Ένα νέο επιστημονικό εργαλείο μέθοδος δοκιμάστηκε στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Ολλανδία και την περιοχή Provence Alpes Côte d’Azur της Γαλλίας για να διευκολυνθούν γιατροί και άλλοι επιστήμονες του χώρου της Υγείας στην εκτίμηση του κινδύνου για την υγεία που προκύπτει από βραχυπρόθεσμη έκθεση σε αστικούς ρυπαντές. Οι συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα των πόλεων διοξειδίου του θείου, μικροσωματιδίων, όζοντος, διοξειδίου του αζώτου, μονοξειδίου του άνθρακος κυρίως έχουν, όπως είναι γνωστό, συνδεθεί με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές ασθένειες.
Το εργαλείο μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού όπως οι ασθματικοί να πάρουν προληπτικά μέτρα και να αυξήσει την ετοιμότητα του κοινού όσον αφορά τις επιπλώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σε ένα τυπικό αστικό περιβάλλον οι κάτοικοι εκτίθενται σε περί τους 200 τύπους ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η σύνδεση των ατμοσφαιρικών ρυπαντών με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις έχει οδηγήσει στην ευρωπαϊκή Οδηγία για την ποιότητα του αέρα.
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος PASODOBLE, αν και πολλοί δείκτες ατμοσφαιρικής ρύπανσης υπάρχουν, πολλοί δεν έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένες παθήσεις ούτε αντίστοιχα με ειδικές συμβουλές. Η επιστημονική ομάδα του σχεδίου επινόησε ένα σύστημα βαθμονόμησης προς πρόβλεψη του αν ο κίνδυνος για επιδείνωση μιας πάθησης είναι μικρός, μέσος ή υψηλός. Το εργαλείο που ανέπτυξαν και ονόμασαν «Πίνακα μέσου ρίσκου» στηρίζεται στην χρήση επιδημιολογικών κυρίως δεδομένων συνδεόμενων με διακυμάνσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Για κάθε μετρούμενο ρυπαντή το αποτέλεσμα εκφράζεται ως δείκτης κινδύνου εμφάνισης κρουσμάτων συγκριμένης πάθησης. Η εκτίμηση του ολικού ρίσκου για συγκεκριμένη παθολογική κατάσταση προκύπτει ως άθροισμα των επιμέρους ατομικών δεικτών κινδύνου για διάφορους ρυπαντές. Η εκτίμηση απεικονίζεται σε απλή κλίμακα 1(χαμηλό) μέχρι 10 (πολύ υψηλό ακόμη και για υγιείς) επιπέδου κινδύνου. Το εργαλείο συνοδεύεται από συμβουλές αντίστοιχες για κάθε επίπεδο εκτιμώμενου κινδύνου. Τελικός σκοπός η ικανότητα λήψης έγκυρων μέτρων μετριασμού ή πρόληψης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε επίπεδο περιοχής.
Να σημειώσουμε εδώ, ότι όπως ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του ο καθηγητής του Παν/μίου Πάτρας Ε. Μαραζιώτης, επιστημονικός υπεύθυνος του συστήματος μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Πάτρα η πόλη παραμένει, στην κεντρική της περιοχή τουλάχιστον μια από τις 10 πιο επιβαρυμένες της Ευρώπης. Η κυκλοφορία των οχημάτων, οι καυστήρες των κατοικιών και η λειτουργία του λιμανιού παραμένουν βασικές πηγές μικροσωματιδίων και λοιπών ρύπων. Είναι σημαντικό να μετρηθεί η αλλαγή όσον αφορά την διασπορά στην πόλη των προερχόμενων από το νέο λιμάνι ρύπων . Πιθανότατα με δεδομένο ότι οι επικρατούντες άνεμοι είναι οι νοτιοδυτικοί να επηρεάζεται μεγαλύτερο μέγεθος πληθυσμού. Επομένως είναι ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην τήρηση των διατάξεων για την ποιότητα του καυσίμου που καίνε τα πλοία μέσα στο λιμάνι, την συντήρηση των καυστήρων και τον έλεγχο των καταλυτών των οχημάτων.
Παραπομπές;1.
http://ec.europa.eu/environment/air/quality/legisation/existing_leg.htm
2.Promote air quality services integrating observations development of basic localised information for Europe (PASODOBLE) is supported by the European Commission under the Seventh Framework Programme. See: www.myair–eu.org
Γ. Κ.