Τα υγροτοπικά συστήματα με το δάSOS της Στροφυλιάς θεωρούνται από τις πιο σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της χώρας μας προσφέροντας παράλληλα ανυπολόγιστες υπηρεσίες και αγαθά στον ίδιο τον άνθρωπο. Μια περιοχή που διακρίνεται για την πλούσια βιοποικιλότητα της ενώ οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, η άφθονη τροφή και ο δυτικός διάδρομος αποδημίας (μεταναστευτικός διάδρομος) των πουλιών χαρακτηρίζουν την προστατευόμενη περιοχή ως ορνιθότοπος.
Σ’ αυτό το φύλλο θεωρήσαμε χρέος να αναφέρουμε ένα από τα προβλήματα που υποβαθμίζουν και επιβαρύνουν την ορνιθοπανίδα και δεν είναι άλλο από το παράνομο κυνήγι ενώ επίσης θα γίνει αναφορά στην περίπτωση που βρούμε ένα τραυματισμένο πουλί.
Από την μια τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται στο πανελλήνιο αλλά και στην τοπική κοινωνία η τάση για αναγνώριση της πλούσιας οικολογικής αξίας της περιοχής αλλά από την άλλη συνεχίζεται και με μεγάλη ένταση να επιβαρύνονται οι βιότοποι των πουλιών και να υποβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό ώστε να επιβαρύνεται η περιβαλλοντική αξία, παρόλο τις νομοθεσίες και τις κοινοτικές οδηγίες που διέπουν για την προστασία τους.
Πολλές φορές έχουν βρεθεί τραυματισμένα υδρόβια, παρυδάτια, αρπακτικά κτλ αλλά και σκοτωμένα είδη. Πουλιά που έχουν πληγεί από θραύσματα κυνηγητικού όπλου με εμφανή τα σκάγια πυροβολισμού. Αν και η ρυθμιστική διάταξη για την κυνηγητική περίοδο αναφέρει επακριβώς τα θηρεύσιμα είδη, την χρονική διάρκεια και τον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά κυνηγό, οι ασυνείδητοι αγνοούν τη νομοθεσία ή υποτιμούν το νόμο, πυροβολώντας αδιακρίτως είδη εκτός ρυθμιστικής ενώ οι ενέδρες και οι παράνομες χρήσεις (κλοιός πλωτών μέσων) είναι συχνό φαινόμενο.
Μπορεί να αντιμετωπιστεί και να λυθεί αυτό το πρόβλημα;
Oι κυνηγετικοί σύλλογοι πρέπει, εκτός των προσπαθειών που καταβάλλουν σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, αλλά και λόγω της ανεπαρκούς προφύλαξης από τους δασοφύλακες και τα κατά τόπους δασαρχεία, να επενδύσουν στην Παιδεία και την Εκπαίδευση των μελών τους για την πάταξη της παράνομης δραστηριότητας. Παρόλο που το προσωπικό των φορέων σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι επαρκές, δεν χωρά δικαιολογία για την ανυπαρξία του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού. Επιβάλλεται για τον κάθε πολίτη και ιδιαίτερα τους κυνηγούς να μη μετατρέπονται οι ίδιοι σε περιστασιακούς λαθροθήρες και να καταγγέλλουν, χωρίς ενδοιασμούς, κάθε περιστατικό λαθροθηρίας που πέφτει στην αντίληψή τους. Η αλλαγή πολιτικής και εφαρμογής των νομοθετικών διατάξεων, πραγματοποιώντας παράλληλα εξοντωτικούς ελέγχους θα συντελέσει αποφασιστικά στην πάταξη του περιβαλλοντικού προβλήματος που φέρει σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα. Τα πουλιά είναι σημαντικοί δείκτες της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος και δείκτες της ποιότητας ζωής στο αστικό περιβάλλον.
Τι κάνουμε όταν βρούμε ένα τραυματισμένο πουλί;
Σε περίπτωση που βρούμε ένα τραυματισμένο πουλί άμεσα επικοινωνούμε με το Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου-Στροφυλιάς όπου οι ειδικοί επιστήμονες αλλά και φύλακες θα δώσουν τις κατευθύνσεις τους. Σε περίπτωση που το βρούμε σε μια άλλη περιοχή τότε βρίσκουμε άμεσα ένα χαρτοκιβώτιο προσαρμοσμένο στις διαστάσεις του πουλιού. Το κουτί θα πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να μπορεί να σταθεί όρθιο το πτηνό και να μην είναι σε θέση ώστε να κάνει περιττές κινήσεις. Στρώνουμε εφημερίδες ή χαρτί κουζίνας στον πάτο, για να απορροφούνται τα κόπρανα και ανοίγουμε μικρές τρύπες, ώστε να παίρνει αέρα για οξυγόνο, αλλά συνάμα να είναι και σκοτεινά. Στη συνέχεια πιάνουμε το πουλί με ένα πανί και φορώντας γάντια. Με ιδιαίτερη προσοχή αποφεύγουμε το ράμφος και τα νύχια του, ιδιαίτερα αν είναι αρπακτικό, τη μύτη αν είναι ερωδιός ή γλάρος. Το τοποθετούμε μέσα στο κουτί, αφού του δώσουμε προσεκτικά λίγο νερό με ζάχαρη και ίσως ελάχιστο αλάτι με μια σύριγγα από την οποία θα έχουμε βγάλει προηγουμένως τη βελόνα. Αφήνουμε το κουτί στο πιο ήσυχο μέρος του σπιτιού, ζεστό αν είναι χειμώνας και δροσερό αν είναι καλοκαίρι και επικοινωνούμε αμέσως με τα Κέντρα Περίθαλψης για να μας δώσουν περισσότερες οδηγίες. Κάθε άλλος χειρισμός του πουλιού μπορεί να είναι μοιραίος για τη ζωή του.
Διονύσης Μαμάσης M.Sc.
- Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς 2693031939
- ANIMA (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής): 2109510075 και 6972664675