Η ΟΙΚΙΠΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
Με τη συμμετοχή 23 φορέων, συλλόγων και τοπικών επιχειρήσεων (μεταξυ των οποίων και η ΟΙΚΙΠΑ) δημιουργήθηκε το «Οικομουσείο περιαστικής περιοχής Πατρών», ένα δίκτυο “διαδρομών”, μέσα από το οποίο η τοπική κοινωνία θα αναδείξει μια άλλη ταυτότητα για την περιοχή και ο ενδιαφερόμενος επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τη φύση, το τοπίο, την πολιτιστική ταυτότητα και κληρονομιά της περιοχής και τα τοπικά προϊόντα. Η δημιουργία του «Οικομουσείου περιαστικής περιοχής Πατρών» πραγματοποιήθηκε με το συντονισμό της ΑΔΕΠ Α.Ε. στο πλαίσιο του έργου Διασυνοριακής Συνεργασίας JOYWELCULT , ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2006-2013.
Η έννοια των Οικομουσείων έχει μεγάλη διάδοση τα τελευταία χρόνια και αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών. Το Οικομουσείο δεν είναι ένα κτίριο, αλλά μια συνένωση φορέων και επιχειρήσεων που έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν και να αναδείξουν την ταυτότητά τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Η δημιουργία του «Οικομουσείου περιαστικής περιοχής Πατρών» έχει διπλή στόχευση:
- Την αφύπνιση των τοπικών αισθημάτων των πολιτών και των φορέων σχετικά με οτιδήποτε χαρακτηρίζει διαχρονικά την περιοχή μας.
- Τη δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών μέσα από προβολή του φυσικού περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπικών οικονομικών πόρων.
Το «Οικομουσείο περιαστικής περιοχής Πατρών» δομήθηκε σε τρεις θεματικούς άξονες και το αποτελούν 23 φορείς.
Φύση – Περιβάλλον και Τοπίο
1. Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση ΑΔΕΠ Α.Ε. Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης Παναχαϊκού Όρους Σπίτι του Νερού Ενεργειακό Κέντρο Πληροφόρησης για τη Βιομάζα
2. Ποδηλατικός Όμιλος Πατρών
3. Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος – ΕΟΣ Πάτρας
4. Φιλοδασικός Προοδευτικός Σύλλογος Σαραβαλίου “ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ”
5. Οικολογική Κίνηση Πάτρας
6. Πανεπιστήμιο Πατρών – Ζωολογικό Μουσείο Τμήματος Βιολογίας
7. Τοπική Κοινότητα Άνω Καστριτσίου
8. Φωτογραφική Λέσχη ΗΔΥΦΩΣ
Ιστορία – Πολιτισμός και Παράδοση
1. Ιερά Μονή Ομπλού Πατρών
2. Μουσείο Τύπου – Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων
3. Μουσείο Λαϊκής Τέχνης – Δήμου Πατρέων
4. Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου (Εκθεσιακό Κέντρο)
5. Ινστιτούτο Τοπικής Ιστορίας (Ι.Τ.Ι)
6. Πολιτιστική Δράση Βραχνεΐκων
7. Πολιτιστικός Σύλλογος Σουλίου Πατρών
8. Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Πάτρας
Τοπικά προϊόντα – Τοπική Οικονομία
1. Οινοποιείο Γιαννόπουλοι
2. Γλυκά κουταλιού Καραβούλια
3. ΟINIKH – Γεώργιος Ι. Καρέλας A.Β.Ε.E
4. Μελισσότοπος – Bee Place
5. Οινοποιία Παρπαρούση
6. Κούλος – Παραδοσιακά Ζαχαρώδη προϊόντα
7. Ποτοποιία «ΤΕΝΤΟΥΡΑ ΚΑΣΤΡΟ“ Χάχαλης
Στο πλαίσιο των δράσεων προβολής του «Οικομουσείου περιαστικής περιοχής Πατρών» εγκαινιάστηκε και λειτουργεί ήδη ο χώρος πληροφόρησης και εκπαίδευσης με το όνομα “Οίκοθεν” (Γραφείο Πληροφόρησης Οικομουσείου περιαστικής περιοχής Πατρών – Patras Ecomuseum Info-Desk)
ΤΟ ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΙΟ ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ
Και το όνομα αυτού «ΟΙΚΟΘΕΝ» είναι το Γραφείο Πληροφόρησης του Οικομουσείου της Περιαστικής Περιοχής της Πάτρας. Στις 20 Νοεμβρίου 2015, έγιναν τα εγκαίνια του χώρου «ΟΙΚΟΘΕΝ» που στεγάζεται στο νεόδμητο Δημοτικό Σχολείο της Ελεκίστρας Πατρών. Με τη συμμετοχή εκατοντάδων επισκεπτών, κυρίως κατοίκων των περιοχών των φορέων που συμμετέχουν στο Οικομουσείο, πραγματοποιήθηκε η έναρξη λειτουργίας του χώρου, του οποίου ο σκοπός είναι η διάδοση και διάχυση των δράσεων του Οικομουσείου. Ο χώρος του οποίου την διαχείριση έχει η ΑΔΕΠ Α.Ε. είναι διαθέσιμος, για να τον επισκεφθούν σχολεία και πολίτες, μετά από συνεννόηση καθημερινά, πρωινές ώρες.
Πληροφορίες στην ΑΔΕΠ Α.Ε. (υπεύθυνος Κων/νος Κωνσταντακόπουλος τηλ. 2610361747 και konstada@adep.gr)