Ζεστή γνωριμία με την αγροτική Πολωνία

Στα πλαίσια του προγράμματος Foodprint.eu.

D4 Μια ακόμη εξαιρετική εμπειρία επαφής με το φυσικό περιβάλλον, τις διατροφικές συνήθειες αλλά και – όπως πάντα – προσέγγισης μεταξύ ευρωπαίων συμπολιτών από τόσο μακρινές χώρες, όσο η Ελλάδα και η Φιλανδία ή η Πορτογαλία και η Εσθονία, υπήρξε το πρόσφατο, πέμπτο κατά σειρά, ταξίδι μελών της ΟΙΚΙΠΑ στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Foodprint.eu. Τόπος φιλοξενίας η πρωτεύουσα της Πολωνίας Βαρσοβία και η αγροτική της περιφέρεια.

Τα μέλη των οργανώσεων που συμπράττουν στο πρόγραμμα, επισκέφθηκαν αγροκτήματα με πολλαπλές δραστηριότητες, από την απλή παραγωγή φρούτων και λαχανικών μέχρι τη διατήρηση Βοτανικού Κήπου, ενσωματωμένο σ’ αυτό παραδοσιακό ξενοδοχείο με χώρους για περιβαλλοντική εκπαίδευση  και τέλος εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων από βότανα. Από την ΟΙΚΙΠΑ μετείχαν ο υπογράφων και ο Οδυσσέας Ξεριζωτής.

Σε αγρόκτημα περίπου 140 χιλιόμετρα έξω από τη Βαρσοβία, τα μέλη της πολυεθνικής παρέας του Foodprint, είχαν την ευκαιρία να γευτούν ποικιλία από συνταγές με πατάτες, σούπες (στις οποίες οι Πολωνοί είναι εξαιρετικοί) και φρούτα βιολογικής παραγωγής. 

Ενδιαφέρουσα ήταν η εμπειρία, αν και υπό βροχή, της επίσκεψης σε πατατοχώραφο  την ώρα της συγκομιδής. Η συγκομιδή γινόταν με παραδοσιακό τρόπο, με άλογα που όργωναν το χωράφι και χωρικούς, γυναίκες ιδίως, που, ντυμένες με παραδοσιακές στολές, συνέλεγαν τις πατάτες, θεμελιώδες γεωργικό και διατροφικό είδος της Πολωνίας.

Αξιοσημείωτη ήταν η επίσκεψη σε Μουσείο Αγροτικών Μηχανημάτων, όπου συνυπήρχαν τρακτέρ της γνωστής πολωνικής μάρκας URSUS, που είχαν παραχθεί στη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, μαζί με αυτοσχέδια εργαλεία, από ξύλο και σίδηρο, για πλήθος αγροτικές εργασίες, φτιαγμένα από τους ίδιους τους αγρότες.

Αξίζει να σταθούμε περισσότερο στο Βοτανικό Κήπο ZIOLONY ZAKATEK κοντά στο χωριό Koryciny.

Πρόκειται για ένα πραγματικό θαύμα, αποτέλεσμα κυρίως της δημιουργικότητας ενός ανθρώπου, γεωπόνου, που ξεκινώντας από την αγάπη για τα βότανα που παρέλαβε μικρός από τη γιαγιά του, έφτασε στο σημείο να δημιουργήσει έναν εξαιρετικό βοτανικό κήπο δεκάδων στρεμμάτων, πεδίο τόσο παραγωγής και διάσωσης βοτάνων όσο και αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Δίπλα στον κήπο υπάρχει παραδοσιακός ξενώνας που φιλοξενεί επισκέπτες, ιδίως σχολικές ομάδες και, το σημαντικότερο, εργοστάσιο παραγωγής και συσκευασίας προϊόντων από βότανα κάθε είδους. Το εργοστάσιο «Dary Natury» αξιοποιώντας ένα ευρύ δίκτυο ντόπιων που συλλέγουν ή παράγουν χρήσιμα βότανα, έφτασε στο σημείο να απασχολεί 80 εργαζομένους. Τα βότανα καθαρίζονται, ταξινομούνται τα χρήσιμα τμήματά τους (φύλλα, καρποί, ρίζες) ξηραίνονται, συσκευάζονται και πακετάρονται για να σταλούν στην Πολωνία αλλά και σε άλλες αγορές, ιδίως στη Γερμανία.

Ένα σπουδαίο επίτευγμα στηριγμένο στο μεράκι, την αγάπη για τη φύση αλλά και τις οργανωτικές και επιχειρηματικές ικανότητες του δημιουργού του, δείγμα βιώσιμης ανάπτυξης, προσφοράς ευρείας γκάμας ευκαιριών παραγωγής και απασχόλησης στην τοπική κοινωνία, που αξίζει ν’ αποτελέσει πρότυπο και για τη δική μας χώρα, σαφώς πλουσιότερη από την Πολωνία σε πλούτο αρωματικών φυτών και γενικά χρήσιμων βοτάνων.

Γιώργος Κανέλλης