ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΑΪΚΟ ΚΟΛΠΟ

Πάτρα, 02/09/2024

Ναι στις ΑΠΕ αλλά με ορθή χωροθέτηση!

Η σχεδιαζόμενη δημιουργία του θαλάσσιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό κόλπο στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Πάρκων, έφερε ξανά στην επικαιρότητα τη συζήτηση για την ορθή χωροθέτηση των ΑΠΕ.

Πάγια θέση της ΟΙΚΙΠΑ από ιδρύσεώς της, παραμένει η ανάπτυξη των ΑΠΕ ως η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με παράλληλη εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων (άνθρακα, πετρελαίου, φυσικού αερίου) ιδιαίτερα μετά και τις δραματικές μεταβολές στην μέση αύξηση της θερμοκρασίας της γης.

Στο παρελθόν δεν διστάσαμε να πάρουμε θετική θέση για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην περιοχή μας, ερχόμενοι σε αντίθεση με κοντόφθαλμες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Σήμερα όμως εκφράζουμε σοβαρές επιφυλάξεις για το θαλάσσιο πάρκο στον Πατραϊκό και δηλώνουμε την αντίθεσή μας στη δημιουργία του.

Το μέγεθος του πάρκου, η τοποθέτηση των ύψους 280 μέτρων ανεμογεννητριών σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές, αλλά κυρίως η γειτνίασή του με τα Εθνικά Πάρκα της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού και Κοτυχίου-Στροφυλιάς και οι σοβαρότατες επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα των πάρκων, δεν μας επιτρέπουν να συναινέσουμε στη δημιουργία του.

Η ΟΙΚΙΠΑ συμπαραστέκεται στις πρωτοβουλίες των συλλογικών φορέων της περιοχής που διεκδικούν την ανάκληση του σχεδιασμού για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό, αν και κανένας από τους Δήμους της περιοχής (Δήμος Πατρέων, Δήμος Ναυπακτίας, Δήμος Μεσολογγίου, Δήμος Δυτικής Αχαΐας) δεν έλαβε θέση κατά αυτής της εξέλιξης τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ήταν σε διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα πρέπει να συμβαδίζει με την προστασία της βιοποικιλότητας της χώρας μας, η οποία εξασφαλίζεται με ορθή χωροθέτηση. Γι’ αυτό και επιβάλλεται η άμεση αναθεώρηση του χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, ώστε και ο στόχος της σχεδόν πλήρους κάλυψης της ηλεκτροπαραγωγής με ΑΠΕ να επιτευχθεί και μη αντιστρεπτές βλάβες στην άγρια ζωή και τους οικοτόπους να μην προκληθούν.