Βαρβάρα
Η βαρβάρα (Tadorna tadorna) είναι η μεγαλύτερη πάπια που εμφανίζεται όλο και πιο σπάνια στον ελλαδικό χώρο. Διακρίνεται το φτέρωμά της για το ασπρόμαυρο χρωματισμό και γι’ αυτό το λόγο είναι εύκολα αναγνωρίσιμη από τα άλλα είδη πάπιας. Επίσης χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι ο καστανός δακτύλιος στο στήθος και το κόκκινο εξόγκωμα στο ράμφος των αρσενικών.
Στη χώρα μας αναπαράγεται σε μικρούς αριθμούς ζευγαριών κυρίως σε παράκτιες λιμνοθάλασσες, αλυκές και σε ανοιχτά μέρη χωρίς πολύ βλάστηση και απαντάται συνήθως από Οκτώβρη μέχρι Μάρτιο. Η βαρβάρα κουρνιάζει σε δέντρα και φωλιάζει στις τρύπες των αμμόλοφων, σε κοιλώματα ή κάτω από θάμνους. Τρέφεται με έντομα, υδρόβια σαλιγκάρια και μικρά καρκινοειδή που πιάνει με το ράμφος της μέσα από τα λασποτόπια και τα ρηχά νερά. Επειδή βρίσκει τροφή σε υφάλμυρα νερά, καθώς έχει ανεπτυγμένο έναν ειδικό αδένα που αποβάλλει από το αίμα της το πλεονάζον αλάτι. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο ορνιθολόγοι από όλη την Ευρώπη τον Αύγουστο πηγαίνουν στον κόλπο Helgoland της Βόρειας Γερμανίας, για να παρατηρήσουν και να καταγράψουν πάνω από 100.000 βαρβάρες που συγκεντρώνονται εκεί για να αλλάξουν τα φτερά τους.
Παρόλο που το κυνήγι της βαρβάρας απαγορεύεται καθίσταται προκλητικός στόχος για τους λαθροθήρες και συχνά εύκολο θήραμα.