Δημοσιοποιήθηκε αποκαλυπτική έκθεση-καταπέλτης για συγκεκριμένους ΧΥΤΑ στην Ελλάδα, έπειτα από επιτόπια έρευνα που έγινε από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα τέλη του 2013. Με την έκθεση αυτή η Επιτροπή εγκαλεί την ελληνική πολιτεία για τους τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους που εγκυμονούνται αλλά και την Κομισιόν για πλημμελή έλεγχο των έργων στη φάση της κατασκευής τους.
Στις επιμέρους παρατηρήσεις της η Επιτροπή αναφέρει:
ΧΥΤΑ Γραμματικού, Αττική: Διαπιστώνεται ακατάλληλη χωροθέτηση και ελλιπής ΜΠΕ (μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων) που συνεπάγεται κινδύνους για τη ρύπανση των υδάτων (επιφανειακών και υπόγειων). Προτείνεται η διακοπή χρηματοδότησης και επανέλεγχος του έργου με επαναδιατύπωση των περιβαλλοντικών όρων. Με βάση τα παραπάνω βρίσκεται στον αέρα και η κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων που προβλέπεται να γίνει στην περιοχή στα πλαίσια του περιφερειακού σχεδιασμού για την Αττική.
ΧΥΤΑ Φυλής, Αττική: Η έκθεση επισημαίνει τις απαράδεκτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του, προτείνοντας την επιστημονική διερεύνηση των επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.
ΧΥΤΑ Λευκίμμης, Κέρκυρα: Με βάση τον επιτόπιο έλεγχο αλλά και τον προβληματισμό που έχει εκφραστεί από εξειδικευμένους επιστήμονες για ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, ζητείται η εκπόνηση ειδικής πρόσθετης μελέτης πριν από την κατασκευή του έργου.
ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, Θεσπρωτία: Κρίνονται απαραίτητες ειδικές γεωτρήσεις, προκειμένου να εξεταστούν δείγματα υδάτων για πιθανές διαρροές λυμάτων από τη λειτουργία της εγκατάστασης.
Σύμφωνα με την απάντηση του ΥΠΕΚΑ, η πολιτεία αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν από την κατασκευή και λειτουργία, επισημαίνοντας παράλληλα τις συνέπειες στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο από την πιθανή ακύρωση υποδομών όπως, για παράδειγμα, του Γραμματικού που θα αποσυμφορήσει τη Φυλή. Παράλληλα καταγγέλλει πολιτική εκμετάλλευση αυτών των καίριων ζητημάτων.
Η δική μας αντίληψη είναι ότι οι διαδικασίες χωροθέτησης και υλοποίησης τέτοιων έργων οφείλουν να είναι διάφανες με περιβαλλοντικές μελέτες που θα διασφαλίζουν την ποιότητα ζωής των περιοίκων. Από την άλλη, βεβαίως, δεν πρέπει να «διυλίζουμε τον κώνωπα» απέναντι σε τέτοια σημαντικά έργα υποδομής, υποκύπτοντας πολλές φορές σε τοπικιστικές αντιδράσεις με τη λογική «όχι στην αυλή μου, αλλά σε αυτή του γείτονα»… Οι υπερβολικές αντιδράσεις για τη χωροθέτηση ΣΜΑ στην περιοχή μας, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές…