Κέντρο Ενεργειακής Πληροφόρησης για τη Βιομάζα.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ 

 

TF5Ο Δήμος Πατρέων και η ΑΔΕΠ. Α.Ε., στο πλαίσιο των δράσεων περιβάλλοντος που υλοποιούν, εγκαινίασαν και ήδη λειτουργεί μια νέα δομή Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης, το Κέντρο Ενεργειακής Πληροφόρησης για τη Βιομάζα. Το Κέντρο στεγάζεται στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο Μονοδενδρίου (παραλία Μονοδενδρίου, Οδός Ι. Σταυροπούλου 36) και δέχεται επισκέπτες προκειμένου να ενημερωθούν και να υλοποιήσουν τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί.

 

Στόχος του Ενεργειακού Κέντρου Πληροφόρησης για τη Βιομάζα είναι να αποτελέσει ένα κόμβο που θα παρέχει πληροφορίες, συμβουλές και καθοδήγηση σε φορείς, οργανώσεις, απλούς πολίτες, σχολεία κ.α. σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις της, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και πώς αυτές εξαρτώνται από την παραγωγή ενέργειας και τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων και ιδιαίτερα βιο-καυσίμων βιομάζας.

 

Στο Κέντρο Ενεργειακής Πληροφόρησης για τη Βιομάζα, προσφέρεται εξειδικευμένη πληροφόρηση μέσα από τις 14 θεματικές ενότητες για θέματα όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η υπερθέρμανση του πλανήτη μας, η Κλιματική Αλλαγή και οι επιπτώσεις στη ζωή μας και το φυσικό περιβάλλον, κατανάλωση ενέργειας-εξοικονόμηση και ΑΠΕ, ενώ η τελευταία ενότητα των πληροφοριακών επιφανειών πραγματεύεται θέματα που αφορούν στη βιομάζα (όλων των τύπων) και την ενεργειακή της αξιοποίηση.

 

Εντός του κτιρίου του Κέντρου εκτίθενται προϊόντα ξυλώδους βιομάζας (πέλετ, μπρικέτες κ.α.), ενώ οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιούν τον υπάρχοντα ηλεκτρονικό εξοπλισμό (pc, tablet κ.α.) με τα αντίστοιχα προγράμματα για τη μέτρηση του Οικολογικού αποτυπώματος, για ηλεκτρονικά παιχνίδια ενεργειακού και περιβαλλοντικού αντικειμένου κ.α.

 

Στον περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου Ενεργειακής Πληροφόρησης για τη Βιομάζα, λειτουργούν δύο πιλοτικές-επιδεικτικές δράσεις: η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με Φωτοβολταϊκό και η Πιλοτική Μονάδα μετατροπής του τηγανέλαιου σε βιοκαύσιμο, πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν 22 σχολεία της πόλης μας και στα οποία έχει επιστραφεί μέχρι σήμερα ποσότητα 4 περίπου τόνων βιοκαυσίμου για τη θέρμανση των σχολείων.