Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

D1Σημαντικά στοιχεία για την πορεία των σημαντικών έργων υποδομής στην Πάτρα παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Έργων κ. Βασίλης Λοτσάρης στα πλαίσια εσπερίδας που διοργανώθηκε στα γραφεία μας. Παρουσιάζοντας αυτά τα στοιχεία θέλουμε να δηλώσουμε ότι συνολικά δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία αυτών των έργων. Καθυστερήσεις, αβλεψίες, γραφειοκρατικά εμπόδια, πολιτική ατολμία και μικροπολιτικά συμφέροντα συνθέτουν ένα σκηνικό  που εμποδίζει  την πορεία μας για να γίνουμε κάποτε μια βιώσιμη πόλη. Η ΟΙΚΙΠΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται με κάθε τρόπο γι αυτή την προοπτική.

Παραθέτουμε στη συνέχεια τα σημαντικότερα στοιχεία της ενημέρωσης που μας έκανε ο κ. Λοτσάρης. 

 

Εργοστάσιο απορριμμάτων

 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιδήμαρχος, η διαδικασία δημοπράτησης είναι σε  εξέλιξη. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου όπου κάθε ένας από τους 5 υποψήφιους αναδόχους καλείται από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου να δώσει διευκρινήσεις  σε ζητήματα τεχνικά και οικονομικά. Στη συνέχεια θα συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης,  ώστε με βάση αυτά να γίνουν οι τελικές προσφορές και να επιλεγεί ο τελικός ανάδοχος του έργου.  Σε ό,τι αφορά στη μέθοδο επεξεργασίας, υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι  5 τεχνολογίες.

Βασικά κριτήρια για την τελική επιλογή αποτελούν η τιμή εισόδου που θα επιβαρύνει τους δημότες και το υπόλειμμα που παράγει κάθε τεχνολογία. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο μικραίνει το υπόλειμμα (πχ. στη βιολογική ξήρανση είναι 18%), τόσο αυξάνει το κόστος κατασκευής της μονάδας, άρα και η τιμή εισόδου. Αντίθετα η αερόβια κομποστοποίηση χωρίς παραγωγή RDF που είναι η φθηνότερη τεχνολογία, παράγει  υπόλειμμα 45%. 

Σημαντική είναι η πρόβλεψη για μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών (δυναμικότητας 20000 τόνων το χρόνο) που θα συλλέγονται στην πηγή με χωριστό (καφέ) κάδο. 

Όπως τόνισε ο κ.Λοτσάρης  κομβικό ρόλο για τη σύμβαση αποτελεί η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που θα δεσμευτούν οι Δήμοι της Αχαΐας να πηγαίνουν στο εργοστάσιο. Με δεδομένο ότι σήμερα ο νομός Αχαΐας παράγει περίπου 130000 τόνους απορριμμάτων το χρόνο (100000 ο Δήμος της Πάτρας), θα πρέπει η ελάχιστη ποσότητα να είναι περίπου στο 70%, ώστε να υπάρχει περιθώριο για την περαιτέρω ανάπτυξη της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης (σημερινό ποσοστό περίπου 6%)

[Σε σχέση με τις τεχνολογίες επεξεργασίας η ΟΙΚΙΠΑ έχει τοποθετηθεί κατά της Βιολογικής Ξήρανσης για 3  λόγους:

Αποκλείει την ανάκτηση ανακυκλούμενων υλικών στη μονάδα (πλην ενός ποσοστού 3% των μετάλλων), ενώ στις άλλες τεχνολογίες η ανάκτηση αυτή  φτάνει στο 30% του συνόλου των απορριμμάτων

Η μεγάλη ποσότητα του SRF που παράγεται (πάνω από 50%) δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη  και λόγω της σύστασης της

