Οι υγρότοποι του Εθνικού Πάρκου θεωρούνται από τις πιο σημαντικές περιοχές για τα πουλιά πανελληνίως. Οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, η άφθονη τροφή και ο δυτικός μεταναστευτικός διάδρομος αποδημίας τους χαρακτηρίζουν την προστατευόμενη περιοχή ως πλούσιο ορνιθότοπο.
Το τελευταίο όμως χρονικό διάστημα καταγράφονται πολλαπλά κρούσματα λαθροθηρίας, ενώ σκοτωμένα φλαμίγκος με εμφανή τα σκάγια κυνηγητικού όπλου εντοπίστηκαν. Ασυνείδητοι αγνοούν τη νομοθεσία ή υποτιμούν το νόμο, πυροβολώντας αδιακρίτως είδη εκτός ρυθμιστικής και σε μια περιοχή, που ρητώς απαγορεύεται η θήρα, ενώ οι ενέδρες και οι παράνομες χρήσεις (πλωτά μέσα) πλέον είναι συχνό φαινόμενο.
Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας τη Δευτέρα 19/12 συζήτηση, όπου τα μέλη της κίνησης μαζί με ενεργούς πολίτες λάτρεις της άγριας ζωής που παραβρέθηκαν τόνισαν το θέμα, με στόχο τις άμεσες ενέργειες πάταξης του περιβαλλοντικού προβλήματος, που φέρει σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα.
Σημειακά αποφασίστηκαν τα εξής: A) Άμεση ενημέρωση-συζήτηση με εποικοδομητικό διάλογο στα αρμόδια Δασαρχεία της περιοχής. Η επίσκεψη στο Δασαρχείο Πατρών πραγματοποιήθηκε στις 23/12. Β) Άμεση συνάντηση με υψηλά ιστάμενα στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, Πάτρα. Γ) Άμεση ενημέρωση-συζήτηση με εποικοδομητικό διάλογο στην αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου. Δ) Στο 1ο διοικητικό συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2017, θα υπάρχει θέμα για το συντονισμό αρμόδιων φορέων πάταξης της λαθροθηρίας. Η ΟΙΚΙΠΑ, ως μέλος του Δ.Σ., θα υποβάλει τις απόψεις της, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να παραβρεθούν και ενεργοί πολίτες, που θα υποβάλουν τις τοποθετήσεις τους. Ε) Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα υγροτόπων, 2/2/17, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση στο χώρο εκδηλώσεων της ΟΙΚΙΠΑ την Τετάρτη 1/02/2017 για την αξία των υγροτόπων του Εθνικού Πάρκου και την πάταξη της λαθροθηρίας.
Επιβάλλεται από τον κάθε πολίτη και ιδιαίτερα τους κυνηγούς να μη μετατρέπονται οι ίδιοι σε περιστασιακούς λαθροθήρες και να καταγγέλλουν, χωρίς ενδοιασμούς, κάθε περιστατικό λαθροθηρίας που πέφτει στην αντίληψή τους. Η αλλαγή πολιτικής και εφαρμογής των νομοθετικών διατάξεων, πραγματοποιώντας παράλληλα εξοντωτικούς ελέγχους θα συμβάλει αποφασιστικά.
Επιμέλεια, φωτογραφίες: Διονύσης Μαμάσης
Περιβαλλοντολόγος, M.Sc. Αειφορικής Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Ορνιθολογική έρευνα πεδίου info@mamasis.gr