☼Το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη μια μικρή ομάδα διδασκόντων και …διδασκομένων από τα Πανεπιστήμια Πατρών, Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης και Θράκης ταξιδέψαμε στις πόλεις Allahabad και Pune στις περιοχές Uttar Pradesh και Maharashtra αντίστοιχα της Ινδίας, στα πλαίσια δύο διεθνών συνεδρίων Βιοτεχνολογίας που διοργανώθηκαν εκεί.
☑ Η Ινδία είναι μια χώρα που εκπλήσσει τους επισκέπτες της, κυρίως με τις τεράστιες αντιθέσεις που παρουσιάζει! Προσγειώνεται κανείς στο καινούργιο, απαστράπτον, υπερσύγχρονο διεθνές αεροδρόμιο του Δελχί και κατευθυνόμενος προς το κέντρο της πόλης βλέπει σε κάποια πεζοδρόμια εξαθλιωμένους, άστεγους «σκηνίτες» με βρώμικα παιδιά, ζώα και σκουπίδια να κοιτάζουν με βλέμμα απλανές. Ταυτόχρονα όμως, πράσινες σκονισμένες επιγραφές προτρέπουν: «PRESERVE WATER» (διαφυλάξτε το νερό), «SAVE EARTH» (σώστε τον πλανήτη), αλλά και «PLANT A TREE FOR DELHI» (φυτέψτε ένα δέντρο για το Δελχί)!
Οι περισσότεροι δρόμοι δεν διαθέτουν καθόλου πεζοδρόμια και …ποικίλα σκουπίδια σέρνονται παντού, εκτός ίσως από κάποια σημεία του ιστορικού κέντρου. Όμως, «εκδρομή» εκτός πρωτεύουσας προς το καταπληκτικό μνημείο αγάπης του Ταζ Μαχάλ αποκαλύπτει μια όμορφη καθαρή ύπαιθρο με απέραντα καλλιεργημένα ρυζοχώραφα και άλλους αγρούς τακτικά χωρισμένους, περιποιημένους και θαλερούς.
➢Η πόλη Allahabad, με πληθυσμό 3 εκατομ. κατοίκων περίπου, δεν έχει φανάρια κυκλοφορίας(!) στους …απερίγραπτους δρόμους της, ενώ τζιπάκια τελευταίου τύπου κυκλοφορούν, μέσα σε σύννεφα σκόνης, δίπλα σε σκουριασμένες σακαράκες και …ιερές αγελάδες, ενώ όλοι οι οδηγοί κορνάρουν συνεχώς εκκωφαντικά, ώστε να αποφευχθούν τα τρακαρίσματα! Όμως το campus του Πανεπιστημίου της είναι καθαρότατο με πολύ πράσινο και η ανθρώπινη φιλοξενία, που προσφέρθηκε εκεί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παρά τα προβληματικά δωμάτια του ξενώνα, ήταν απίστευτη!
❖ Όπως διαπιστώθηκε, μετά από απρόσμενη πρόσκληση Ινδού συναδέλφου, εκπληκτικά είναι τα γοητευτικά ινδουιστικά πανάρχαια ήθη και έθιμα που ακολουθούνται με …θρησκευτική ευλάβεια κατά τη διάρκεια του γάμου, ακόμα και από απόλυτα σύγχρονο νέο ζευγάρι που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ (οικονομολόγος και οδοντίατρος), αλλά ήρθε στον τόπο του, για να τελέσει το μυστήριο! Επίσης η χορτοφαγία και η αποχή από το αλκοόλ, που επιτάσσει ο γνήσιος ινδουισμός, εφαρμόζονται αυστηρά απ’ όλους τους καλεσμένους ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας μεγάλης χαράς όπως ο γάμος!
ΙΝΔΙΑ: Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ …ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ (2)
✓ Η Pune είναι λίγο μεγαλύτερη, πιο καθαρή και περιποιημένη από το Allahabad, και στους δρόμους της έχει μέχρι και …φανάρια, ενώ μικρά, βρώμικα, σκεπαστά, διθέσια κίτρινα τρίκυκλα «ταξί», τα τουκ, ελίσσονται με φοβερή ταχύτητα ανάμεσα στα υπόλοιπα τροχοφόρα! Σε γαλάζιους μαντρότοιχους επαναλαμβάνονται πολλές φορές επιγραφές γραμμένες με άσπρη μπογιά στα Αγγλικά και στην τοπική διάλεκτο δίνοντας συμβουλές, οδηγίες αλλά και προβληματίζοντας: «DO NOT OPEN A FORGOTTEN BAG MIGHT BE A BOMB» (μην ανοίγεις μια ξεχασμένη τσάντα, μπορεί να είναι βόμβα), «GREEN PUNE-CLEAR PUNE» (πράσινη Pune-καθαρή Pune), «EDUCATE A CHILD-EDUCATE A NATION» (εκπαιδεύοντας τα παιδιά, εκπαιδεύετε το έθνος) αλλά και «PRESERVE WATER-PRESERVE PUNE» (διαφυλάξτε το νερό-διαφυλάξτε την Pune)!
⬂ Μελαχροινές, όμορφες γυναίκες με πολύχρωμα, αέρινα σάρι ή σαλβάρια και κατάμαυρες μακριές κοτσίδες κυκλοφορούν στους δρόμους πλάι σε κοντοκουρεμένες νεαρές με τζιν ή …σορτσάκια! Πιστοί σιχ με σκούρα τουρμπάνια αριστοτεχνικά δεμένα στο κεφάλι, για να περιορίζουν τα άκοπα μακριά μαλλιά τους, περπατούν δίπλα σε σύγχρονους νεαρούς που μιλούν δυνατά στο …κινητό τους. Μεγάλα πολυκαταστήματα και υπερπολυτελή ξενοδοχεία, στων οποίων την πόρτα στέκονται οπλισμένοι φρουροί(!), φιγουράρουν δίπλα σε χαμόσπιτα και φτωχούς υπαίθριους πωλητές φρούτων ή ρούχων ή ό,τι άλλου μπορεί κανείς να φανταστεί ….
Τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία βρίσκονται γενικά σε κάπως καλή κατάσταση και …ορδές μαθητών/τριών όλων των ηλικιών ντυμένοι με την άψογη στολή τους, διαφορετική για κάθε σχολείο, καθαροί, περιποιημένοι και γελαστοί περιεργάζονται τα εκθέματα μαζί με τους δασκάλους ή τους καθηγητές τους, ακόμα και το Σάββατο(!) και συνωστίζονται για να …φωτογραφηθούν μαζί με τους ελάχιστους ξένους επισκέπτες.
☞Τελικά, όλα δείχνουν ότι η Ινδία, μια αποκλειστικά τριτοκοσμική σήμερα χώρα, αγωνίζεται φιλότιμα, μέσω κυρίως της εκπαίδευσης της νέας γενιάς της, να αποκτήσει μια θέση στον …ήλιο και στην παγκόσμια οικονομική κοινότητα του αύριο και, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, έχει αρχίσει ήδη να τα καταφέρνει!