ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΑΡΑΞΟΥ

Απαράδεκτη τροπολογία παρατείνει την λειτουργία των Λατομείων Αράξου

e2Η παρατεταμένη σιωπή των λατόμων για την επαναλειτουργία της λατομικής ζώνης Αράξου είχε …το λόγο της. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος με τροπολογία που κατέθεσε σε ν/σ που συζητείται στη βουλή, προτείνει τη συνέχιση της λειτουργίας της μέχρι το τέλος του 2014!!!

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΟΙΚΙΠΑ αλλά και (ελάχιστων) πολιτικών παραγόντων της περιοχής, όπως ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Παπακωνσταντίνου που με ανακοινώσεις τους καταδίκασαν το γεγονός.

Αρνητική είναι και η θέση του (πλέον αρμόδιου) Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου-Στροφυλιάς, ο οποίος με ομόφωνη απόφαση του θεωρεί ότι η συνέχιση της λειτουργίας των λατομείων θα συμβάλει στην περαιτέρω υποβάθμιση του οικοσυστήματος των Μαύρων Βουνών και ζητά με επιστολή του στον ΥΠΕΚΑ την απόσυρση της τροπολογίας.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ

Την ίδια στιγμή που –ίσως όχι τυχαία- ο Υπ. Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν βρήκε χώρο για να προβλέψει άρθρο για την υποχρεωτική κατά νόμο διαχείριση των αποβλήτων εκσκαφών και κατεδαφίσεων στο νέο  νόμο περί οικοδομικών αδειών, βρήκε τον τρόπο να ακυρώσει την γενναία απόφαση της προκατόχου του για παύση της λειτουργίας των λατομείων Αράξου. Μιας εξορυκτικής μονάδας που βρίσκεται μέσα σε ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της χώρας, σε επαφή με την Α΄ ζώνη του, και η οποία κατατρώγει βαθμιαία ένα από τα στοιχεία του,  τα Μαύρα Βουνά.

Φυσικά η επανάληψη της λειτουργίας των Λατομείων γίνεται με πρόσχημα την αποκατάσταση του περιβάλλοντος από την εξόρυξη του παρελθόντος, θα κρατήσει όμως μέχρι την 31-12-2014. Ο υπουργός επέλεξε την κατάθεση τροπολογίας και όχι την έκδοση ΚΥΑ κατά πάσα πιθανότητα για να παρακάμψει το κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Και τούτο παρότι δεν έχει εγκριθεί ακόμη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αποκατάσταση του χώρου των λατομείων.  Δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση τόσο στην ουσία όσο και στην παράνομη πρακτική της απόφασης αυτής.

Τα Μαύρα Βουνά είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ποικιλίας οικοτόπων που συγκροτούν το οικοσύστημα Σροφυλιάς – Κοτυχίου, φιλοξενούν σπάνια ενδημικά φυτά και αρπακτικά πτηνά και πρέπει να διατηρηθούν χωρίς επιπλέον πλήγματα. Μόνη μακροχρόνια αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος προμήθειας αδρανών είναι η ανεύρεση νέας λατομικής ζώνης ή μικρότερων λατομείων αφενός και η συστηματική ανακύκλωση των Αποβλήτων Εκσκαφών και Κατεδαφίσεων αφετέρου.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Με μια απίστευτης μεθόδευσης ψευδεπίγραφη αιτιολογία ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου παρατείνει τη λειτουργία της λατομικής ζώνης Αράξου μέχρι τις 31-12-2014. Ακολουθώντας τη νομοθετική οδό  και με πρόσχημα την αποκατάσταση του Περιβάλλοντος των «Μαύρων Βουνών», κατέθεσε τροπολογία στο ν/σ για την έκδοση  οικοδομικών αδειών, επιδιώκοντας να καταστήσει τους βουλευτές συμμέτοχους σε μια παράνομη ενέργεια.

Επειδή γνωρίζει ότι αδυνατούσε να εκδώσει, όπως είχε δικαίωμα, μία ΚΥΑ παράτασης  λειτουργίας, αφού αυτή θα συναντούσε την αντίθεση του ΚΑΣ, κατέθεσε τροπολογία  χωρίς να  τηρούνται καν τα «φιλοπεριβαλλοντικά προσχήματα» αφού  τα λατομεία μπορούν να αρχίσουν άμεσα τη λειτουργία τους, χωρίς να εγκριθεί η απαιτούμενη ΜΠΕ για το σύνολο των εργασιών αποκατάστασης.

