Επιστολή σε ΟΛΟΥΣ τους βουλευτές Αχαΐας απέστειλε η ΟΙΚΙΠΑ ζητώντας την παρέμβασή τους τόσο για τη νομιμότητα και αρμοδιότητα των επιτροπών καθορισμού των ορίων Αχαΐας και Ηλείας όσο και για την αναδάσωση της (αναδασωτέας) έκτασης των Σαμαραίικων του δάσους της Στροφυλιάς.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
Αξιότιμοι κύριοι και κυρία
Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) με αίτησή της προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δ. Ελλάδος και Ιονίου υπέβαλε Αίτηση Θεραπείας και ζητούσε την ακύρωση της υπ’ αριθμ. 51486/3779/12-06-2012 απόφαση συγκρότησης Επιτροπής, έργο της οποίας είναι η επικαιροποίηση του από 30-01-2009 πορίσματος προηγούμενης επιτροπής που είχε συσταθεί με την αριθ. 82420/20924/24-11-2008 του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
Η προηγούμενη αυτή Επιτροπή, δεχόμενη το υπ’ αριθ.7131/22-03-2012 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών κατά το μέρος που αναφέρεται ότι είναι δυνατή η αποτύπωση, ήδη καθορισμένων ορίων Ο.Τ.Α., σε διαγράμματα κλπ, και μη λαμβάνοντας υπόψη τις λοιπές οδηγίες του εγγράφου αυτού, ούτε την απόφαση 1/1984 του Διοικητικού Δικαστηρίου ορίων Πύργου, προέβηκε σε προσδιορισμό νέων ορίων, εντός των οποίων περιέλαβε και τη θέση Σαμαραίικα του Δάσους Στροφυλιάς Ι. Μ. Μεγάλου Σπηλαίου όπως αυτά είχε προσδιορίσει η 2/1982 απόφαση της νέας Επιτροπής Ορίων, η οποία όμως έχει ακυρωθεί με την αριθ. 1/1984 απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου Ορίων Πύργου.
Τα νέα αυτά όρια περιλαμβάνουν τη θέση Σαμαραίικα εντός των ορίων της Μανολάδος ενώ αυτά βρίσκονταν εντός των ορίων της κοινότητας Μετοχίου Αχαΐας. Οι αποφάσεις (2/1982 και 1/1984) προέκυψαν από την διένεξη μεταξύ των τότε κοινοτήτων Μετοχίου Αχαΐας και Μανολάδος Ηλείας ως προς τη θέση Σαμαραίικα, η οποία τελικά σύμφωνα με την από 19-06-1926 απόφαση της επιτροπής ορίων και την αριθ. 1/1984 απόφαση του Δ. Δ. ορίων Πύργου, οριστικά και αμετάκλητα ανήκει στην πρώην κοινότητα Μετοχίου Αχαΐας και εντός του Δάσους Στροφυλιάς Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου. Τα νέα αυτά όρια μεταξύ των τότε κοινοτήτων Μανολάδος και Μετοχίου (Δήμων Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Δυτικής Αχαΐας), που έχουν σημειωθεί με Γεωμεταφορά σε ορθοφωτοχάρτη της Τοπογραφικής Υπηρεσίας νομού Ηλείας, είναι τελείως αυθαίρετα.
Οι μεθοδεύσεις τροποποιήσεως των ορίων δια μέσου μη νόμιμων επιτροπών και άλλων ενεργειών, όπως η απογραφή ως οικισμού της θέσης Σαμαραίικα από την Ε.Σ.Υ.Ε χωρίς να υπάρχουν προϋποθέσεις όπως, και η υπόδειξη της θέσης αυτής από την Μανολάδα, ως περιοχή της, στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. που έκανε την κτηματογράφηση, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, ως μη νόμιμες. Τα όρια της Διανομής Προσφύγων εντός του δάσους της Στροφυλιάς που έχει εξαιρεθεί της απαλλοτριώσεως, όπως και οι θέσεις Λούρος Χελολίμνης και Τζεμή Λούρος, δεν αναφέρονται στα όρια της Επιτροπής ορίων του έτους 1926.
