

Πλούσιος ο απολογισμός της δράσης μας το 2017!

Πολλοί ήταν και φέτος οι φίλοι που ήλθαν στην κοπή της πίτας μας, για να μας ευχηθούν τα καλύτερα, για την καινούργια χρονιά. Η εκδήλωση ξεκίνησε με αναφορά εκπροσώπων της κίνησης στα σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν ο πλανήτης, η χώρα αλλά και η περιοχή μας, με κύρια την κλιματική αλλαγή, τις προστατευόμενες περιοχές και την ποιότητα ζωής στην πόλη.

Τη Δημοτική Αρχή εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος πρασίνου και πολεοδομικού σχεδιασμού κ. Παύλος Στάμος, που αναφέρθηκε στις δράσεις του Δήμου για το περιβάλλον στην περιοχή, αλλά και για τα κοινωνικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι πολίτες.

Ο πρόεδρος του ΟΛΠΑ κ. Νίκος Κοντοές πρόβαλε τις θέσεις του για τα μεγάλα έργα της περιοχής (τρένο, Φράγμα Πείρου – Παραπείρου), τονίζοντας ότι είναι πολύ κοντά στις απόψεις της ΟΙΚΙΠΑ. Στην ΟΙΚΙΠΑ ευχήθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κίνησης «Πρόταση» κ. Αλέξης Μουζακιώτης και ο εκπρόσωπος της Εταιρίας Προστασίας Τοπίου και Περιβάλλοντος της περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, κ. Βασίλης Κοτσώνης.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν διαφάνειες από την εκδρομή της ΟΙΚΙΠΑ στην Πορτογαλία το προηγούμενο καλοκαίρι, μαζί βεβαίως με τα απαραίτητα …παραλειπόμενα.

Ήταν μια όμορφη βραδιά που έκλεισε με σπιτικά γλυκίσματα και αναψυκτικά, με τους φίλους της ΟΙΚΙΠΑ να δηλώνουν την υποστήριξή τους στον αγώνα της κίνησης και να ανταλλάσσουν ευχές για μια καλύτερη χρονιά σε ένα βιώσιμο περιβάλλον.

Παραθέτουμε τον απολογισμό δράσης της οργάνωσης όπως παρουσιάστηκε από τα μέλη της ΟΙΚΙΠΑ Τάσο Γεωργαντά και Γεωργία Θανοπούλου:

Αγαπητές φίλες και φίλοι της ΟΙΚΙΠΑ καλησπέρα,

Είμαστε πολύ χαρούμενοι να βλέπουμε και πάλι κοντά μας φίλους και υποστηρικτές στον αγώνα για τη συμφιλίωσή μας με τη φύση και τις αντοχές της, αλλά και τη βελτίωση της ζωής μας στην πόλη που ζούμε, με καλύτερες δημόσιες υποδομές και αγαθά, αλλά και με περισσότερη και πιο πλούσια κοινή εμπειρία και συντροφικότητα.

Όπως κάθε φορά, η κοπή της οικολογικής μας πίτας είναι ευκαιρία για μια σύντομη αναφορά στις κυριότερες εξελίξεις στα μέτωπα που μας ενδιαφέρουν, φύση, ενεργειακή στροφή, κλίμα, τρόποι για να «πατάμε ελαφρά τη γη».

Ας αρχίσουμε από τα διεθνή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ αποδείχτηκε τόσο οπισθοδρομικός και επικίνδυνος, και διεθνώς και στη χώρα του, όσο περιμέναμε. Δηλώσεις αμφισβήτησης και υπονόμευση της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για το Κλίμα συνοδεύονται από την προσπάθεια να ανατρέψει την ιστορική απόφαση Ομπάμα για τη ματαίωση του πετρελαιαγωγού Keystone, με ηχητική υπόκρουση την ανταλλαγή χαμηλής σοβαρότητας tweet με τον παρανοϊκό δικτάτορα της Βόρειας Κορέας, ο οποίος επανέλαβε τις απειλές για πυρηνικές επιθέσεις και τις εκτοξεύσεις πυραύλων. Αυτές οι ενέργειες δείχνουν για μια ακόμη φορά ότι η απόλυτη απόρριψη της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, πολεμικής και ειρηνικής, από το διεθνές οικολογικό κίνημα είναι απόλυτα τεκμηριωμένη και ρεαλιστική.

