Πάτρα ρωμαϊκή – Πάτρα μυκηναϊκή πόλη

Σκέψεις για ένα τουριστικό brand name για την Πάτρα

TF1

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, όνειρο δεκαετιών κοσμεί από το 2009 την είσοδο της τρίτης πόλης της χώρας. Μεγάλο (8.000 τ.μ. σε οικόπεδο 28.000 τ.μ.), με σύγχρονη αρχιτεκτονική και αντίληψη στην παρουσίαση των εκθεμάτων του και καλοσχεδιασμένους χώρους, δίνει μια εξαιρετική εικόνα του ιστορικού  πολιτιστικού παρελθόντος μιας διαχρονικά σημαντικής για τον ευρύτερο ελληνικό χώρο πόλης και περιοχής.

Παρά ταύτα, σύμφωνα και με πρόσφατα δημοσιεύματα, η επισκεψιμότητά του, απελπιστικά κάτω του αναμενομένου, κάθε άλλο παρά αντανακλά τα πλεονεκτήματά του. Μερίδιο ευθύνης, βέβαια γι΄αυτό έχει και η γενικότερα αναντίστοιχη με το μέγεθός της τουριστική ελκυστικότητα της Πάτρας.

Ασφαλώς δεν έχουμε δίπλα μας καμιά Κνωσσό αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε αν θέλουμε όχι απλά να ανεβάσουμε την ελκυστικότητα της πόλης και του Μουσείου της, αλλά και να την εντάξουμε στη λίστα των σημαντικών για τον τουρίστα προορισμών της χώρας.

Ένα από τα πεδία προτεραιότητας για τον σκοπό αυτόν είναι η ενίσχυση του ιδιαίτερου προφίλ της πόλης και του Μουσείου της. Άποψή μας είναι να αποδοθεί έμφαση πρωτίστως στον χαρακτήρα της Πάτρας ως κατ’ εξοχήν πόλης της αρχαιολογίας της ρωμαϊκής εποχής, που πράγματι είναι, και σε δεύτερο πλάνο της  μυκηναϊκής. Όπως είναι σαφές στον καθένα ότι το Ηράκλειο είναι η «μινωική» πόλη, έτσι θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποδοτικό να συνδεθεί στην συνείδηση του κοινού η Πάτρα με την έννοια της «ρωμαϊκής» πόλης.

Υπάρχουν μια σειρά από κινήσεις, που σε πρώτη προσέγγιση, είναι αναγκαίες για  να υπηρετηθεί αυτός ο στόχος.

Η πρώτη είναι να το αποφασίσουμε και να το διαλαλήσουμε. Ναι, η Πάτρα είναι η Ρωμαϊκή Πάτρα, είναι η μυκηναϊκή Πάτρα. Ναι, το μεγάλο και εξαιρετικό Μουσείο της είναι το κατεξοχήν «ρωμαϊκό» Μουσείο της χώρας.

Για να γίνει αυτό πρέπει εμείς οι ίδιοι πρώτα πρώτα να γνωρίσουμε τα ορατά ρωμαϊκά μνημεία της πόλης, όπως το στάδιο στην Ηφαίστου, την ακέραιη δίτοξη ρωμαϊκή γέφυρα, πολύ κοντά στο Μουσείο, το βυζαντικό – μεσαιωνικό υδραγωγείο στην περιοχή της Μικρής περιμετρικής, αλλά και το παρακείμενο ρωμαϊκό, τα διάσπαρτα κτίσματα ρωμαϊκής εποχής στην Άνω Πόλη, την Πλατεία Ψηλαλωνίων, που υπήρξε δημόσιος χώρος και την ρωμαϊκή εποχή και άλλα που χρειάζεται να καταγραφούν, μαζί με τους τρόπους πρόσβασης σ’ αυτά, σε ένα μελετημένο τουριστικό χάρτη.

Στον ίδιο χάρτη είναι αναγκαίο να εντάσσονται τα σημαντικά μυκηναϊκά μνημεία της Αχαΐας με πρώτο τον χώρο της Βούντενης αλλά και άλλους λιγότερο γνωστούς, όπως ο θολωτός τάφος στην περιοχή Σαραβαλίου και τα ευρήματα στην νοτιοδυτική πλευρά του νομού. Υποδειγματικές διαδρομές στα ενδιαφέροντα σημεία με επίκεντρο το Μουσείο και προτάσεις που να απαντούν στον ερώτημα του επισκέπτη «πως θα έχω μια πλούσια εμπειρία σ΄αυτήν την πόλη» μπορούν να εκπονηθούν.

Παράλληλα, μπορούμε και πρέπει να συνδυάσουμε μια τέτοια ολοκληρωμένη προβολή του ρωμαϊκού και μυκηναϊκού χαρακτήρα της πόλης  μας με την ανάδειξη του αναβαθμισμένου και ζωντανού, μετά και τις πεζοδρομήσεις, ιστορικού της κέντρου, και της αξιόλογης νυκτερινής ζωής της, όπως και των ποικίλων φυσικών τοπίων που την περιβάλλουν. Εννοείται βέβαια, ότι τα γεφύρια της Άρτας που λέγονται Μικρή Περιμετρική και δρόμος πρόσβασης προς τη Βούντενη κάποτε πρέπει να ολοκληρωθούν.

Ακόμη, μπορούν άμεσα να γίνουν απλά πράγματα, όπως η βελτίωση της λειτουργίας των σημείων παροχής τουριστικών πληροφοριών ή η δραστική βελτίωση της φτωχής και πλήρως αναντίστοιχης με το μέγεθος  και τη σημασία του, ιστοσελίδας του Μουσείου. Επίσης να δρομολογηθεί επιτέλους προς υλοποίηση ο υπάρχων σχεδιασμός για την μετατροπή των 20 στρεμμάτων του περιβάλλοντος το Μουσείο χώρου σε Πολιτιστικό Πάρκο και να διερευνηθεί η χρηματοδότησή του από ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Πολλά ακόμη, βέβαια, μπορούν να προταθούν για να στηριχθεί μια ουσιαστική άνοδος της τουριστικής ελκυστικότητας της Πάτρας στην καθιέρωση ενός ορατού και διακριτού χαρακτήρα, όπως αυτός που περιγράψαμε. Μπορούν και πρέπει να μελετηθούν και να δρομολογηθούν. Εκείνο που δεν πρέπει να συνεχιστεί είναι να αποδεχόμαστε μοιρολατρικά ότι αυτή η μεγάλη πολιτιστική επένδυση, το επίτευγμα του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, θα παραμένει αναξιοποίητη ευκαιρία.

Αν το πάρουμε ζεστά, αν του δώσουμε αυτά που του αξίζουν,  θα μας ανταποδώσει στο πολλαπλάσιο.

Του Γιώργου Κανέλλη

Πρώτη δημοσίευση στην ιστοσελίδα thebest.gr στις 24 Ιουλίου 12