Ζώα υπό εξαφάνιση στη χώρα μας

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 3ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ

E4Από τους μαθητές του 3ου Δημοτικού σχολείου παραλίας πήραμε και με ιδιαίτερη χαρά δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή, αφού τους συγχαρούμε για τις φιλοπεριβαλλοντικές τους δράσεις και τους ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ πάρα πολύ για τη συγκινητική τους χειρονομία να διαθέσουν στην ΟΙΚΙΠΑ το ποσό των 50 € που συγκέντρωσαν από την πώληση της σχολικής τους εφημερίδας.

Είμαστε οι μαθητές της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Παραλίας και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κύριο Θωμά Κουτρούμπα για την επίσκεψή του στο σχολείο μας, την παρουσίασή του καθώς και τη συζήτηση που είχε μαζί μας! Μας ήταν πολύ ευχάριστο να τον ακούμε να μας μιλάει με τόσο απλό και κατανοητό τρόπο! Μας είπε τόσα πολλά και ταυτόχρονα ενδιαφέροντα πράγματα και χρησιμοποίησε τόσο ωραία και χαρακτηριστικά παραδείγματα που κάποια από αυτά τα συμπεριλάβαμε σε ένα παιχνίδι ρόλων που θα εντάξουμε στην παρουσίαση του προγράμματός μας στη γιορτή λήξης της σχολικής χρονιάς! Τον ευχαριστούμε πολύ για μία ακόμα φορά και ευχόμαστε σε όλα τα μέλη της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. να έχουν πάντα τόσο ζωντανή τη φλόγα μέσα τους για να συνεχίζουν το τόσο πολύτιμο έργο τους για ένα καλύτερο αύριο! Εμείς από την πλευρά μας προσπαθήσαμε να κάνουμε γνωστό το έργο σας ενημερώνοντας την τοπική κοινωνία για την ύπαρξη της οργάνωσής σας μέσα από την πώληση της εφημερίδας μας και θα προσπαθήσουμε για μία ακόμα φορά να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο που θα έρθει να δει την παρουσίασή μας συμπεριλαμβάνοντας την οργάνωσή σας, το έργο της αλλά και τη διεύθυνσή της στο παιχνίδι ρόλων στο  οποίο αναφερθήκαμε προηγουμένως.

Με την ολοκλήρωση τώρα του προγράμματός μας, και κατόπιν δικής προτροπής, σας στέλνουμε τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε, για να τα δημοσιεύσετε στην εφημερίδα σας:

Τη φετινή σχολική χρονιά, οι μαθητές της Ε’ και  της  ΣΤ’ τάξης του ολοήμερου τμήματος του 3ου Δημοτικού Σχολείου Παραλίας, υλοποιήσαμε περιβαλλοντικό πρόγραμμα με την καθοδήγηση της κυρίας Διαμαντέλλη Μαριάνθης. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, που είχε τίτλο « Ζώα υπό εξαφάνιση στη χώρα μας » , διαπιστώσαμε ότι τα ζώα έχουν έντονη την παρουσία τους σε κάθε πτυχή της ζωής μας: από τα τραγούδια, τη ζωγραφική και τους παραδοσιακούς χορούς μέχρι τα ανέκδοτα , τους γρίφους, τις  παροιμίες, τους μύθους , τα παραμύθια, και τα λογοτεχνικά βιβλία. Το ίδιο διαπιστώσαμε ότι συμβαίνει όχι μόνο στη χώρα μας, την Ελλάδα, αλλά και στην Αγγλία, και όπως ήταν αναμενόμενο, και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

 Δυστυχώς όμως, παρόλο που ο πλανήτης Γη είναι προορισμένος για να συγκατοικεί ο άνθρωπος μαζί με τα ζώα, μιας και αποτελεί το σπίτι και των δύο, διαπιστώσαμε ότι ο άνθρωπος, χωρίς να συλλογίζεται καθόλου τα ζώα, καταστρέφει τους βιότοπούς τους, το φυσικό δηλαδή περιβάλλον όπου αυτά ζουν και αναπαράγονται. Με την ανεξέλεγκτη υλοτομία και τις πυρκαγιές καταστρέφονται πολύτιμα δάση, που αποτελούν το βιότοπο χιλιάδων ζωντανών οργανισμών, ενώ η διαρκής χρήση φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων γεμίζει τον αέρα, το νερό και το έδαφος με βλαβερές ουσίες. Η συγκεκριμένη ανθρώπινη δραστηριότητα, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη θήρευση και αλιεία αλλά και την εξόντωση ειδών που δρουν «ενοχλητικά», οδηγούν κάποια είδη ζώων στη σταδιακή εξαφάνισή τους. 

Ο λύκος, το τσακάλι, η καφέ αρκούδα, το κόκκινο ελάφι, ο μαυρόγυπας, ο αργυροπελεκάνος, η θαλάσσια χελώνα καρέττα καρέττα, η φώκια μονάχους μονάχους, το δελφίνι είναι μόνο κάποια από τα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση  στη χώρα μας.               

Και τώρα, σίγουρα θα αναρωτηθείτε: « Και τι πειράζει κι αν κάποια ζώα εξαφανιστούν εντελώς; » Τότε, σίγουρα, δεν έχετε συνειδητοποιήσει τη σημασία των τροφικών αλυσίδων! Αν εξαφανιστούν έστω και μερικά από τα ζώα αυτά, τότε θα σπάσουν οι τροφικές αλυσίδες των οικοσυστημάτων (οι ακολουθίες δηλαδή των οργανισμών, που υφίστανται στα οικοσυστήματα, όπου οι επόμενοι τρέφονται από τους προηγούμενους), οι οποίες συνδέονται άμεσα μεταξύ τους και δημιουργούν τοπικά ένα τροφικό δίκτυο που περιλαμβάνει διάφορους τύπους τροφής των οργανισμών, τα τροφικά πλέγματα. 