Να σημειώσουμε όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η Κίνα συνεχίζουν να στηρίζουν τη Συμφωνία για το Κλίμα και προσανατολίζουν κεφάλαια, έρευνα και οργανωτικές μεθόδους προς τις πολιτικές εξοικονόμησης και καθαρής ενέργειας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Ευρ. Ένωση από το 2014 έχει ήδη πετύχει, και με το παραπάνω, το στόχο μείωσης εκπομπών για το 2020. Οι εκπομπές της ήταν κατά 23% μικρότερες σε σχέση με εκείνες του 1990. Οι στόχοι της για το 2030 κινούνται στα επίπεδα του 35-40% λιγότερο από τα επίπεδα (με ουραγούς εδώ τη χώρα μας και την Πολωνία, που ζητούν λιγότερο φιλόδοξους στόχους, του 27%). Την ίδια περίοδο, η ευρωπαϊκή οικονομία μεγεθύνθηκε κατά 46%, αποδεικνύοντας ότι είναι δυνατή η «αποσύνδεση» της ευημερίας από την καύση ορυκτών καυσίμων. Επίσης, η τάση να κλείσουν οι ανθρακικές μονάδες συνεχίζεται σε όλες τις μεγάλες οικονομίες και στις ΗΠΑ.

Σημαντική για τη φύση μας είναι και η εξέλιξη σχετικά με το παρασιτοκτόνο γλυφοσάτη (το roundup). Το οικολογικό κίνημα πίεζε να μην δοθεί νέα άδεια, δόθηκε 5ετής παράταση χρήσης του, σχετικά θετικό εν συγκρίσει με τις 15ετείς ως τώρα εγκρίσεις.

Υπάρχουν και καλά νέα στο μέτωπο της διατήρησης της άγριας ζωής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη συνεργασία 11 αφρικανικών χωρών για φύτευση εκατομμυρίων δέντρων για αναχαίτιση της επέκτασης της ερήμου, τη συμφωνία ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνας, Ρωσίας για την απαγόρευση της αλιείας στα νερά της Αρκτικής για τα προσεχή 16 χρόνια, τον πολλαπλασιασμό των χωρών που περιορίζουν ή απαγορεύουν τα πλαστικά μιας χρήσης.

Εξελίξεις στη χώρα μας

Ας περάσουμε στα της χώρας μας απ’ αυτό το τελευταίο: Με καθυστέρηση έστω, είμαστε και εμείς από την 1-1-18 ανάμεσα στις χώρες που επιδιώκουν τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας με μέτρα τιμολόγησης. Και ασφαλώς δεν πρέπει να μείνουμε εκεί: κάθε πλαστικό μιας χρήσης, όπως μπουκάλια και ποτήρια μιας χρήσης πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κίνδυνος για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, και μέτρα αποτροπής της χρήσης τους πρέπει να νομοθετηθούν.

Μια άλλη θετική εξέλιξη για το περιβάλλον της χώρας μας είναι η νέα πρόσφατη νομοθεσία για τη συμπλήρωση των περιοχών Natura, κυρίως με θαλάσσιες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες ολόκληρος ο Κορινθιακός και ο Αμβρακικός Κόλπος.

Από την άλλη πλευρά, η διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο χώρας παραμένει σοβαρά πίσω από τους στόχους, με τις δύσκολες αποφάσεις, ιδίως για χώρους διαχείρισης, να αναβάλλονται.

