Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Πάτρα

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑΣ

TF2Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 25  Ιανουαρίου από την Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία με θέμα «Ατμοσφαιρική ρύπανση στην Πάτρα: τι συμβαίνει, ποιες είναι οι επιπτώσεις, πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί». Η εκδήλωση-συζήτηση έγινε με τη συμβολή τριών εισηγητών, καθηγητών του Πανεπιστημίου Πατρών, του Σπύρου Πανδή, του Ανδρέα Καζαντζίδη και του Απόστολου Βανταράκη, που με εξαιρετικό τρόπο παρέθεσαν στοιχεία με κατανοητό τρόπο και χρήση οπτικοακουστικού υλικού. 

Ο Σπύρος Πανδής, Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, χαρακτηριστικά ανέφερε μεταξύ άλλων:

• Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι το μεγαλύτερο άμεσο ατμοσφαιρικό πρόβλημα τόσο στην Πάτρα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. 
• Τα μέσα μεταφοράς και η βιομηχανία δεν είναι πλέον οι κυρίαρχες πηγές, υπάρχουν όμως περιθώρια βελτίωσης.
• Μέρος της ρύπανσης (περίπου το μισό κατά μέσο όρο) εισάγεται από άλλες περιοχές. Οι ρύποι από την Πάτρα εξάγονται επίσης. Η κάθε περιοχή πρέπει να μειώσει τη συνεισφορά της στο κοινό πρόβλημα. Χρειάζεται πανελλήνια και βαλκανική στρατηγική. 
• Η καύση βιομάζας είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα.
• Η καύση ξύλων για θέρμανση το χειμώνα είναι μεγάλο πρόβλημα για τις ελληνικές πόλεις.
• Με την καύση αγροτικών αποβλήτων εκτός του ότι είναι σημαντικό πρόβλημα για όλες τις ελληνικές πόλεις – μικρότερο για την Αθήνα – χάνεται πολύτιμη ενέργεια.
• Μεγάλη έκπληξη η σημαντική συνεισφορά του μαγειρέματος (κυρίως ψήσιμο κρέατος) στις εκπομπές, που όμως είναι σχετικά εύκολο να ελαττωθούν με φίλτρα.

Ο Ανδρέας Καζαντζίδης, Αν. Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των μετρήσεων του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, που έχει εγκαταστήσει όργανο υψηλής ακρίβειας για τη μέτρηση των αιωρούμενων σωματιδίων στο Νότιο Λιμένα. Σύμφωνα με αυτά η μέση ημερήσια συγκέντρωση των σωματιδίων PM10 υπερβαίνει κατά πολύ το όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι υπερβάσεις κατά τους θερινούς μήνες είναι ελάχιστες σε σχέση με τους χειμερινούς, στους οποίους εμφανίζεται μεγάλη αύξηση της συγκέντρωσης κατά τις πρωινές, απογευματινές και πρώτες νυχτερινές ώρες. Η επίδραση από τις δραστηριότητες του λιμανιού είναι υπαρκτή, αλλά πολύ μικρότερη σε μέγεθος και διάρκεια σε σχέση με άλλες πηγές ρύπανσης.

Κατόπιν παρουσίασε το σύστημα ΑΙΘΕΡΑΣ, το οποίο έχει εγκαταστήσει τον πρώτο του πιλοτικό σταθμό για τη μέτρηση των αιωρούμενων σωματιδίων στο Πανεπιστήμιο Πατρών, έχει ξεκινήσει την κατασκευή ιστοσελίδας μετάδοσης των αποτελεσμάτων σε on line χρόνο και ερευνά για την εγκατάσταση και άλλων σταθμών στην περιοχή της Πάτρας. Τέλος προέτρεψε για συνεργασίες ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς, ώστε να γίνει μεταφορά της τεχνογνωσίας και χρήση του εξοπλισμού που διαθέτει το ΑΕΙ Πατρών, ώστε να υπάρξουν κοινές δράσεις και αντιμετώπιση του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

 

Ο Απόστολος Βανταράκης, Αν. Καθηγητής Υγιεινής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, εστίασε στις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Δημόσια Υγεία αναφέροντας: Αν και ορισμένες φυσικές δραστηριότητες (ηφαίστεια, φωτιές κλπ.) μπορούν να απελευθερώσουν ρυπογόνες ουσίες στο περιβάλλον, οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες είναι η κύρια αιτία περιβαλλοντικής ρύπανσης του αέρα. Οι αέριες ρυπογόνες ουσίες είναι ουσίες, που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες σε ανθρώπους, ζώα ή φυτά. Όσον αφορά στους ανθρώπους, μια αέρια ρυπογόνα ουσία μπορεί να αυξήσει και να συμβάλει στη θνησιμότητα ή να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες ή βλάβες στον οργανισμό.

Οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με διαφορετικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους κυρίως μέσω της εισπνοής, κατάποσης, δερματικής επαφής. Η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει, σε μεγάλο βαθμό, στη μόλυνση των τροφίμων και του νερού, γεγονός που καθιστά την κατάποση σε αρκετές περιπτώσεις την κύρια οδό ρύπων πρόσληψης. Οι παράγοντες, που επηρεάζουν τις επιπτώσεις στην υγεία, είναι: η διαφορετική σύνθεση των ατμοσφαιρικών ρύπων, η δόση, ο χρόνος έκθεσης και το είδος του ρυπαντή.