Ο φτερωτός κόσμος: Θαλασσοσφυριχτής

TF2Επιλέγει τις αμμώδεις παραλίες του Εθνικού Πάρκου. Το μικρόσωμο παρυδάτιο (15-17 εκατοστά) το συναντάμε διάσπαρτα σε ζεύγη στις ακτές του Κέντρου, Κουνουπέλι, Κουνουπελάκι, Φάλαρη, Μπρινιά, Κοτύχι, Αρετή, στις αλυκές Λεχαινών, στον Άραξο και στα στεγνά αλίπεδα του Μετοχίου. Μεγάλος αριθμός φωλιάζει στην προστατευόμενη περιοχή. 

Ο θαλασσοσφυρικτής (Charadrius alexandrinus) αναζητεί την τροφή του στο έδαφος και στα πολύ ρηχά νερά. Στο διατροφικό του μενού επιλέγει μαλάκια, καρκινοειδή, γαρίδες, γαιοσκώληκες, έντομα, καρπούς και σπόρους.

Ο πληθυσμός του θαλασσοσφυριχτή στη χώρα μας έχει εκτιμηθεί σε 1.000-2.000 ζευγάρια. Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός του είναι σχετικά μικρός (>35.000 ζεύγη) και γνωρίζει μια μικρή αλλά συνεχή μείωση. Τα περισσότερα μεταναστεύουν νοτιότερα το χειμώνα.

Το τυπικό ενδιαίτημα φωλιάσματος είναι οι αμμώδεις, λασπώδεις και χαλικώδεις ακτές, έλη και δέλτα. Η φωλιά γίνεται σε βαθούλωμα στο έδαφος κοντά σε μικρούς θάμνους. Η κίνηση τροχοφόρων, παραθεριστών και λοιπών επισκεπτών στις παράκτιες ζώνες απειλεί τις φωλιές των πουλιών στα σημεία αυτά. Ενοχλούνται επίσης από το παράνομο κυνήγι (που εξακολουθεί να υφίσταται στην περιοχή) ιδιαίτερα στην αναπαραγωγική τους διαδικασία.

Κείμενο-φωτογραφίες: Διονύσης Μαμάσης 

Περιβαλλοντολόγος, M.Sc. Αειφορικής Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Ορνιθολογική έρευνα πεδίου  info@mamasis.gr