Διημερίδα του Φορέα Διαχείρισης υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς
Τυχεροί στάθηκαν οι εκπρόσωποι της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. Οδυσσέας Ξεριζωτής και Τριαντάφυλλος Λιάτσος που παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν τη διημερίδα του φορέα διαχείρισης – υγροτόπων Κοτυχίου –Στροφυλιάς, στο ξενοδοχείο “ΑΣΤΗΡ”, στις 29 και 30/09/2014, με θέμα: “ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ”.
Τυχεροί, διότι οι εισηγήσεις, σχεδόν στο σύνολό τους, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες έως εντυπωσιακές. Μετά τους χαιρετισμούς της εκπροσώπου του Υ.Π.Ε.Κ.Α. κυρίας Δαλάκα και του κ. Κατσαρού (εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Γ.Γ. κ. Διδασκάλου), ο οποίος τόνισε πως γνωρίζει καλά το φορέα διαχείρισης και προτείνει τη μεγαλύτερη δυνατή εξωστρέφειά του, άρχισε ο καταιγισμός των εισηγήσεων:
Η κ. Βασιλική Ορφανού, Βιολόγος M.Sc. του ΦΔΥΚΣ και η κ. Αναστασία Μαυριδάκη GIS Analyst, εκπρόσωπος του αναδόχου του έργου «ολοκληρωμένη εφαρμογή καταχώρισης και παρουσίασης πληροφοριών για το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς», αναφέρθηκαν στις δυνατότητες που πλέον διαθέτει ο φορέας για τη λεπτομερή ηλεκτρονική καταγραφή κάθε στοιχείου της περιοχής. Αναφέρθηκε επίσης ότι έχουν οριοθετηθεί και παγιωθεί τα όρια των οικισμών και το βασικότερο, δημιουργήθηκαν φόρμες καταγραφών για PDA από τους φύλακες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα των πολιτών να καταγράφουν στο κινητό τους γεγονότα και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των παρανομιών. Σημειώνουμε με Ιδιαίτερο ενδιαφέρον (και απορία για το αν θα πραγματοποιηθεί) την αναφορά στη λήξη λειτουργίας των λατομείων στο τέλος του 2014.
Ο κ Laurent Sourbes, Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, εισηγήθηκε το θέμα “Καινοτόμες δράσεις ως εργαλείο διαχείρισης και παρακολούθησης σε Π.Π., η περίπτωση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου”. Εντυπωσιακή ήταν η αναφορά του στην προώθηση εναλλακτικών και καινοτόμων τουριστικών δραστηριοτήτων, όπως η περίπτωση των υποβρύχιων θαλάσσιων μονοπατιών, όπως έγινε στη Γαλλία.
Ο κ. Αντώνης Μπαρνιάς, Περιβαλλοντολόγος M.Sc., Συντονιστής στο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς (Λευκών Ορέων), αναφέρθηκε στην “Ενίσχυση του εθελοντικού πνεύματος και ανάπτυξη σχέσεων δικτύωσης”. Μετέφερε με την εισήγησή του την εμπειρία του από τη Σαμαριά όπου δημιουργήθηκαν εθελοντικές ομάδες, οι οποίες εξοπλίστηκαν και εκπαιδεύτηκαν με τη συμβολή χορηγών, ενώ αναφέρθηκε και στην ύπαρξη Συμφώνου Ποιότητας Προϊόντων και Υπηρεσιών.
Ο κ. Μιχάλης Δαβής, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, Υπεύθυνος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, μίλησε για τις “Δράσεις παρακολούθησης στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης”. Χαρακτηριστικό σημείο της εισήγησής του η αναφορά στην περίφραξη που πραγματοποιήθηκε στο παρυδάτιο δάσος με ιτιές, για προφύλαξη και δημιουργία γενετικού υλικού προς αναδάσωση.
Η κ. Ελένη Μακρυγιάννη, Περιβαλλοντολόγος M.Sc., Συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου, εισηγήθηκε το θέμα: “Οικοτουριστική δραστηριοποίηση Φορέων Διαχείρισης: εμπειρίες, προοπτικές, προτάσεις”. Αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Φορέα (Παρατήρηση πουλιών, πεζοπορία, εξυπηρέτηση στα Κέντρα Πληροφόρησης κλπ), ενώ παρουσίασε τα σημαντικότερα στοιχεία οικολογικού ενδιαφέροντος της περιοχής.
Ο κ. Κώστας Κωνσταντακόπουλος, Βιολόγος M.Sc., Περιβαλλοντολόγος, Προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΑΔΕΠ A.E., αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη προσέγγιση και αειφορική διαχείριση της περιοχής του Παναχαϊκού Όρους από το Δήμο Πατρέων. Ήδη, με τη δημιουργία του Κέντρου πληροφόρησης στο Πουρναρόκαστρο, 8.000 μαθητές από 180 σχολεία όλης της χώρας, έχουν επισκεφτεί το βουνό της Πάτρας και γνώρισαν από κοντά τις ομορφιές του.
Τέλος η κ. Μαρία Καμηράρη Βιολόγος M.Sc., Υπεύθυνη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού – Βουραϊκού, μίλησε με θέμα: «Προστατευόμενη περιοχή Χελμού – Βουραϊκού: εκπαίδευση, έρευνα, δικτύωση». Αξιοσημείωτο της εισήγησής της η αναφορά στη στενή συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Κλειτορίας, η περιβαλλοντική εκπαίδευση στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης και η επίσκεψη 1.500 μαθητών στην περιοχή των Καλαβρύτων.
Μετά τις εισηγήσεις και τη συζήτηση που επακολούθησε, ευκαιρίας δοθείσης, από τους συνέδρους– εκπροσώπους της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ., τέθηκαν ερωτήσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος αλλά και σε σχέση με τον εθελοντισμό. Τη δεύτερη μέρα της διημερίδας οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο κέντρο πληροφόρησης του Φορέα στο Λάππα αλλά και στο δάσος της Στροφυλιάς γνωρίζοντας από κοντά τις αξίες της προστατευόμενης περιοχής. Ευχή μας τέτοιες εκδηλώσεις να επαναλαμβάνονται κατά το δυνατόν.
Τριαντάφυλλος Λιάτσος