Εποφθαλμιούν και πάλι τμήμα του αιγιαλού της Καλόγριας!

ΝΕΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΙΔΙΩΤΗ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ 35 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΑΜΜΟΘΙΝΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ

Η δημόσια κτήση και πρόσβαση όλων σε τμήμα της βόρειας πλευράς της παραλίας της Καλόγριας, που βρίσκεται στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, κρίνεται και πάλι σε δίκη, που θα διεξαχθεί στο Πρωτοδικείο Πατρών τον Οκτώβριο, με βάση και το νέο νόμο 5092/2024 του Χατζηδάκη, που δεν διακρίνεται για την φιλοπεριβαλλοντική του φιλοσοφία.

Πρόκειται για γνωστή επίμονη επιδίωξη ιδιοκτήτη παρακείμενης έκτασης, άνω των 100 στρεμμάτων, ο οποίος διεκδικεί άλλα 35 στρέμματα αμμοθινικής έκτασης, τα οποία σήμερα ανήκουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, χαρακτηριζόμενα ως δημόσιο κτήμα ΑΒΚ 32, ανήκον στην ΕΤ.Α.Δ. ΑΕ.

Αν οι απαιτήσεις του εν λόγω ιδιώτη γίνουν δεκτές, τότε θα μετατοπιστούν τα όρια του αιγιαλού σε απόσταση 5 μέτρων από τη θάλασσα, κάτι που οφθαλμοφανώς δεν συνάδει με την εικόνα του αιγιαλού της συγκεκριμένης παραλίας, σε όλο της το μήκος (χιλιόμετρα), το οποίο είναι δεκάδες μέτρα.

Σημειώνουμε ότι οι επιδιώξεις του εν λόγω προσώπου είχαν κορυφωθεί και προ τετραετίας, οπότε και είχε απαιτήσει την ακύρωση της υφιστάμενης οριοθέτησης που έγινε το 2004. Η αρμόδια Ειδική Επιτροπή απέρριψε τότε κατά πλειοψηφία με απόφασή της, του Ιουνίου 2020, τους ισχυρισμούς του, αποφασίζοντας ότι «υπάρχει παλαιός αιγιαλός, όπως ορθά έχει καθοριστεί και ισχύει σήμερα, και ως εκ τούτου δεν χρήζει επανακαθορισμού η οριογραμμή του παλαιού αιγιαλού».

Επίσης η Δευτεροβάθμια ανάλογη Επιτροπή του Υπ. Οικονομικών, όταν το θέμα έφτασε ενώπιόν της, με απόφασή της στις 8/12/2023, επί ενδικοφανούς προσφυγής, που είχε ασκήσει ο ενδιαφερόμενος ιδιώτης, κατέληξε ότι η αμφισβητούμενη από αυτόν έκταση των 35 στρεμμάτων ανήκει στο δημόσιο κτήμα ΑΒΚ 32.

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας είχε τότε δημοσιοποιήσει το ζήτημα και είχε, πιστεύουμε, επηρεάσει θετικά την έκβαση της υπόθεσης. Εκφράζουμε δημόσια την ελπίδα και την πεποίθηση ότι και το Δικαστήριο θα «ορθοτομήσει» το θέμα υπερασπίζοντας τη δημόσια κτήση και θα διατηρήσει το κοινόχρηστο αγαθό του εκεί υπάρχοντος παλαιού αιγιαλού.