Αυτό γίνεται για να περιπλέξει το ζήτημα, το τόσο απλό, των ορίων, ώστε να δικαιολογηθεί η υπαγωγή της θέσης Σαμαραίικα στην περιοχή της Μανολάδας Ηλείας. Εάν (δεχτούμε ότι) τα Σαμαραίικα είναι εντός των ορίων Μανολάδος Ηλείας οι συνέπιες θα είναι ολέθριες.
Τα εξήντα και πλέον Πρωτόκολλα Διοικητικής Αποβολής (Π.Δ.Α.), που ισχύουν εκεί και έχουν εκδοθεί από το Δασαρχείο Πατρών ως ευρισκόμενα εντός των ορίων Μετοχίου Αχαΐας, όπως και άλλες πράξεις των Δασικών Υπηρεσιών Αχαΐας (αναδασωτέες εκτάσεις, αυθαίρετα κτίσματα), θα ακυρωθούν και θα νομιμοποιηθούν οι εκχερσώσεις του δάσους, αφού η Διεύθυνση Γεωργίας Ηλείας, ήδη έχει χαρακτηρίσει (παράνομα) τις εκτάσεις αυτές εποικιστικές – αγροτικές, θα επανέλθει σε ισχύ η αριθ. 2701/21-07-1988 απόφαση του Νομάρχη Ηλείας που είχε προσδιορίσει όρια οικισμού εκεί, και το περιβάλλον όπως και το Δημόσιο Συμφέρον θα υποστούν τεράστια ζημία, μη αναστρέψιμη.
Του θέματος έχει επιληφθεί και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έπειτα από δικό μας αίτημα σχετικά με τη θέση Σαμαραίικα το οποίο έπειτα από επιτόπια έρευνα αρμοδίου υπαλλήλου με έγγραφό του (αριθ. 2940/5-08-2009 ) μας πληροφορεί ότι … «η έκταση της περιοχής Σαμαραίικα δεν περιελήφθη στις απαλλοτριωθείσες εκτάσεις του κτήματος Μανολάδος και δεν αποτελεί εποικιστική έκταση. Αντιθέτως αποτελεί Δημόσιο Δάσος σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο αριθ. 3123/10-06-2009 έγγραφο της διεύθυνσης δασών νομού Αχαΐας που είναι αποκλειστικά αρμοδία υπηρεσία για την διαχείριση και προστασία αυτού».
Έπειτα από αυτά, σας παρακαλούμε να ασκήσετε (μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ή οποιουδήποτε άλλου τρόπου εσείς επιλέξετε) την επιρροή σας προκειμένου:
- Το υπουργείο Εσωτερικών να σας πληροφορήσει εάν οι αποφάσεις με τις οποίες συγκροτήθηκαν οι Επιτροπές για τα όρια Μετοχίου–Μανολάδος, με βάση τους επικαλούμενους νόμους και διατάγματα, είναι νόμιμες και εάν τα πορίσματά τους επιφέρουν νόμιμα αποτελέσματα, δηλαδή μεταβολή των υφισταμένων ορίων.
- Το Υπουργείο Περιβάλλοντος να σας γνωστοποιήσει γιατί δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα για την εν λόγω περιοχή η συνταγματική διάταξη για την αναδάσωσή της αφού έχει κηρυχτεί ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΑ και προστατευόμενη περιοχή (Εθνικό Πάρκο – Συνθήκη RAMSAR – NATURA 2000)
Να σημειωθεί ότι για τα 560 στρέμματα υπάρχουν αμετάκλητες αποφάσεις όλων των αρμοδίων διοικητικών και δικαστικών υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένου του ΣτΕ, ενώ τα υπόλοιπα 240 στρέμματα, έχουν κριθεί δασικά από την Α/θμια Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων και έχουν κηρυχτεί και αυτά αναδασωτέα.
Παρακαλούμε να μας ενημερώστε για τις ενέργειές σας και τα αποτελέσματα αυτών.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον διευκρίνιση και πληροφορία.
Για την ΟΙΚΙΠΑ
Ηλίας Ντρες
Δασολόγος
Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον την αντίδραση των κ.κ. βουλευτών και θα δημοσιοποιήσουμε τις παρεμβάσεις τους, στα επόμενα φύλλα της «Εν αιθρία».