Με ενδιαφέρον πληροφορηθήκαμε απ’ τον τοπικό τύπο τις «αγωνιώδεις» προσπάθειες της βουλευτού Ηλείας της ΝΔ – και προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής – κ. Αυγερινοπούλου να «επιλύσει» το ζήτημα του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
Σε πρόσφατο δελτίο τύπου του γραφείου της κ. Αυγερινοπούλου διαβάζουμε πως «Με σταθερά βήματα προς επίλυση του ζητήματος του Προεδρικού Διατάγματος του Κυπαρισσιακού Κόλπου και των αναπτυξιακών ζητημάτων του συνόλου του Ν. Ηλείας με ιδιαίτερη έμφαση στην παραλιακή ζώνη κινείται η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας της Ν.Δ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής».
Η κ. βουλευτής κόπτεται για …«τα αναπτυξιακά ζητήματα με έμφαση στην παραλιακή ζώνη». Ναι, καλά καταλάβατε. Για έναν από τους σημαντικότερους βιοτόπους αναπαραγωγής της Θαλάσσιας Χελώνας Caretta Caretta στην Ελλάδα. Προωθεί λοιπόν την εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου το οποίο (αντιγράφουμε κατά λέξη) «θα τροποποιεί τις υπάρχουσες χωροταξικές ζώνες σε ένα πλαίσιο βιωσίμου αναπτύξεως, που θα εξυπηρετεί τις αναπτυξιακές, τουριστικές, πολεοδομικές, αγροτικές και άλλες ανάγκες της περιοχής και θα επιλύει οριστικά τα χρόνια ζητήματα, που δημιουργούν οι αλλεπάλληλες ζωνοποιήσεις και τα δυσανάλογα προστατευτικά καθεστώτα, που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην Ηλεία».
Ε, ναι, λοιπόν, το διαβάσαμε και αυτό από την κ. βουλευτή. Το υφιστάμενο Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό αποτελεί «δυσανάλογα προστατευτικό καθεστώς και τροχοπέδη για την Ηλεία»! Ευτυχώς, που όλα θα γίνουν «σε ένα πλαίσιο βιωσίμου αναπτύξεως»!!!
Το «έργο» το έχουμε ξαναδεί!
Να θυμίσουμε λοιπόν στην (με βαρύ βιογραφικό σε θέματα περιβάλλοντος) αξιότιμη κυρία, πως το υφιστάμενο Π.Δ. εκδόθηκε έπειτα από πολλά χρόνια προσπαθειών των οικολογικών οργανώσεων, δύο σχέδια προεδρικών διαταγμάτων, τρία πρακτικά επεξεργασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μία καταδίκη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ C-504/14, Απόφαση της 10ης Νοεμβρίου 2016) και μια επίσημη Σύσταση για μέτρα προστασίας από τη Σύμβαση της Βέρνης στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος του Κυπαρισσιακού Κόλπου (περιοχές Natura 2000 – GR 2550005, GR 2330005 και GR 2330008) χαιρέτησαν με ανακοίνωσή τους οι περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, MOm και WWF Ελλάς.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Π.Δ. μεταξύ άλλων εξασφαλίζει:
– Νομικό καθεστώς προστασίας της περιοχής με τον καθορισμό χρήσεων γης ανάλογα με τη σημασία του προστατευτέου αντικειμένου και τη θέσπιση όρων και περιορισμών με κλιμάκωση «αυστηρότητας».
– Την απαγόρευση δόμησης στις περιοχές προστασίας της φύσης (αμμοθίνες και αιγιαλό), καθώς και σε απόσταση τουλάχιστον 50 μέτρων από τις αμμοθίνες, ώστε να μειώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι ανθρωπογενείς επεμβάσεις σε ιδιαίτερα ευαίσθητα οικοσυστήματα και είδη.
– Τον καθορισμό όρων και περιορισμών στην απλή χρήση του αιγιαλού και της παραλίας από τη λειτουργία επιχειρήσεων θαλάσσιας αναψυχής. Σε περιοχές, όπου παρουσιάζεται το μεγαλύτερο ποσοστό ωοτοκίας της χελώνας Caretta Caretta, απαγορεύτηκε η τοποθέτηση επίπλων θαλάσσης.
– Την αύξηση της αρτιότητας για δόμηση (20 στρέμματα από 10), με ταυτόχρονη διατήρηση του δικαιώματος δόμησης στα 10 στρέμματα, ως μεταβατική διάταξη, για τις ιδιοκτησίες που έχουν διαμορφωθεί μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του ΠΔ.
Ταυτόχρονα, μειώνεται το σύνολο της κάλυψης των κτηριακών εγκαταστάσεων (όπου επιτρέπονται τέτοιες) και των διαμορφώσεων του περιβάλλοντος χώρου (δεν υπερβαίνει το 30% της έκτασης ιδιοκτησίας) και στο υπόλοιπο 70% της έκτασης της ιδιοκτησίας διατηρείται η φυσική βλάστηση ή ο γεωργικός χαρακτήρας της. Επιπλέον, με τις μεταβατικές διατάξεις δίνεται η δυνατότητα σε νομίμως υφιστάμενες δραστηριότητες να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, εφόσον εξασφαλίσουν, όπου απαιτείται, τους κατάλληλους περιβαλλοντικούς όρους.
Φαίνεται πως η «ανάπτυξη για όλους», που εξήγγειλε ο κ. Πρωθυπουργός, βρήκε «εμπόδιο» στο Π.Δ. του Κυπαρισσιακού κόλπου και η κ. Αυγερινοπούλου ανέλαβε να «τακτοποιήσει» το θέμα. Τις προσεχείς ημέρες – όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της – θα πραγματοποιήσει συνάντηση εργασίας στον Πύργο για περαιτέρω συζήτηση επί του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου με συμμετοχή των φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ ενημέρωσε σχετικά τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και άλλους αυτοδιοικητικούς παράγοντες.
ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΣΤΕΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ «για τροποποίηση των χωροταξικών ζωνών σε ένα πλαίσιο βιωσίμου αναπτύξεως, που θα εξυπηρετεί τις αναπτυξιακές, τουριστικές, πολεοδομικές, αγροτικές και άλλες ανάγκες της περιοχής»!
Θωμάς Κουτρούμπας
Βιολόγος