Θετικό το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για τη δημιουργία νέων πάρκων

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΥΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

 

E5Σε θετική κατεύθυνση κινείται ο σχεδιασμός του Δήμου για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων της πόλης προς όφελος των δημοτών, όπως προκύπτει από την εισήγηση του τεχνικού προγράμματος για την Πάτρα, που ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο στις 21 Νοεμβρ. Όπως αναφέρεται στην εισήγηση, πέρα από τη διαμόρφωση του νότιου πάρκου (ακτή Δυμαίων) και της πλαζ, χώρων που ήδη απολαμβάνουν χιλιάδες πατρινοί, προβλέπεται να αξιοποιηθούν οι παρακάτω εκτάσεις:

  • Το πλατανόδασος του Καστελλόκαμπου, έκτασης 50 στρεμμάτων, που διεκδίκησε ο Δήμος  από το Δημόσιο και τελικά παραχωρήθηκε. Πρόκειται για ένα χώρο μεγάλης οικολογικής σημασίας και σπουδαίας φυσικής ομορφιάς.
  • Ο παλιός σκουπιδότοπος στο Ριγανόκαμπο (150 στρέμματα), που σήμερα κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Η δημοτική αρχή προτείνει στους τοπικούς φορείς και πολίτες να συνδράμουν σε μια δυναμική διεκδίκηση του χώρου, που με τις πολιτιστικές και αθλητικές δομές που προβλέπονται, μπορεί να αποτελέσει μοχλό αναβάθμισης της περιοχής.
  • Το στρατόπεδο του ΚΕΤΧ και το πεδίο σκοποβολής στην Αρόη, που μπορούν με τη σωστή αξιοποίηση (δημιουργία άλσους κλπ) να αποτελέσουν έναν άλλο πόλο έλξης για τους Πατρινούς  στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Ωστόσο και αυτοί οι χώροι πρέπει να διεκδικηθούν για να περάσουν στο Δήμο.
  • Ακόμη ένα  πάρκο θα δημιουργηθεί στο άλσος του Γηροκομείου, που ασφαλώς υπάρχει ήδη, ωστόσο ο Δήμος θέλει να προχωρήσει στη διαμόρφωση του χώρου, έτσι ώστε να μπορούν οι δημότες να απολαύσουν το πράσινο. Κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, αφού στα «χαρτιά» ο χώρος ανήκει στο δασαρχείο.
  • Σε αυτά τα τέσσερα πάρκα, που θα δημιουργήσει η δημοτική αρχή, θα πρέπει να προστεθεί και αυτό που θα ξεκινήσει σύντομα στις Ιτιές (στον Κόκκινο Μύλο), το οποίο θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενες μήνες, με στόχο να δώσει μία άλλη όψη στην περιοχή. Ήδη ο χώρος έχει καθαριστεί από συνεργεία του Δήμου το περασμένο καλοκαίρι.

Είναι προφανές ότι με την υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού, σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα πάρκα (Πλαζ, Δασύλλιο, Γηροκομείο, Νότιο Πάρκο) διαμορφώνεται ένας πράσινος δακτύλιος στην περιφέρεια της Πάτρας, που θα συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

 

 Όμως πρέπει παράλληλα να συντηρείται συστηματικά το υπάρχον πράσινο μέσα στο αστικό κέντρο και να επεκταθεί, όπου απαιτείται. Αυτό σημαίνει την εκπόνηση ενός προγράμματος πύκνωσης των δενδροστοιχιών στους οδούς της πόλης, που σήμερα είναι ανεπαρκείς. Παράλληλα με τη φύτευση τα νέα δένδρα θα χρειαστούν βεβαίως και τη φροντίδα των περιοίκων, που οφείλουν να τα «υιοθετήσουν», με δεδομένα τα οφέλη που θα προκύψουν για το μικροκλίμα της περιοχής, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Από την άλλη μεριά να επαναλάβουμε τη θέση μας για τις υπάρχουσες δενδροστοιχίες, ότι το κλάδεμα πρέπει να είναι λελογισμένο και να μην καταλήγει σε «πετσόκομμα» ή και σε κόψιμο δένδρων από τη ρίζα, όπως κάποιες φορές γίνεται.

Αποτελεί, τελικά, ένα μεγάλο στοίχημα «ζωής» για την πόλη να αυξήσει δραστικά το ποσοστό πρασίνου, που σήμερα είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Το όραμα μιας βιώσιμης και «πράσινης Πάτρας» μπορεί να υλοποιηθεί, αρκεί να αποτελέσει κεντρικό μέλημα όλων μας.