Έτσι, εάν, για παράδειγμα, πεθάνουν τα σαρκοφάγα ζώα, ο αριθμός των φυτοφάγων θα αυξηθεί με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ικανοποιήσουν τις τροφικές τους ανάγκες. Αντίθετα όμως, αν πεθάνουν τα φυτοφάγα ζώα , δε θα υπάρχει τροφή για τα σαρκοφάγα κι έτσι θα εξαφανιστούν και αυτά. 

Ο άνθρωπος όμως καταστρέφοντας τα οικοσυστήματα ζημιώνει και το εαυτό του, εκτός από το περιβάλλον. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να πούμε ότι αν εξαφανιστούν τα φυτοφάγα ζώα, η μια πηγή τροφής του ανθρώπου, το κρέας, θα εκλείψει. Σε αντίθεση τα φυτά θα αυξηθούν και η πηγή τροφής, τα χορταρικά, θα γίνει υπεραρκετή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταναλωθεί. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι αν εξαφανιστούν τα σαρκοφάγα ζώα θα έχουμε να τρώμε άφθονο κρέας, αλλά καθόλου χορταρικά, επειδή θα τα καταναλώνουν τα φυτοφάγα. Σε μια στιγμή θα εξαφανιστούν λόγω πείνας και τα φυτοφάγα και έτσι δε θα μπορούμε να καταναλώνουμε ούτε κρέας ούτε χορταρικά με αποτέλεσμα την εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους.

Δε θα ήταν όμως σωστό να σας αφήσουμε με την πικρή γεύση ότι ο άνθρωπος είναι υπαίτιος μόνο  για τη διατάραξη των οικοσυστημάτων και την εξαφάνιση των ειδών. Ευτυχώς, υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες ο άνθρωπος παρεμβαίνει προστατευτικά για τους ζωντανούς οργανισμούς. Καθώς «η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί δικαίωμα του κράτους και υποχρέωση του καθενός», σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος της Ελλάδας, κάποια ζώα έχουν ανακηρυχθεί σε προστατευόμενα είδη ενώ πολλά δασικά και θαλάσσια οικοσυστήματα της χώρας έχουν αναδειχθεί σε εθνικούς δρυμούς ή εθνικά θαλάσσια πάρκα. Έτσι, στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας ζει το κόκκινο ελάφι, στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου η καφέ αρκούδα και ο λύκος, στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου ο μαυρόγυπας, στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων η μονάχους μονάχους ενώ στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου προστατεύονται οι σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της καρέττα καρέττα. 

Επιπλέον η ύπαρξη και η δράση περιβαλλοντικών οργανώσεων που ασχολούνται με την προστασία των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα θετικής παρέμβασης του ανθρώπου στα οικοσυστήματα. Μια τέτοια οργάνωση είναι ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ που από την ίδρυσή του επικέντρωσε τις προσπάθειές του στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης αιχμαλωσίας άγριων ζώων και έπειτα  από δυναμικές παρεμβάσεις κατάφερε την εξάλειψη του φαινόμενου της αρκούδας «χορεύτριας». Τον Ιανουάριο του 2012 μάλιστα πέτυχε και την ψήφιση νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο που απαγορεύει τη λειτουργία τσίρκων με ζώα καθώς και κάθε είδους παραστάσεις με ζώα. Έτσι η Ελλάδα γίνεται η 1η χώρα στην Ευρώπη και η 2η στον κόσμο με τσίρκο χωρίς κανένα είδος ζώου. Εκτός από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ βέβαια υπάρχουν και άλλες οργανώσεις όπως η Mom, που δραστηριοποιείται για την προστασία της μονάχους μονάχους, ο ΑΡΧΕΛΩΝ για την καρέττα καρέττα και  η WWF Ελλάς για το μαυρόγυπα, το κόκκινο ελάφι, το δελφίνι. 

Είμαστε όμως πολύ τυχεροί γιατί διαπιστώσαμε ότι στο νομό μας δραστηριοποιείται η ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ., η οποία μπορεί να μην ασχολείται άμεσα με την προστασία κάποιου υπό εξαφάνιση ζώου αλλά με τις δράσεις της βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος που αποτελεί το σπίτι των ζώων. Είναι πολλές βέβαια οι φορές που έχει δημοσιοποιήσει παράνομες δραστηριότητες στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέττα καρέττα! Και είναι ιδιαιτέρως σημαντικό το γεγονός πως  πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων που δρουν εντελώς εθελοντικά και μόνο από αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον!

Ολοκληρώνοντας, αυτό που συνειδητοποιήσαμε ως το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνουμε όλοι μας για την προστασία του περιβάλλοντος και των ζωντανών οργανισμών προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ισορροπία στον πλανήτη μας, που είναι απαραίτητη τόσο για τη δική μας τη ζωή όσο και των μελλοντικών γενιών, είναι πως πρέπει να αναπτύξουμε οικολογική συνείδηση. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η φύση είναι το σπίτι μας και μόνο εμείς μπορούμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ακόμα και αυτό που μοιάζει ως το πιο μικρό κι ασήμαντο, για να την προστατέψουμε!