Είναι μια πανάκριβη μέθοδος, ασύμφορη στη σημερινή  εποχή της κρίσης 

Σχετικά με το μεγαλύτερο υπόλειμμα που αφήνουν οι άλλες μέθοδοι, ένα μεγάλο  μέρος του, αφού αδρανοποιηθεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό  για κάλυψη παλιών ΧΥΤΑ, ορυχείων κλπ. Επίσης με την αερόβια επεξεργασία μπορεί να απορροφηθεί η λάσπη του βιολογικού καθαρισμού (18 τόνοι την ημέρα) που σήμερα στέλνουμε για επεξεργασία στη Βέροια με κόστος για το δημότη 100€ τον τόνο!! ]

Σταθμός Μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ)

Ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι έπειτα από τη στείρα τακτική της αντιπολίτευσης αλλά και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, το θέμα της χωροθέτησης του ΣΜΑ έχει παγώσει, αφού άλλωστε η Δημοτική Αρχή δεν έχει ούτε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Προφανώς το έργο πρέπει να αναλάβει το επόμενο δημοτικό συμβούλιο που θα εκλεγεί τον Μάιο του 2014.

[Η ΟΙΚΙΠΑ έχει δημόσια καυτηριάσει το γεγονός ότι ως πόλη δεν έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε αυτό το ζωτικής σημασίας έργο. Θέματα που αφορούν στην ποιότητα της ζωής μας, όπως είναι η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο παραταξιακής εκμετάλλευσης ούτε τοπικίστικων αντιδράσεων με τη λογική «όχι στην αυλή μου, αλλά στην αυλή του γείτονα…»

ΧΥΤΑ Ξερόλακκας

Σύμφωνα με τον κ. Λοτσάρη η λειτουργία της Ξερόλακκας είναι απαραίτητη μέχρι την κατασκευή του εργοστασίου και γίνεται σήμερα με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση στο περιβάλλον. Όμως, για να εξασφαλιστεί αυτή η λειτουργία, απαιτείται η κατασκευή ενός τοιχίου αντιστήριξης, στο πλάι του λειτουργούντος κυττάρου, ώστε να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος χώρος. Παράλληλα με το έργο αυτό που έχει ζητηθεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΠΕΡΑΑ, προβλέπονται έργα αποκατάστασης για το ανατολικό τμήμα του ΧΥΤΑ, που έχει πάψει να χρησιμοποιείται. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων για την κατασκευή αυτού του τοιχίου, το έργο αυτό είναι απαραίτητο να γίνει.

[Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι αντιδράσεις των περιοίκων είναι εύλογες, αφού υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας και αυτής της Δημοτικής αρχής, όταν προεκλογικά και μετεκλογικά, διαβεβαίωνε δημόσια ότι η Ξερόλακκα θα κλείσει ΑΜΕΣΑ. Από την άλλη μεριά στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, κρίνουμε ότι το έργο πρέπει να γίνει αφού δεν υπάρχει εναλλακτική λύση…]

Ανακύκλωση οργανικών

Εκτός από τη μονάδα προδιαλεγμένων οργανικών που θα λειτουργήσει στην Ξερόλακκα, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου έχουν υποβάλει για χρηματοδότηση από το ΕΠΕΡΑΑ πρόταση (ύψους 1.200.000€) που αφορά εξοπλισμό για πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης (θα εφαρμοστεί στην Αγυιά). Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει προμήθεια ικανού αριθμού καφέ κάδων, ειδικό απορριμματοφόρο, μηχανικό κομποστοποιητή και παράλληλα μεγάλο αριθμό ειδικών δοχείων για οικιακή κομποστοποίηση. 

[Θετικά εκτιμούμε αυτή τη διαδικασία. Να επισημάνουμε όμως ότι έχουμε καθυστερήσει. Ιδιαίτερα στο θέμα των οικιακών κομποστοποιητών η ΟΙΚΙΠΑ εδώ και 2 χρόνια συνέβαλε στο να υπάρξει μια μελέτη για αγορά ενός αριθμού ειδικών κάδων παράλληλα με ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης σε αυτούς που θα τους παραλάβουν. Παρά το ιδιαίτερα μικρό κόστος αυτής της πιλοτικής δράσης που έχει γίνει σε πολλούς δήμους πανελληνίως,  η μελέτη αυτή ποτέ δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα.]

