Πολύ ελπιδοφόρα τόσο από πλευράς κυκλοφορίας όσο και από πλευράς βελτίωσης της ποιότητας του αέρα αλλά και της γενικότερα οικολογικής λογικής για τις αστικές μετακινήσεις είναι η πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων να απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εγκατάσταση και λειτουργία κοινόχρηστων ποδηλάτων στα πρότυπα ευρωπαϊκών πόλεων, με στόχο τη σταδιακή μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων. Τα ποδήλατα προβλέπεται να βρίσκονται σε όλο το εμπορικό και ιστορικό κέντρο, σε τουλάχιστον 70 σταθμούς. Η λογική του κοινόχρηστου ποδηλάτου είναι ότι ο χρήστης με ένα μικρό σχετικά αντίτιμο, που πληρώνεται μέσω κάρτας, το παραλαμβάνει από ένα σταθμό και το αφήνει στον πλησιέστερο δικό του προορισμό.
Ήδη η κοντινή μας Ναύπακτος έχει, με σημαντική αποδοχή από πλευράς κοινού, εγκαταστήσει εκατοντάδες κοινόχρηστα ποδήλατα με ηλεκτρονικό έλεγχο με το σύστημα EasyBike.
Τα Ιωάννινα θα είναι η επόμενη πόλη της Ελλάδας που πρόκειται να παρουσιάσει αυτόματο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων από τον επόμενο Σεπτέμβριο. Εκεί το σύστημα EasyBike θα περιλαμβάνει 10 ποδήλατα σε 2 σταθμούς ενοικίασης ως πιλοτικό σύστημα της πόλης που θα αξιολογηθεί ώστε να επιτύχει μια περαιτέρω επέκταση.
Στη φωτογραφία φαίνεται σταθμός κοινόχρηστων ποδηλάτων στις Βρυξέλλες, μέσα στο ιστορικό κέντρο της, δίπλα στην Μεγάλη κεντρική πλατεία. Στην πόλη αυτή μπορείς να πάρεις κάρτα για την χρήση των ποδηλάτων αυτών ημέρας, βδομάδας ή ετήσια, η οποία και συμφέρει μια και κοστίζει μόνο 30 ευρώ.
Πρότασή μας είναι και ο Δήμος Πατρέων να διερευνήσει με ταχεία διαδικασία τις δυνατότητες εφαρμογής και στην Πάτρα ενός τέτοιου συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων, που μπορεί μάλιστα να προωθηθεί παράλληλα με το δίκτυο ποδηλατοδρόμων για το οποίο έχει ήδη παραλάβει μελέτη του καθηγητή Βλαστού.
Πιστεύουμε ότι προϋποθέσεις υπάρχουν, σημαντική μερίδα του κοινού στην Πάτρα διάκειται φιλικά στο ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς και μια μελετημένη προσπάθεια για εισαγωγή του θεσμού του κοινόχρηστου ποδηλάτου πόλης, σε συνεργασία με ειδικευμένη εταιρία, θα πετύχει.
Ας τολμήσουμε.