Στο ενεργειακό πεδίο παραμένει η δέσμευση σε νέες λιγνιτικές μονάδες, ενώ ολόκληρη η δυτική γεωγραφική ζώνη της χώρας παραχωρήθηκε ή είναι υπό παραχώρηση για έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων, μια πολιτική που κοιτάζει προς το παρελθόν. Η ΟΙΚΙΠΑ τάχθηκε, τόσο για λόγους αποφυγής πετρελαιοκηλίδων και άλλων σοβαρών επιπτώσεων όσο και – κυρίως – για στρατηγικούς λόγους, που αφορούν στην αναγκαία κατεύθυνση προσπαθειών και κεφαλαίων στην καθαρή ενέργεια, συνολικά εναντίον των εξορύξεων αυτών.

Για τα Εθνικά μας πάρκα (που μεγαλώνουν σε έκταση και καθήκοντα με την αύξηση των περιοχών Natura) και το προσωπικό που τα υπηρετεί δόθηκε, για μια ακόμη φορά, προσωρινή λύση με τις παρατάσεις μηνών στις συμβάσεις του. Βέβαια, τα Σαμαρέικα παραμένουν αναδασωτέα, αλλά μη αναδασωθέντα, ενώ συνεχίζουμε τον δικαστικό αγώνα, για να αποτραπεί η οργανωμένη προσπάθεια ορισμένων να εμφανίσουν τα Μαύρα Βουνά, που ανήκουν από κοινού στους κατοίκους του Αράξου, ως χωρισμένα σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες, ώστε να οικοπεδοποιηθούν. Η μελετημένη παρέμβαση στο Κοτύχι συνεχίζει να εκκρεμεί, ενώ παρατηρούνται και πάλι αυθαίρετες επεμβάσεις στη λουρονησίδα.

Οι πλημμύρες στην Αττική και Αιτωλοακαρνανία, αλλά και το εντεινόμενο πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών έδειξαν την ανάγκη να σεβαστούμε τους δρόμους του νερού, αλλά και τη δύναμη των κυμάτων σε ό,τι αφορά το πού και τι κτίζουμε. Το «μακριά και αγαπημένοι» ισχύει τόσο για την σχέση των ανθρώπινων κατασκευών με τα ρέματα όσο και με τις ακτές.

Αχαΐα και Πάτρα

Για την Αχαΐα και την Πάτρα, την πόλη μας, τα μέτωπα είναι λίγο πολύ αυτά που έχουμε μόνιμα τα τελευταία χρόνια:

Η ανάγκη να περάσουμε από τη διαχείριση της καθημερινότητας σε μια πολιτική αστικών απορριμμάτων, που να αντιμετωπίζει στο σύνολο και όχι μόνο εν μέρει και όχι μόνο για ένα χρονικό διάστημα το πρόβλημα αυτό.

H ανάγκη να σταματήσει η αιμορραγία των κοινόχρηστων χώρων μέσω όλων των διαθέσιμων μέσων και όχι μόνο των αποζημιώσεων (που δεν θα είναι ποτέ αρκετές).

H ανάγκη να αντιμετωπιστεί η διάβρωση των ακτών σε όλο σχεδόν το μήκος της ακτογραμμής του Δήμου.

H επείγουσα, πλέον (πυκνώνουν οι κακές ειδήσεις), ανάγκη να βρεθεί ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα της διέλευσης του τραίνου από την πόλη. Ζητήσαμε δημόσια και ζητάμε και πάλι να θέσουν όλοι, και κυρίως η πλευρά του ΟΣΕ προτάσεις με σαφή κοστολόγηση και τεχνική ανάλυση.