Η επιχειρηματολογία του υπουργείου περί «άμεσης ολοκλήρωσης των εργασιών αποκατάστασης και αναδάσωσης, ώστε να μην αποκτήσουν μόνιμο και μη αναστρέψιμο χαρακτήρα οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή» θα μπορούσε να θεωρηθεί ειλικρινής εάν ανέμενε την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις εργασίες αποκατάστασης. Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, αφού μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα «με βάση τους πλέον πρόσφατους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους που έχουν εκδοθεί για τα εν λόγω λατομεία»

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

O περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας, σχολιάζοντας την κατάθεση τροπολογίας που επιτρέπει την επαναλειτουργία των λατομείων Αράξου μέχρι το τέλος του 2014, στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ με τίτλο «Νέος Τρόπος  Έκδοσης Αδειών Δόμησης και Ελέγχου Κατασκευών», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Είναι στρατηγικό σφάλμα να προωθείται μια ακόμη παράταση προσωρινών λύσεων με βαρύ όμως και μη αντιστρέψιμο κόστος εις βάρος ενός μοναδικού οικοσυστήματος, της περιοχής Ramsar Στροφυλιάς Κοτυχίου. Τα Μαύρα Βουνά, όπου βρίσκονται τα λατομεία, φιλοξενούν σημαντική πανίδα και χλωρίδα ορισμένα είδη της οποίας δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.

Σ΄ ότι αφορά το θέμα των αδρανών, αντί να κατεδαφίζουμε (υπό το πρόσχημα της αποκατάστασης του χώρου εξόρυξης!) τμήμα ενός πολύτιμου οικοσυστήματος, επιβάλλεται να προχωρήσουμε το ταχύτερο σε μακροχρόνια βιώσιμες λύσεις, που να στηρίζονται στην αποφασιστική εφαρμογή της νομοθεσίας για την ανακύκλωση αποβλήτων εκσκαφών και κατεδαφίσεων από τη μια και στην χωροθέτηση λατομείων σε κατάλληλες μη προστατευόμενες περιοχές, από την άλλη. 

Η κοντόφθαλμη λογική του νομοσχεδίου για την έκδοση αδειών δόμησης φαίνεται και από το ότι  ενώ υπάρχει η τροπολογία για τα λατομεία Αράξου, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την υποχρέωση των υπευθύνων για τις οικοδομές να καταθέτουν σχέδιο διαχείρισης των οικοδομικών αποβλήτων παρά την ισχύ της σχετικής ΚΥΑ 36259/2010. Δηλαδή ενώ δεν διστάζει να πλήττει και πάλι μια προστατευόμενη περιοχή, παραλείπει να προωθήσει την αναγκαία ανακύκλωση αδρανών.

Όχι στην επαναλειτουργία των Λατομείων Αράξου

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΤΥΧΙΟΥ -ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς διακρίνεται μεταξύ άλλων για την ποικιλία των ενδιαιτημάτων του, τα οποία συγκροτούν ένα ενιαίο οικοσύστημα.  Η διατήρηση και η λειτουργία του ενιαίου αυτού οικοσυστήματος στηρίζεται στην καλή λειτουργία όλων των επιμέρους στοιχείων του. Συγκεκριμένα, στο Εθνικό Πάρκο εντάσσονται 13 διαφορετικές ενότητες, που όμως έχουν μεταξύ τους άμεση σχέση και πιθανή υποβάθμιση της μιας είναι ικανή να προκαλέσει υποβάθμιση στο σύνολο της περιοχής. Μια από αυτές τις ενότητες αποτελούν και τα βραχώδη υψώματα με την ονομασία Μαύρα Βουνά.

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 12365 (ΦΕΚ 159/Δ’/2009), η οποία χαρακτηρίζει τις χερσαίες, υδάτινες και θαλάσσιες περιοχές της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, του δάσους Στροφυλιάς και της ευρύτερης περιοχής τους ως «Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς» προβλέπεται η κατάργηση της ζώνης ΒΑ των λατομείων που βρίσκονται στα Μαύρα Βουνά και η ένταξή της στην Α ζώνη του Εθνικού Πάρκου από 01/01/2011.

Ο ΦΔ δημοσιοποίησε με δελτίο τύπου  και κοινοποίησε προς το Υπουργείο ΠΕΚΑ, σύμφωνα με το υπ’ αρ. 96/24-02-11 έγγραφό του, στα πλαίσια της αξιολόγησης  εφαρμογής των όρων προστασίας του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς όπως προβλέπεται στο άρθρο 16 παρ. 3 του Ν.2742/99 και η οποία επικυρώθηκε με την αριθ. 3η απόφαση της 1ης/2011 συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου στις 21/01/2011, έκθεση στην οποία  κοινοποιεί την άποψη ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη της ΚΥΑ συμβάλλει στην προστασία της βιοποικιλότητας της περιοχής και στη διατήρηση των οικοσυστημάτων σε καλή κατάσταση.

Παρόλα αυτά, στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις» κατατέθηκε τροπολογία με την οποία παρατείνεται μέχρι 31-12-2014 η λειτουργία των λατομείων Αράξου στα «Μαύρα Βουνά».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς εμμένει στην αρχική του απόφαση και σταθμίζοντας και τα νέα στοιχεία (πυρκαγιά στα Μαύρα Βουνά) θεωρεί ότι η συνέχιση της λειτουργίας των λατομείων θα συμβάλει στην περαιτέρω υποβάθμιση του οικοσυστήματος των Μαύρων Βουνών.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Καραβάς