Νέο βαρύ πλήγμα έρχεται στο προσκήνιο για το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφιλιάς. Μετά τις (ν)τροπολογίες βουλευτών Αχαΐας και Ηλείας για την εξαετή παράταση της λειτουργίας των λατομείων Αράξου και την ανάκληση προς νομιμοποίησης 803 στρεμμάτων καταπατημένης δασικής έκτασης έρχεται να τριτώσει το κακό με την ανεξέλεγκτη λαθροθηρία που οργιάζει απροκάλυπτα.
Μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας έγινε μάρτυρας της δραματικής κατάστασης που επικρατούσε στη λιμνοθάλασσας Κοτυχίου τη Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015. Δεκάδες λαθροθήρες εντός του υγροτόπου με πλωτά μέσα (γαϊτες) καθώς και στους καλαμιώνες κυνηγούσαν παράνομα αποδεκατίζοντας είδη πουλιών.
Άκαρπες πήγαν οι προσπάθειες του προς ενημέρωση των δημόσιων αρχών (αστυνομία, τοπική θηροφυλακή) για την παρανομία της ασύνετης δραστηριότητας των λαθροκυνηγών που ήταν σε εξέλιξη και την αποτυχία των αρχών να επέμβουν άμεσα.
Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας καταγγέλλει το γεγονός και σημειώνει πως η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ. αριθ. 12365/29-4-2009 ΚΥΑ ΦΕΚ 159/τ.Δ/29-4-2009 ανήκει στην Ζώνη Α-Περιοχή Προστασία της Φύσης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και το κυνήγι στην περιοχή απαγορεύεται βάση της απαγορευτικής διάταξης θήρας που έχει ρυθμιστεί από το Δασαρχείο Αμαλιάδας ύστερα από πρόταση του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς προς ρύθμιση της θήρας εντός του Εθνικού Πάρκου.
Μην ξεχνάμε ότι η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου ανήκει στο Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη ειδικής προστασίας για τα πουλιά και είναι ένας από τους δέκα υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας για την Ελλάδα σύμφωνα με την Σύμβαση Ramsar για την προστασία των διεθνούς ενδιαφέροντος υγροτόπων.
Τελικά μόνο στα χαρτιά η προστασία υφίσταται και για τον λόγο αυτό ζητούμε από τον κρατικό μηχανισμό αλλά και από τις αρμόδιες οικίες υπηρεσίες να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στις προστατευόμενες περιοχές και να εφαρμόσουν την νομοθεσία τονίζοντας ότι η προστασία, η διατήρηση, η διαχείριση του τοπίου και της φύσης αποτελεί τη φυσική κληρονομιά του εθνικού φυσικού πόρου αναγνωρίζοντας την βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική αξία του Εθνικού μας Πάρκου!