 

Διάνοιξη Κανακάρη

Η μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου (το 2005 ολοκληρώθηκε η σχετική μελέτη και εκκρεμούσε επί μια πενταετία) οφειλόταν στη διαμάχη που υπήρχε αν η διατομή έπρεπε να γίνει κλειστή ή ανοικτή με τους μελετητές να προκρίνουν την κλειστή διατομή επικαλούμενοι  ζητήματα επικινδυνότητας. Τελικά επιλέχθηκε από τον Δήμο η ανοικτή διατομή που έχει μικρότερο κόστος αμοιβής, κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης. Η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να προβεί στην έκπτωση του αναδόχου γραφείου και η  νέα μελέτη συντάχθηκε από τους μηχανικούς του Δήμου, εντός τριμήνου. Σήμερα το έργο  βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης, ενώ έχουν εξασφαλιστεί τα σχετικά κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ. Όταν ολοκληρωθεί η διάνοιξη, η Κανακάρη θα γίνει έξοδος, η Κορίνθου θα αντιδρομηθεί και θα γίνει είσοδος και η Μαιζώνος πεζόδρομος. Σε εκείνη τη φάση (και εφόσον έχει γίνει και η μίνι περιμετρική που είναι έργο της Περιφέρειας) μπορεί να υλοποιηθεί ένα πλήρες δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων.

 

Ποδηλατόδρομοι

Έχει εκπονηθεί για λογαριασμό του Δήμου πλήρης μελέτη για δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην Πάτρα, της οποίας ένα μεγάλο μέρος της μπορεί να υλοποιηθεί και σήμερα (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στο φύλλο του Φεβρουαρίου 2013). Αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί προτάσεις για χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο». Σε ό,τι αφορά στον ποδηλατόδρομο από το νέο λιμάνι μέχρι το κέντρο της Πάτρας (υπεύθυνη για το έργο είναι η ΑΔΕΠ), παρά το γεγονός ότι το έργο είναι ώριμο και έχει οριστεί ανάδοχος, υπάρχει εμπλοκή με τον ΟΛΠΑ – Υπουργείο Ναυτιλίας (όπου ανήκει ο χώρος) με κίνδυνο να εκπνεύσουν οι προθεσμίες και να χαθούν οι σχετικές πιστώσεις…

[Είναι απαράδεκτο και ενδεικτικό της σημερινής κατάντιας μας, να κινδυνεύουν έργα ζωτικής σημασίας λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων ή άλλων σκοπιμοτήτων. Η ΟΙΚΙΠΑ  θα ενημερωθεί εκτενέστερα για το θέμα, ώστε να υπάρχει και δική μας αντίδραση]

Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων 

Ο κ. Λοτσάρης ανέφερε ότι υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας  μεταξύ του Δήμου Πατρέων και της Εταιρείας Ανάπλασης και Αξιοποίησης Αρχαιολογικών χώρων που εδρεύει στην Αθήνα για εκπόνηση μελέτης που θα ενοποιεί τους αρχαιολογικούς χώρους, τόσο στο αστικό κέντρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το αρχαιολογικό Μουσείο. Κεντρικά σημεία αναφοράς στο κέντρο της πόλης θα είναι το Φρούριο – Ρωμαϊκό Ωδείο – Ναός Αγ. Ανδρέα, ενώ  στην περιοχή γύρω από το αρχαιολογικό Μουσείο περιλαμβάνεται η Ρωμαϊκή Γέφυρα στο Μείλιχο και ο αρχαιολογικός χώρος στη Βούντενη. Η μελέτη θα υποβληθεί για χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ περιόδου 2014-2020.