Ορνιθοπαρατήρηση

Ο φτερωτός κόσμος 

(Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς) 

 

 

 

TF2Η προστατευόμενη περιοχή, πλούσια σε υγρό στοιχείο, παρουσιάζει μεγάλη ετερογένεια σε υγροτοπικά οικοσυστήματα, ενώ καταγράφονται λιμνοθάλασσες, αλμυρόβαλτοι, έλη, υγρολίβαδα, λασποτόπια, χείμαρροι, ρέματα, αλυκές. Αποτελούν την κύρια αιτία για την ύπαρξη μεγάλης ποικιλίας ορνιθοπανίδας. 

Πολλά είδη, που έχουν καταγραφεί στη λίστα, περιλαμβάνονται ως αυστηρά προστατευόμενα είδη στην κοινοτική οδηγία 79/409 «για την διατήρηση των άγριων πουλιών». Κορμοράνοι, που λιάζονται με ανοιχτές τις φτερούγες, ερωδιοί, όπως λευκοτσικνιάδες με μεγάλους αριθμούς να τρέφονται περπατώντας αργά στα ρηχά νερά, σταχτοτσικνιάδες να στέκονται σε ψηλά δέντρα, ποταμογλάρονα, που ψαρεύουν με μεγάλη επιδεξιότητα και βουτάνε σε ελεύθερη πτώση με το ράμφος, ποταμοσφυρίχτες, καλαμοκανάδες, αρπακτικά, όπως καλαμόκιρκοι, να αναζητούν την τροφή τους πάνω από τους καλαμιώνες ψάχνοντας να αιφνιδιάσουν κάποιο απρόσεκτο πουλί ή να πετύχουν καμία τραυματισμένη φαλαρίδα, γερακίνες, νανοβουτηχτάρια να εντυπωσιάζουν με τα εκπληκτικά μακροβούτια τους, σκουφοβουτηχτάρια, καστανοκέφαλοι γλάροι σε κοπάδια, ασημόγλαροι, νερόκοτες και πάπιες γκισάρια, κοκκινολαίμηδες, ακόμη και καρακάξες να λειτουργούν ανάλογα με την περίσταση…

Ο φυσιολατρικός όμιλος της Νέας Ιωνίας για τους παραπάνω λόγους και όχι μόνο επισκέφτηκε το Σάββατο 26 Νοεμβρ. το Εθνικό Πάρκο συνδυάζοντας επίσκεψη στα κυκλώπεια τείχη Δυμαίων και παρατήρηση πουλιών (birdwatching) στη λιμνοθάλασσα Προκόπου με τη βοήθεια εποπτικών μέσων (κιάλια, τηλεσκόπια), που παρείχε ο Φορέας Διαχείρισης. 

Επιμέλεια, φωτογραφίες: Διονύσης Μαμάσης 

Περιβαλλοντολόγος, M.Sc. Αειφορικής Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Ορνιθολογική έρευνα πεδίου  info@mamasis.gr