Αναλόγως, ζητούμε ανάληψη των ευθυνών που αναλογούν σε καθένα στο θέμα της ύδρευσης από το φράγμα του Πείρου: η κυβέρνηση να πιέσει για ολοκλήρωση του λίγου που έμεινε από το έργο και ο Δήμος να μετακινηθεί από τη άκαμπτη θέση του για κεντρική δημόσια διαχείριση. Και η Αυτοδιοίκηση δημόσιο είναι, όπως γνωρίζει ο καθένας.

Θα προσθέσουμε δύο φαινομενικά ελάσσονα, αλλά στην πράξη σημαντικά για τη ζωή μας, θέματα: τις όλο και πιο φανερές ελλείψεις της σήμανσης (πινακίδες με ονόματα) των δρόμων μας, ακόμη και κεντρικών, αλλά και το πρόβλημα του βανδαλισμού των πινακίδων της τροχαίας κίνησης με αυτοκόλλητα και βαψίματα, που προκαλούν κινδύνους δυστυχημάτων. Μαζί με τα μεγάλα ας μην ξεχαστούν και αυτά τα μικρότερα, που όμως μπορούν να βελτιώσουν με λίγα χρήματα την εικόνα της πόλης και να αποτρέψουν δυστυχήματα.

Η δράση μας

Περνάμε τώρα αναλυτικότερα στον απολογισμό της δράσης μας σε σχέση με τα παραπάνω αλλά και άλλα θέματα.

Ξεκινήσαμε με εκδηλώσεις κατά της λαθροθηρίας και άλλων αυθαιρεσιών στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου Στροφυλιάς (και Κυπαρισσιακού Κόλπου πλέον), που ήταν συνέχεια πρωτοβουλιών μας με παραστάσεις στις αρχές για την άσκηση πίεσης για έλεγχο του προβλήματος αυτού. Επισκεφθήκαμε το Κοτύχι, για την Ημέρα Υγροτόπων. Ταχθήκαμε δημόσια κατά της διάνοιξης του αύλακα «Κέντρου» στη Στροφυλιά, απαιτώντας όποια επέμβαση να γίνεται μόνο από τον Φορέα Διαχείρισης.

Υποστηρίξαμε και πάλι το πρόγραμμα προστασίας της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, υπεύθυνος του οποίου είναι το μέλος μας Διον. Μαμμάσης.

Προβάλαμε στην εν αιθρία και στηρίξαμε, μαζί με άλλες οργανώσεις της πόλης, την πρωτοβουλία στελεχών του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών για συστηματικό έλεγχο της ποιότητας του αέρα στο Δήμο μας, με το όνομα ΑΙΘΕΡΑΣ. Κάποια ανησυχητικά στοιχεία, που προέκυψαν και δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην «Καθημερινή», πρέπει να αποσαφηνιστούν και βεβαίως να προταθούν μέτρα αντιμετώπισης.

Ταχθήκαμε στο πλευρό των παράκτιων ψαράδων, που απαιτούν την κατάργηση της χρήσης συρόμενων αλιευτικών εργαλείων, όπως η βιντζότρατα, γιατί καταστρέφουν το γόνο και πλήττουν γενικότερα τη θαλάσσια ζωή. Μέχρι στιγμής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αποστόλου παραμένει αμετακίνητος στο να επιτρέπει τη βιντζότρατα «για ερευνητικούς σκοπούς».

Λάβαμε θέση – η οποία συνεχίζει να ισχύει – για την ανάγκη να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δασικών χαρτών, με διευκολύνσεις στους ενδιαφερόμενους πολίτες, χωρίς αυτό να σημαίνει μακροχρόνιες αναβολές.

Ξεκινήσαμε την ιδέα των οργανωμένων πεζοποριών στην Πάτρα και γύρω απ’ αυτή, που ήδη αγκαλιάστηκε από πολλούς φίλους και λειτουργεί πλέον αυτόνομα.

