Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ

Μεγάλο πρόβλημα ρύπανσης παρουσιάζει η λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του τοπικού πανεπιστημίου.

 E2Πηγές της ρύπανσης είναι οι παράνομες απορρίψεις πάσης φύσεως αποβλήτων από παρακείμενες κτηνοτροφικές και βιομηχανικές μονάδες μέχρι το άδειασμα υγρών λυμάτων από βυτιοφόρα! Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης κατάστασης είναι η λίμνη να παρουσιάζει το φαινόμενο του ευτροφισμού με έντονη τη δυσοσμία που αναδύεται από τα πράσινα νερά της. 

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι σε προστατευόμενη περιοχή της λίμνης, πραγματοποιήθηκαν έργα για τη δημιουργία στίβου θαλάσσιου σκι εν όψει των Πανευρωπαϊκών αγώνων που έγιναν στη χώρα μας τον προηγούμενο Σεπτέμβρη. Αξιοσημείωτο είναι ότι η απαιτούμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) συντάχθηκε από μηχανικό του Δήμου και κατατέθηκε τον Ιούλιο του 2013, όταν είχε ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του έργου!

Οι τοπικοί φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις που αντέδρασαν από την αρχή, χωρίς αποτέλεσμα, επισημαίνουν τη σημαντική υποβάθμιση που υπέστησαν τα οικοσυστήματα από αυτή τη δραστηριότητα.

Αρνητικό γεγονός για την προστασία της λίμνης είναι η επικείμενη κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας, σύμφωνα με τον πανελλαδικό σχεδιασμό για συγχώνευσή του, που, όπως και στη δική μας περιοχή, θα οδηγήσει σε χαλάρωση της προστασίας σημαντικών οικοσυστημάτων προς δόξα των επίδοξων καταπατητών και αυθαιρετούντων. Ελλάς το μεγαλείο σου…!

[Η λίμνη Παμβώτιδα (έκταση 22 τετρ.χιλιόμετρα, μέγιστο βάθος 9 μέτρα)  είναι ηλικίας 5 εκατομμυρίων ετών και μετά την Οχρίδα θεωρείται η παλαιότερη λίμνη της Ευρώπης. Έχει ενταχθεί στις «Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ευρώπης» και στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA.

Στην Παμβώτιδα αναπαράγονται 3 από τα 10 είδη της χώρας μας που απειλούνται παγκοσμίως με εξαφάνιση, δηλαδή η βαλτόπαπια και η λαγγόνα στους καλαμώνες της λίμνης, καθώς και το κιρκινέζι στα παλαιά σπίτια της πόλης.

Απαντώνται επίσης περιστασιακά ακόμη δύο παγκοσμίως απειλούμενα είδη που φωλιάζουν σε γειτονικές περιοχές, ο αργυροπελεκάνος και ο ασπροπάρης,
Τέλος, δύο είδη που απειλούνται με εξαφάνιση από την Ελλάδα, ο μαυροπελαργός και ο τσίφτης χρησιμοποιούν περιστασιακά τη λίμνη
].