ΟΙ ΗΠΑ ΕΝΙΣΧΥΣΑΝ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ! …ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ;

TF1Οι αλκυονίδες μέρες φέτος το Γενάρη απλά …δεν συνέβησαν στη χώρα μας, αγαπητοί μας αναγνώστες! Πραγματικά, 10-14(!) συνεχόμενες ηλιόλουστες μέρες (έστω και με ψυχρό καιρό) δεν απολαύσαμε κατά το δεύτερο μισό του Γενάρη! Παγωμένοι άνεμοι, χιόνια και βροχές επικράτησαν όλο το μήνα, σχεδόν χωρίς διάλειμμα! Παρόλα αυτά, ελπίζουμε ο Φλεβάρης να είναι πιο …φιλεύσπλαχνος και το μικρό ψαροπούλι Αλκυόνη να καταφέρει και φέτος να γεννήσει και να επωάσει τα αυγά του στα θαλάσσια βράχια! 

Εντούτοις, διαβάσαμε πως και άλλα χρόνια, όπως π.χ. το 1947, έλειψαν οι μέρες αυτές από τον Ελλαδικό χώρο, οπότε ας μην ανησυχούμε ιδιαίτερα(;). Βέβαια, βάσει της μετεωρολογίας, οι αλκυονίδες ημέρες εξηγούνται από το γεγονός ότι στο γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι εκείνο κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης, κατά τη συγκεκριμένη χειμερινή περίοδο, παρατηρείται υψηλή βαρομετρική πίεση, με συνέπεια αφενός να μη δημιουργούνται άνεμοι και αφετέρου ο καιρός να είναι μεν ψυχρός, αλλά και ηλιόλουστος!

Ωστόσο, πιστεύουμε ότι στις μέρες μας και οι αλκυονίδες …έπεσαν θύματα της παγκόσμιας αλλαγής κλίματος! Κι ας χαρακτηρίζει ο νέος πλανητάρχης την αλλαγή αυτή, που οφείλεται σε ανθρώπινη παρέμβαση, ως «απάτη», κι ας έχει υποστηρίξει το τέλος της χρήσης χρημάτων των αμερικανών για προγράμματα του ΟΗΕ, που αφορούν την υπερθέρμανση του πλανήτη!  Εξάλλου, διαβάσαμε ότι λίγο πριν ο Ομπάμα αποκαθηλωθεί, οι ΗΠΑ …πρόλαβαν (τουλάχιστον φέτος) και κατέθεσαν 500 εκατομμύρια δολάρια στο Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ για το Κλίμα. 

Δηλώθηκε, βέβαια, ότι πίσω από τη χρονική στιγμή της χορήγησης των χρημάτων δεν κρύβεται «καμία πρόθεση να προκαλέσει την αντίδραση της εισερχόμενης κυβέρνησης». Αλλά, ήδη από το 2014, οι πλούσιες χώρες της γης υποσχέθηκαν στο Πράσινο Ταμείο να το συνδράμουν με 10 δισ. δολάρια και οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν τότε να δώσουν 3 δισ., ώστε να χρησιμοποιηθούν από φτωχά και ευάλωτα σε κλιματικές συνθήκες κράτη για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η χορήγηση των 500 εκατ. δολαρίων είναι η δεύτερη από τις ΗΠΑ, φτάνοντας το συνολικό ποσό που έχει δώσει έως τώρα σε 1 δισ. δολάρια. Όμως, η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam χαιρέτησε την κίνηση, λέγοντας ότι αποτελεί αμελητέο ποσοστό του αμερικανικού προϋπολογισμού, σε σχέση με τις επιδοτήσεις τους για την παραγωγή ορυκτών καυσίμων!