Η ετήσια εαρινή εκδήλωσή μας με καλεσμένους το δημοσιογράφο Ανδρέα Ρουμελιώτη, τον Τάσο Νικολαδάκη (ΚΟΙΝΣΕΠ «Ανακυκλώνω στην πηγή») και την Πεπίτα Κονιδάρη (ΚΟΙΝΣΕΠ «Επί χειρών» του Αγρινίου), ήταν αφιερωμένη στην υποστήριξη της κοινωνικής οικονομίας.

Παρουσιάσαμε το νέο βιβλίο του Αρτέμη Αθανασάκη, παλιού και πάντα δημιουργικού πρωτοπόρου της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Ταχθήκαμε, με κοινή ανακοίνωση και με τις άλλες οργανώσεις του Δικτύου για την Ηχορύπανση, υπέρ της αυστηρής εφαρμογής των διατάξεων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και για λόγους μείωσης του θορύβου αλλά και κίνησης πεζών και οχημάτων ανάγκης. Το θέμα εκκρεμεί, ο Δήμος φαίνεται να υποχωρεί στις πιέσεις καταστηματαρχών που ηχορυπαίνουν, σε βαθμό που οι γείτονες σε κάποιους δρόμους, όπως η Ηφαίστου, να μη μπορούν να κοιμηθούν, η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί.

Παρεμβήκαμε για τη βελτίωση της εικόνας του Σκαγιοπουλείου Κήπου, μια παρέμβαση που έφερε πράγματι αποτέλεσμα, μια και ο Δήμος ανταποκρίθηκε. Σημειώνουμε ότι ο Κήπος του Σκαγιοπουλείου ήταν το αντικείμενο της δράσης μας στα πλαίσια της πρωτοβουλίας Lets do it Greece! Ανάλογη παρέμβαση κάναμε, και πάλι με θετικό αποτέλεσμα, εκ μέρους του ΟΣΕ αυτή τη φορά, για τον καθαρισμό και βελτίωση του χώρου του σταθμού τραίνου του Αγ. Ανδρέα.

Στείλαμε επιστολή μαζί με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις προς όλους τους βουλευτές με αίτημα την ανακήρυξη του Κορινθιακού Κόλπου σε «προστατευόμενη περιοχή αλιείας» και περιοχή Natura. Υποστηρίξαμε τα αιτήματα αυτά και ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Ο Κορινθιακός, όπως γνωρίζουμε, εντάχθηκε ολόκληρος στις νέες περιοχές Natura, δεν ανακηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή αλιείας, αλλά θα επιμείνουμε.

Η Έκθεση φωτογραφίας μας για την Πρωτομαγιά, στα Ψηλαλώνια, με θέμα τα ποτάμια είχε και πάλι επιτυχία, με τη συμμετοχή 49 ερασιτεχνών φωτογράφων, ενώ η απήχησή της στον κόσμο είναι όλο και μεγαλύτερη.

Κάναμε γραπτή καταγγελία για τις καταπατήσεις του αιγιαλού στον Καστελλόκαμπο, πρόβλημα χρονίζον, που είναι ανάγκη να διερευνηθεί (γνωρίζουμε ότι έχει διαταχθεί έρευνα από τη Διεύθυνση Περιουσίας του Δημοσίου μετά από την αναφορά μας) σε τι ποσοστό οφείλεται σε παράνομες ενέργειες και σε τι ποσοστό είναι αποτέλεσμα διάβρωσης της εκεί ακτής.

Με την ευκαιρία της διαβούλευσης του νέου νομοσχεδίου για τη λατομική δραστηριότητα, παρεμβήκαμε δημόσια, αλλά και με επιστολή μας προς τους βουλευτές Αχαΐας και Ηλείας, ζητώντας να στηρίζουν λύσεις, που θα επιτρέπουν εύρεση νέων λατομικών περιοχών στην Αχαΐα, ώστε να παύσει η κατεδάφιση των Μαύρων Βουνών μέσα στο Εθνικό Πάρκο Στροφυλιάς Κοντυλιού. Το νομοσχέδιο ακόμη δεν προχώρησε, το αίτημά μας παραμένει.

