Νέα Δημοτική Αρχή: Ώρα ευθύνης και τόλμης!

E1Η έκδοση του παρόντος τεύχους της Εν αιθρία συμπίπτει με την ανάληψη καθηκόντων των νεοεκλεγμένων αυτοδιοικητικών αρχών. Αισθανόμαστε, επομένως, την ανάγκη να απευθύνουμε στον επανεκλεγέντα περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα  και τους νέους δημάρχους της περιφέρειάς  μας τις ευχές μας για καλή επιτυχία και να έχουν πάντα τις δυνάμεις που απαιτεί το έργο τους. Ας μας επιτραπεί να αναφερθούμε εκτενέστερα στην προοπτική της νέας Δημοτικής Αρχής της Πάτρας, της πόλης που ζούμε.

 

Αφετηριακά υπογραμμίζουμε, ότι, τουλάχιστον εμείς, αλλά, πιστεύουμε, και η μεγάλη πλειοψηφία των πατρινών πολιτών, βλέπουμε τη νέα Δημοτική αρχή του νεοεκλεγμένου Δημάρχου Κώστα Πελετίδη με διάθεση συνεργασίας και δημιουργικών προτάσεων, διατηρώντας το δικαίωμα της καλόπιστης κριτικής, όταν και σε όποιο θεματικό πεδίο εκτιμούμε ότι γίνονται λαθεμένες επιλογές.

 

Εκτιμούμε ότι η έναρξη της νέας θητείας είναι η κατάλληλη ώρα για μια συνοπτική αναφορά στη γενική κατάσταση της πόλης και τις προτεραιότητες που τίθενται, για να μπορέσει να σταθεί ως ευρωπαϊκή πόλη με ποιότητα ζωής, αναβαθμισμένο περιβάλλον και βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική.

 

Η Πάτρα σήμερα 

 

Η Πάτρα σήμερα παραδίδεται από την απερχόμενη Δημοτική αρχή όχι σε κάποια εξαιρετική κατάσταση, αλλά τουλάχιστον σε παραδεκτό επίπεδο διοικητικής λειτουργίας, παρά τη μεγάλη μείωση προσωπικού, ισορροπημένων οικονομικών και με αξιόλογα έργα υπό εκτέλεση.

 

Όμως η εφαρμογή του Σχεδίου Πόλεως χαρακτηρίζεται, εδώ και διψήφιο αριθμό ετών, από αργούς ρυθμούς εφαρμογής και ιδίως παραμένει το μόνιμο αγκάθι της απώλειας κοινοχρήστων χώρων που απειλεί να μετατρέψει περιοχές όπως η Αγυιά, το Μπεγουλάκι και άλλες σε τσιμεντουπόλεις χωρίς ανάσες.

 

Τολμηρές κινήσεις και αδογμάτιστη προσέγγιση είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για να διασωθούν οι κοινόχρηστοι χώροι, να γίνουν εκκρεμούσες διανοίξεις, να υλοποιηθούν φιλόδοξα σχέδια για την απελευθέρωση της παράλιας ζώνης – όχι μόνο του παλαιού λιμανιού – με ένα σύγχρονο ποδηλατόδρομο σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου και μελετημένη επέκταση του προαστιακού. 

 

Σημαντικές προτεραιότητες είναι ακόμη η διαφύλαξη του περιαστικού πρασίνου με αποθάρρυνση της έντονης δόμησης στους γύρω από την Πάτρα λόφους, το μέλλον του Μειλίχου ως ζωτικής σημασίας ποταμού και η αντιμετώπιση αυθαιρεσιών και καταπατήσεων στις όχθες του, μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για το Γλαύκο. 

 

Συμβολή στην αντιμετώπιση του μέγιστου κοινωνικού προβλήματος της ανεργίας μπορεί να δώσει η συγκρότηση τουριστικής ταυτότητας και προβολής της πόλης, ως πόλης μυκηναϊκής και ρωμαϊκής αρχαιολογίας, με το νέο Μουσείο, αλλά και το ιστορικό κέντρο, και τις παραλίες της.

 

Τολμηρός ρεαλισμός όσον αφορά στην πολιτική απορριμμάτων

 

Αν θέλουμε να έλθει ομαλά η μέρα που η Ξερόλακκα θα πάψει να είναι τόπος ταφής σύμμεικτων απορριμμάτων, αναγκαίο είναι να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι – ήδη αρκετά ώριμες – διαδικασίες για τη χωροθέτηση του ΣΜΑ και την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας στην περιοχή Φλόκα Ωλενίας, με έμφαση στα θέματα της μεθόδου (που πρέπει να είναι οικονομική και φιλική στο περιβάλλον) και της μεγαλύτερης δυνατής μείωσης της εγγυημένης ποσότητας εισερχομένων απορριμμάτων. Φυσικά και στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της ανακύκλωσης, με πέρασμα από το σύστημα των μπλε κάδων στον πολλαπλό διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών. Μηδενισμός του κοντέρ στο ακανθώδες αυτό θέμα μόνο σε αδιέξοδα τύπου Πύργου μπορεί να οδηγήσει.

 

Η σύγχρονη διοίκηση, θεμέλιο όλων

 

Έμφαση χρειάζεται να δοθεί ακόμη στη σύγχρονη διοίκηση του Δήμου (προώθηση της μηχανογράφησης, της λογοδοσίας και αξιολόγησης των υπηρεσιακών υπευθύνων, της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων, της ετοιμότητας για διεκδίκηση και ένταξη ουσιαστικών έργων στο νέο ΕΣΠΑ). Η αξιοποίηση του χώρου του Λαδόπουλου (που ανήκει στο Δήμο) αλλά και των ιδιωτικών λοιπών μεγάλων οικοπέδων της παλαιάς Βιομηχανικής Ζώνης της Ακτής  Δυμαίων, είναι ορατή ανάγκη αλλά και ευκαιρία.

 

Η προσοχή στη διαχείριση της καθημερινότητας (επιμέλεια στην αποκομιδή απορριμμάτων, καθαριότητα οδών και πλατειών, εξυπηρέτηση πολιτών, αντιμετώπιση ηχορρύπανσης, απομάκρυνση παλαιών οχημάτων, αντικατάσταση δέντρων που κόπηκαν ή ξεράθηκαν κλπ) θα είναι σημαντικό πεδίο κρίσης της αξίας της νέας Δημοτικής Αρχής. Και φυσικά αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής με ενίσχυση των κοινωνικών δομών και αξιοποίηση των όποιων δυνατοτήτων υπάρχουν, γα να στηριχθούν οι άνεργοι αλλά και να πάρουν οι ίδιοι τη μοίρα τους στα χέρια τους.

 

Η Πάτρα έχει αξιοσημείωτο ιστορικό, πολιτιστικό και παραγωγικό παρελθόν. Δικαιούται, δικαιούμαστε οι πολίτες της να είμαστε καλόπιστοι μεν, αλλά και να απαιτούμε από τη νέα Δημοτική Αρχή να εργασθεί για ένα ανάλογο μέλλον, εκφράζοντας το ποσοστό πολιτών που την ανέδειξε και όχι μόνο το χώρο της προέλευσής της.