ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

E5podhlatoΤις διαδικασίες για την λειτουργία κοινόχρηστων ποδηλάτων προωθεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μετά τον καθορισμό των ειδικών χώρων στάθμευσης που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό συμβούλιο, στα πλαίσια μελέτης εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος.

 Πρόκειται 26 σημεία όπου θα εγκατασταθούν αρχικά 450 ποδήλατα για να εξυπηρετούνται οι δημότες και επισκέπτες της πόλης, μισθώνοντας τα σε κάποιο σημείο και επιστρέφοντας τα σε κάποιο άλλο. Το σύστημα υλοποιείται μετά την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων που υπερβαίνουν τα 12 χλμ, έργο που υλοποιήθηκε το 2009 και καλύπτει τα διοικητικά όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

 

Έχουμε όμως και άλλα παραδείγματα δήμων που εφαρμόζουν παρόμοια προγράμματα, όπως στο δήμο Μοσχάτου- Ταύρου με 60 κοινόχρηστα ποδήλατα, στο δήμο Ναυπλίου με πιλοτική λειτουργία 5 σημείων, στο δήμο Καρδίτσας με 60 ποδήλατα και αλλού. Συνολικά υλοποιούνται ή βρίσκονται στο στάδιο εφαρμογής προγράμματα παροχής κοινόχρηστων ποδηλάτων σε 5 Δήμους της Αττικής και σε 13 σε όλη την Ελλάδα.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, ενισχύουμε και στην Ελλάδα την ποδηλατοκίνηση που μετά την πεζοπορία αποτελεί την πλέον οικολογική μορφή μετακίνησης με ευεργετικές συνέπειες τόσο στην υγεία των χρηστών όσο και στη βιωσιμότητα των πόλεων, αφού έχει μηδενικές επιπτώσεις στη ρύπανση συμβάλλοντας  παράλληλα στην ουσιαστική ελάφρυνση του κυκλοφοριακού μέσα στις πόλεις.

Να σημειώσουμε ότι η ποδηλατοκίνηση αποτελεί σήμερα ένα κυρίαρχο τρόπο μετακίνησης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ενώ το συγκεκριμένο σύστημα ενοικίασης που υλοποιήθηκε κατ αρχήν στη Δανία έχει εξελιχθεί σήμερα με τη χρήση ειδικών μαγνητικών καρτών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο Παρίσι εφαρμόζεται σήμερα το πλέον εξελιγμένο σύστημα όπου διατίθενται πάνω από 20000 ποδήλατα σε ντόπιου και επισκέπτες.

Στην Πάτρα δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν διαθέτουμε δίκτυο ποδηλατοδρόμων, αποτέλεσμα μιας διαχρονικής αδιαφορίας των αρμοδίων…

 Εξ όσων γνωρίζουμε, υπάρχει σήμερα στο Δήμο ολοκληρωμένη μελέτη για ένα τέτοιο δίκτυο με ένα πρώτο κομμάτι του από το νέο λιμάνι μέχρι την πόλη να βαίνει προς υλοποίηση. Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει εξαντλήσει όλες τις πιθανές μορφές χρηματοδότησης ώστε το σημαντικό αυτό έργο να πραγματοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν υλοποιώντας παράλληλα και το σύστημα ενοικίασης. 

Είμαστε μια πόλη που στο μεγαλύτερο μέρος της έχει μικρές κλίσεις, γεγονός που προσφέρεται για τέτοιου είδους οικολογικές μετακινήσεις που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του κυκλοφοριακού προβλήματος