Με αφορμή τη βαριά ρύπανση του Σαρωνικού από το ναυάγιο του πλοίου «Αγία Ζώνη» απαιτήσαμε δημόσια, μαζί με 3 ακόμη οργανώσεις, όχι μόνο την πλήρη απορρύπανση της περιοχής, αλλά και την στροφή προς την απεξάρτηση από το πετρέλαιο.

Μαζί με την ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ, το Σύλλογο Προστασίας Υγείας και περιβάλλοντος Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, το Σύλλογο Περιβάλλοντος Ρίου, την «Κίνηση Πρόταση» κάναμε ένα πετυχημένο και αναγκαίο, όπως αποδείχτηκε καθαρισμό της ακτής «Δάφνες» δίπλα στην εκβολή του Χαράδρου. Ήταν μια πρώτη ενέργεια στα πλαίσια της εκ νέου ενεργοποίησης του Συνδέσμου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Ευρύτερης Περιοχής Πάτρας, που ακολουθήθηκε και από παρέμβαση για το θέμα της ρεαλιστικής επίλυσης του θέματος των αποβλήτων της ΑΜΙΑΝΤΙΤ, το οποίο μετά από τη σχετική απόφαση του ΣτΕ μπήκε σε νέα φάση, αλλά παραμένει ανεπίλυτο.

Φυσικά είμαστε υπέρ του παραλιακού ποδηλατοδρόμου, αλλά όχι ως τμήμα του οδοστρώματος της Όθωνος Αμαλίας. Ζητήσαμε με δημόσια παρέμβασή μας να διέλθει εντός της λιμενικής ζώνης. Στο μεγάλο ζήτημα της διέλευσης του τραίνου πήραμε θέση υπέρ της υπογειοποίησης από Αγ. Διονύσιο ως Άγιο Ανδρέα, αλλά, προπαντός, υπέρ της ταχείας συνεννόησης όλων, διότι το έργο κινδυνεύει να βαλτώσει.

Υποστηρίξαμε το σημαντικό εικαστικό φεστιβάλ RECULTURE, ζητώντας από το Δήμο να βρει λύσεις για την διάθεση κατάλληλων χώρων σε αυτό.

Πραγματοποιήσαμε, πάντα με επιτυχία, ημερήσιες και πολυήμερες εκδρομές με την «Οικοπαρέα» μας. Θα αναφερθούμε χωριστά σ’ αυτές.

Στα γραφεία μας, έγιναν προβολές οικολογικών ταινιών και συζητήσεις, ενώ σημαντική επιτυχία είχαν οι δύο διοργανώσεις σε αυτά Repair Café, μαζί με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Ανακυκλώνω στην Πηγή» με στόχο την προώθηση της ιδέας της επισκευής συσκευών από μας τους ίδιους.

Αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος. Μετά από προσφορά ραδιοφωνικού χρόνου από την ΕΡΤ Πάτρας, έχουμε πλέον την εβδομαδιαία εκπομπή μας με στυλοβάτες τη Νίκη Τσάμη και το Γιώργο Βασιλακόπουλο. Κάθε Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, μη χάνετε τα «Οικολογικά και Παράλογα» στη συχνότητα 92.5 στα FM!

Ευχαριστούμε για τη συμπαράστασή σας στους αγώνες και τις εκδηλώσεις μας. Θα συνεχίσουμε και τη νέα χρονιά να είμαστε μέρος του παγκόσμιου οικολογικού κινήματος, ενός ειρηνικού κινήματος, που με όπλο την επιστημονική γνώση και τη δράση των ενεργών πολιτών επιδιώκει να συνεισφέρει στον πιο σημαντικό σκοπό σήμερα: τη συμφιλίωσή μας με τη φύση. Συγχρόνως πιστεύουμε ότι είμαστε χρήσιμοι στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή μας.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!