Ανθεί τα τελευταία χρόνια το λαθρεμπόριο παράνομων και απαγορευμένων φυτοφαρμάκων στην Ευρώπη με τη χώρα μας να αποτελεί πρώτη πύλη εισόδου για τη διακίνησή τους.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, η Ιντερπόλ έστησε πρόσφατα επιχείρηση εντοπισμού τους σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία έχουν κατασχεθεί συνολικά 122 τόνοι, είναι εντυπωσιακά, με προφανή την ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων ελέγχου.
Όπως όλα δείχνουν, η χώρα μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην είσοδο αυτών των επικίνδυνων ουσιών στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Από τους ελέγχους που έγιναν έχει διαπιστωθεί ότι η εισαγωγή αυτών των δηλητηριωδών ουσιών δεν γίνεται μόνο στις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Τουρκία, Σκόπια, Βουλγαρία, Ρουμανία). Οι ευρωπαϊκές αρχές θεωρούν ότι η Ελλάδα αποτελεί κόμβο για τη διακίνηση των προϊόντων στην Ε.Ε.
Μόλις πριν από ένα μήνα περισσότερα από 700 κιλά παράνομα φυτοφάρμακα τουρκικής προέλευσης κατασχέθηκαν από το τελωνείο Κήπων και ήδη έχει επιληφθεί της υπόθεσης η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.
Παράλληλα υπάρχουν πολλά κρούσματα εμπορίας τους μέσα στη χώρα μας, με δέλεαρ τη χαμηλή τιμή πώλησης (περίπου στο ¼ των αντίστοιχων νόμιμων προϊόντων), από αλλοδαπούς ή ημεδαπούς διακινητές, που βεβαίως διώκονται ποινικά.
Από την άλλη μεριά η Πολιτεία, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γεωπόνων Εμπόρων Γεωργικών Εφοδίων, σχεδιάζει μια σειρά μέτρων τόσο θεσμικών όσο και ελεγκτικών για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος, προβάλλοντας το ζήτημα της επικινδυνότητας στο περιβάλλον και στους πολίτες.
Ως οικολογικός χώρος προβάλλουμε πάντα τα πλεονεκτήματα της βιολογικής γεωργίας και την ανάγκη λελογισμένης χρήσης φυτοφαρμάκων, σε ειδικές περιπτώσεις. Όμως τα παράνομα φυτοφάρμακα, με ανεξέλεγκτο τρόπο και υλικά παρασκευής, αποτελούν κυριολεκτικά δυναμίτιδα στο ήδη βεβαρημένο και υποβαθμισμένο αγροτικό περιβάλλον. Και τα μέτρα βεβαίως είναι αναγκαία, αλλά πολύ σημαντική είναι και η ενημέρωση των αγροτών που τα χρησιμοποιούν.